breaking newsΔιεθνή

900 Αμερικανοί στρατιώτες αναπτύσσονται στη Μέση Ανατολή, ενώ αυξάνονται οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων

900 μέλη των ενόπλων δυνάμεων αναπτύσσονται ή θα αναπτυχθούν στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις κατά των δυνάμεών τους και να αποτρέψουν την κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε περιφερειακή σύγκρουση.

Ορισμένοι από αυτούς τους στρατιώτες είχαν λάβει προηγουμένως εντολές προετοιμασίας για αποστολή, άλλοι /όμως όχι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου ταξίαρχο Πατ Ράιντερ.

«Περιλαμβάνονται δυνάμεις που είχαν εντολές προετοιμασίας για ανάπτυξη και οι οποίες αναπτύσσονται από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο στρατηγός Ράιντερ στους δημοσιογράφους χθες Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να πάνε στο Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ο στρατηγός Ράιντερ αρνήθηκε να διευκρινίσει πού θα σταλούν τα αμερικανικά στρατεύματα, αλλά δήλωσε ότι θα περιλαμβάνουν στοιχεία αεράμυνας, για τα οποία είχε ειπωθεί προηγουμένως ότι θα αναπτυχθούν προκειμένου να αποτρέψουν περαιτέρω βία κατά του Ισραήλ.

Η ανακοίνωση ακολουθεί μια σειρά 16 επιθέσεων στο Ιράκ και τη Συρία, εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του Συνασπισμού από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, καθώς και μια εκτόξευση πυραύλου στην Ερυθρά Θάλασσα που φάνηκε να απειλεί πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το USS Carney κατέρριψε τέσσερεις πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη προς το Ισραήλ. Η επίθεση αυτή, όπως και οι πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στη Συρία και το Ιράκ, πραγματοποιήθηκε από ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Οι επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 21 Αμερικανών στρατιωτών, εκ των οποίων οι 19 διαγνώστηκαν με εγκεφαλικές κακώσεις. Όλα τα μέλη της υπηρεσίας έχουν επιστρέψει έκτοτε στα καθήκοντά τους, δήλωσε ο στρατηγός Ράιντερ.

Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους αυτοκτονίας

Οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν με κατευθυνόμενα εναέρια πυρομαχικά, που συνήθως αναφέρονται ως «μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας», και ρουκέτες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ορκιστεί να απαντήσει στο Ιράν και ο στρατηγός Ράιντερ δήλωσε στις 23 Οκτωβρίου ότι ο στρατός «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων” από το Ιράν.

Ο στρατηγός Ράιντερ μετρίασε τη ρητορική του στις 26 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πει αν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απαντούσε καθόλου στο Ιράν.

«Δεν πρόκειται να αρχίσω τα τηλεγραφήματα για το αν θα απαντήσουμε ή όχι, παρά μόνο να πω ότι θα το κάνουμε σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας», δήλωσε ο στρατηγός Ράιντερ.

«Φυσικά, θεωρούμε το Ιράν υπεύθυνο για αυτές τις ομάδες.»

Ο στρατηγός Ράιντερ πρόσθεσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στη Μέση Ανατολή «θα συνεχίσει να αυξομειώνεται», καθώς το έθνος προσαρμόζεται στις πραγματικές συνθήκες στην περιοχή, προσπαθώντας να αποτρέψει την εξέλιξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε μια πιο εκτεταμένη σύγκρουση.

Οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο: Χτυπήθηκαν ιρανικές εγκαταστάσεις στην ανατολική Συρία

Οι Αμερικανοί έπληξαν στην ανατολική Συρία δύο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Επί της ουσίας οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή.

Οι αμερικανικές δυνάμεις για πρώτη φορά δίνουν «χείρα βοηθείας» στο Ισραήλ με ενεργό τρόπο προσπαθώντας να καταστρέψουν την εφοδιαστική υποδομή του Ιράν στην Συρία.

Οι δύο εγκαταστάσεις ήταν χώροι αποθήκευσης οπλισμού.

Τα «πλήγματα ακριβείας», σε «νόμιμη άμυνα», αποτελούν «απάντηση στη σειρά συνεχιζόμενων και στην πλειονότητά τους αποτυχημένων επιθέσεων εναντίον αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν» μετά τη 17η Οκτωβρίου, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός, διευκρινίζοντας πως έγιναν κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αμερικανικές δυνάμεις και σύμμαχοί τους έγιναν στόχος τουλάχιστον 16 επιθέσεων στη Συρία και στο Ιράκ από την αρχή του μήνα, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Πεντάγωνο, κατηγορώντας εκ νέου «παραστρατιωτικές ομάδες συνδεόμενες με το Ιράν», καθώς συνεχίζουν να εκφράζονται φόβοι για τον κίνδυνο εξάπλωσης στην περιοχή του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Είναι το πρώτο πλήγμα που εξαπολύουν κατά του Ιράν οι Αμερικανοί και ήταν απόλυτα αναμενόμενο καθώς τις τελευταίες ώρες το μόνο ερώτημα ήταν που θα χτυπούσαν: Συρία ή Λίβανο;

Να σημειώσουμε ότι στο Ιράκ έχουν δεχτεί από τις σιιτικές πολιτοφυλακές δεκάδες επιθέσεις με drones οι αμερικανικές βάσεις.

Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν με αεροπορικές επιδρομές και τις επόμενες ημέρες και ώρες αναμένεται να κλιμακωθεί η αμερικανική επίθεση.

Μεταξύ της 17ης και της 26ης Οκτωβρίου, «οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού έγιναν στόχος επιθέσεων 12 φορές στο Ιράκ και άλλες 4 στη Συρία», είπε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ.

Η πιο πρόσφατη από τις επιθέσεις αυτές έγινε χθες Πέμπτη, στην αυτόνομη περιφέρεια Κουρδιστάν του Ιράκ, και προκάλεσε «ήσσονες ζημιές σε υποδομές», πάντως δεν είχε «θύματα», πρόσθεσε ο κ. Ράιντερ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους διαπιστευμένους στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

 «Γνωρίζουμε πως (οι επιθέσεις) γίνονται από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν και θεωρούμε κατά συνέπεια το Ιράν υπεύθυνο για τις οργανώσεις αυτές», επέμεινε ο ανώτατος αμερικανός αξιωματικός.

Ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν έχουν απειλήσει να επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις εξαιτίας της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, που κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς μετά την εισβολή της οργάνωσης στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

Κάτι που εγείρει ανησυχίες για προοπτική «μεγάλης κλιμάκωσης» εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, κατά το Πεντάγωνο.

Στη Συρία βρίσκονται περίπου 900 Αμερικανοί στρατιωτικοί και στο Ιράκ άλλοι σχεδόν 2.500 στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Εδώ όμως θα πρέπει να σημειωθούν δύο πράγματα: Οι Ιρανοί χρησιμοποιούν τοποθεσίες και βάσεις στην Συρία κατόπιν άδειας του συριακού κράτους και αποτελούν σύμμαχο της κυβέρνησης Άσαντ.

Αντίθετα, η αμερικανική παρουσία στην ανατολική Συρία και ο έλεγχος από τις αμερικανικές δυνάμεις των πετρελαιοπηγών της Ντέιρ Εζόρ δεν έχουν αδειοδοτηθεί από τη νόμιμη συριακή κυβέρνηση.

Με λίγα λόγια οι Αμερικανοί βρίσκονται παρανόμως στο συριακό έδαφος.

PrimeNews.

Back to top button