Κύπρος

Σαθρό σύστημα για να βολεύονται λίγοι

 

Άριστος Μιχαηλίδης Πηγή Philenews.gr

 

 

δδοδοοδΌταν οι φυλακισμένοι εκτίσουν τα δύο τρίτα της ποινής τους δικαιούνται να ενταχθούν στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης και να εργάζονται εκτός Φυλακών, όπως έλεγε χτες το ρεπορτάζ του Μιχάλη Χατζηβασίλη. Στόχος του προγράμματος είναι η ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία. Πολύ σημαντικό πρόγραμμα για μια σύγχρονη κοινωνία, που έχει αποβάλει τα εκδικητικά σύνδρομα και αντιμετωπίζει τους φυλακισμένους με ανθρώπινους όρους

 

 

. Όμως, διερωτώμαστε· οι τρεις αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που καταδικάστηκαν για την τραγωδία του Μαρί και έμειναν φυλακισμένοι μόλις ένα χρόνο ή και λιγότερο, πόσο αποξενώθηκαν από την κοινωνία για να χρειάζονται το πρόγραμμα ώστε να επανενταχθούν; Καταδικάστηκαν τον Ιούλιο του 2013, κρατούνται, όχι στις Κεντρικές Φυλακές, αλλά στα κρατητήρια του Αστυνομικού Σταθμού Λακατάμιας, κι εδώ και δύο μήνες φεύγουν το πρωί και επιστρέφουν το βράδυ για να διανυκτερεύσουν. Τον Φεβρουάριο του 2015, που θα λήξει η ποινή τους, θα είναι έτοιμοι να επανενταχθούν στην κοινωνία.

 

 

imagesBPOKCSX6Ο τέταρτος, που καταδικάστηκε γι΄ αυτό το φρικτό έγκλημα, ο Κώστας Παπακώστας, δεν έμεινε ούτε μέρα στη φυλακή, είναι πάντα στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ακόμα και τις μέρες, που το νοσοκομείο αντιμετωπίζει πρόβλημα πληρότητας, ο κ. Παπακώστας έχει το δωμάτιο του, το οποίο μάλιστα φυλάει καλού – κακού κι ένας δεσμοφύλακας μην του το πάρει κανένας ασθενής. Λοιπόν, όσες Τρόικες κι αν έρθουν να βάλουν τάξη, υπάρχουν πράματα που δεν πρόκειται ν΄ αλλάξουν, αν δεν αλλάξουν τα μυαλά όλων μας και προπάντων εκείνων που κατέχουν τις διάφορες εξουσίες και τις χρησιμοποιούν για να βολεύονται και να βολεύουν, αντί για να υπηρετούν το κοινό καλό. Λέω για τα μυαλά όλων μας, διότι είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν αρκετοί που, διαβάζοντας τα πιο πάνω, σκέφτονται: Ε, εντάξει, καλέ, αφήστε τους ανθρώπους ήσυχους, εν κρίμα…

 

imagesSHKUBC6YΜπορεί να τους δει κάποιος και με συμπάθεια, αλλά εδώ πρόκειται για ένα παράδειγμα του τι συμβαίνει σε βάρος των ανώνυμων πολιτών όταν οι επώνυμοι οργανώνουν ένα αρρωστημένο σύστημα, το οποίο χρησιμοποιούν για να εξυπηρετούνται οι ίδιοι και ο κύκλος τους ή η τάξη τους. Διότι αυτή η κατάσταση που ζούμε, δεν διαφέρει από τις εποχές που οι κοινωνίες ήταν χωρισμένες σε ανώτερες και κατώτερες τάξεις. Διαβάστε σήμερα στο Goal ένα άλλο παράδειγμα. Οργάνωσαν ένα σύστημα για να δίνονται άδειες σε εθνοφρουρούς αθλητές. Αλλά, κάποιοι φρόντισαν να βάζουν ανάμεσα στους αθλητές και κάποιους «δικούς τους» οι οποίοι υπηρετούσαν τη θητεία τους έξω από τα στρατόπεδα ως επίλεκτοι αθλητές, ενώ δεν ήταν. Κάποιοι ανώνυμοι πλήρωναν τη νύφη μέσα στα στρατόπεδα.

 

.Χτες γράφαμε για τον Οργανισμό Συγκοινωνιών Λευκωσίας, τον οποίο επιχορηγεί με εκατομμύρια το κράτος. Κάποιοι, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, βόλεψαν μια χαρά με ζηλευτούς μισθούς και τις συζύγους τους. Για να μην πάμε στις μαζικές επιστολές, που έστειλε προχτές η Τράπεζα Κύπρου για τα καθυστερημένα δάνεια, όλες σε ανώνυμους πολίτες· οι επώνυμοι με τα εκατομμύρια δεν παίρνουν επιστολές. Όσες αλλαγές κι αν μας επιβάλει η Τρόικα, κάποιοι φροντίζουν να συντηρούν ευλαβικά το αρρωστημένο καθεστώς που μας οδήγησε στην κατάντια που ζούμε σήμερα, κι όσο δεν υπάρχει κυβέρνηση να ελέγχει και να τιμωρεί και την παραμικρή παρασπονδία, αυτό το σαθρό σύστημα δεν θα αφήσει τον τόπο να ορθοποδήσει.

 

Άριστος Μιχαηλίδης

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: