breaking newsΔιεθνή

Οι χώρες που πωλούν όπλα στο Ισραήλ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

Ποιες χώρες το στηρίζουν στρατιωτικά

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί το Ισραήλ να λογοδοτήσει για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και απαιτεί να σταματήσουν όλες οι πωλήσεις όπλων προς τη χώρα. Ήταν η πρώτη φορά στους έξι μήνες του πολέμου στη Γάζα που το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα παίρνει θέση προειδοποιώντας για “γενοκτονία” στη σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 33.000 ανθρώπους.

Την πρόταση υπερψήφισαν 28 χώρες, έξι την καταψήφισαν ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Γερμανία και 13 μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Αλβανία απείχαν.

Τους τελευταίους μήνες μία, μία οι χώρες που στηρίζουν στρατιωτικά το Ισραήλ ανακοινώνουν ότι αναστέλλουν τις εξαγωγές όπλων προς τη χώρα, ανάμεσά τους ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες, καθώς και η ιαπωνική εταιρεία Itochu Corporation.

Η Γερμανία και οι ΗΠΑ, μακράν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές όπλων στο Ισραήλ, αλλά και η Βρετανία με λιγότερες εξαγωγές, δεν δείχνουν καμία πρόθεση να ακολουθήσουν το παράδειγμά των υπολοίπων.

PrimeNews.

Back to top button