breaking newsθρησκεια

Αναστηλώνεται η οικία του (μασώνου) πατριάρχη Μελετίου Μεταξάκη στο Μεταξοχώρι Ιεράπετρας συνολικού προϋπολογισμού 133.000,00 €

Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για την εκ βάθρων αναστήλωση της οικίας του Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη στο Μεταξοχώρι Ιεράπετρας.

Σε κλίμα ικανοποίησης το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Μαρτίου 2022 στο Δημαρχείο Ιεράπετρας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, παρουσία της Γενικής Γραμματέως του Δήμου κ. Θεοδώρας Χριστοδούλου, υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και του Δήμου Ιεράπετρας για το έργο της εκ βάθρων αναστήλωσης της παλαιάς οικίας του Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη και της διαμόρφωσης του αύλειου χώρου στο Μεταξοχώρι Ιεράπετρας.

Κύριος του έργου είναι η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και φορέας υλοποίησης ο Δήμος Ιεράπετρας. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 133.000,00 € και θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο κ. Καλαντζάκη, που πρόθυμα αποδέχθηκε την πρόταση της Ιεράς Μητροπόλεως και ενέταξε το έργο αυτό στο πρόγραμμα των έργων του Δήμου στην μικρότερη πληθυσμιακά Κοινότητα του Δήμου.

Υπογράμμισε τη σημασία του έργου της συντήρησης και συμπλήρωσης αυτού του ιστορικού και εμβληματικού κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τον οικισμό του Μεταξοχωρίου της Δυτικής Ιεράπετρας, που γέννησε αυτή τη μεγάλη εκκλησιαστική μορφή του Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη (1871-1935).

Ο Σεβ. ανέφερε ότι αποτελεί ιερό χρέος μας να συντηρείται και να παραδίδεται στις επερχόμενες γενιές κάθε τι που μας συνδέει με την ιστορία αυτού του τόπου αλλά και με τις μεγάλες προσωπικότητες που γέννησε, όπως ήταν ο Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης. Πέρυσι συμπληρώθηκαν εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννησή του στο ηρωικό και περήφανο αυτό χωριό. Και εμείς με την ενέργεια αυτή αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγαλοπρεπή αυτόν αλλά παρεξηγημένο εκκλησιαστικό άνδρα.

Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη για όσα προσέφερε στην Εκκλησία και για το σπουδαίο και έντονο αποτύπωμα του έργου του από όλες τις υψηλές θέσεις από τις οποίες διακόνησε την Εκκλησία, ως Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ως Μητροπολίτης Κιτίου της Εκκλησίας Κύπρου, ως Μητροπολίτης Αθηνών, ως Οικουμενικός Πατριάρχης και ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την συνεργασία μεταξύ Δήμου και Ιεράς Μητροπόλεως και τόνισε ότι αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις να υλοποιεί έργα ακόμη και στην πιο απομακρυσμένη Κοινότητα.

Επίσης, σημείωσε ότι ο Δήμος οφειλετικά προς την σημαντική αυτή εκκλησιαστική προσωπικότητα του Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη αναλαμβάνει την αναστήλωση της παλαιάς οικίας του, όπως και την συντήρηση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου και της βρύσης, και ευελπιστεί ότι με την ολοκλήρωση των έργων το Μεταξοχώρι θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς, σημείο ανάπτυξης της ορεινής Ιεράπετρας και πόλο έλξης επισκεπτών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Καλαντζάκης, αφού διαβεβαίωσε τον Σεβ. ότι η συνεργασία και η από κοινού προσπάθεια Δήμου και Τοπικής Εκκλησίας θα συνεχιστεί και σε άλλα έργα, ενημέρωσε διεξοδικά τον Σεβ. για μια σειρά σημαντικών αναπτυξιακών έργων που αυτήν την περίοδο, μετά από την σύνταξη των κατάλληλων μελετών και την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τα αρμόδια Υπουργεία, υλοποιούνται στην πόλη της Ιεράπετρας αλλά και σε πολλές Κοινότητες του Δήμου, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά τα πολλά και ποικίλα προβλήματα, που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, η Ιεράπετρα έχει μπει σε σημαντική τροχιά ανάπτυξης.

.dogma

Back to top button