breaking newsΔιεθνή

Ονδούρα: Στα 46 έφτασαν τα θύματα στις γυναικείες φυλακές – Συγκρούστηκαν ακόμη και με όπλα δύο συμμορίες

Τουλάχιστον 46 είναι οι νεκρές κρατούμενες από τις συγκρούσεις σε γυναικεία φυλακή της Ονδούρας, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η γενική εισαγγελία της χώρας.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν νωρίς την Τρίτη (τοπική ώρα) και αποδίδονται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Δύο αντίπαλες, διαβόητες συμμορίες, η MS-13 και η Μπάριο 18, συγκρούστηκαν μεταξύ τους ενώ μία από τις δύο έβαλε φωτιά στα στρώματα των κελιών της άλλης συμμορίας.

Τα περισσότερα από τα θύματα βρέθηκαν απανθρακωμένα ενώ πολλά βρέθηκαν καμένα σε τουαλέτες όπου κρύφτηκαν για να αποφύγουν τις φλόγες. Ορισμένα πτώματα έφεραν τραύματα από σφαίρες ενώ άλλα είχαν μαχαιρωθεί ή ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου σε διαδρόμους ή το προαύλιο.

Αν και πολλές από τις κρατούμενες ανήκαν σε συμμορίες, κάποιες δεν ανήκαν σε ομάδες και απλά βρέθηκαν μέσα στη μάχη.

Οι αρχές, αναφέρει το BBC, ξεκίνησαν έρευνα για το πώς βρέθηκαν αυτόματα όπλα και σφαίρες, αλλά και ματσέτες μέσα στις φυλακές.

Τα επεισόδια που κατέληξαν σε τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων έχουν σοκάρει τη χώρα, ενώ οι συγγενείς ζητούν πιεστικά απαντήσεις από τις αρχές.

Η τραγωδία γρήγορα πήρε και πολιτικές διαστάσεις. Η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο, η οποία έχει δώσει έμφαση στην καταπολέμηση της βίας των συμμοριών, δήλωσε σοκαρισμένη από «τη δολοφονία των γυναικών» και υποσχέθηκε να πάρει «δραστικά μέτρα» σε απάντηση.

Παράλληλα η πρόεδρος απέπεμψε τον υπουργό Δημόσιας Ασφαλείας Ραμόν Σαμπιγιόν και τον αντικατέστησε με τον αρχηγό της αστυνομίας Γκουστάβο Σάντσεθ.

Γάγγραινα

Στην Ονδούρα έχουν μετατραπεί σε γάγγραινα η διαφθορά και ο τρόμος που σπέρνουν οι μάρας, οι οποίες επιδίδονται, όπως και στις γειτονικές χώρες, στη Γουατεμάλα και στο Ελ Σαλβαδόρ, σε διακίνηση ναρκωτικών, δολοφονίες επ’ αμοιβή, εκβιάσεις…

Το οργανωμένο έγκλημα ενοχοποιείται για τον τρομακτικά υψηλό αριθμό των ανθρωποκτονιών, που έφθασε την περασμένη χρονιά τις 40 ανά 100.000 κατοίκους, επίπεδο τετραπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο εξαιρουμένων μόνο εμπολέμων ζωνών.

Σύμφωνα με τις αρχές, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να ελεγχθούν οι 26 φυλακές της Ονδούρας, όπου κρατούνται περίπου 20.000 άνθρωποι, κρατούμενοι ηγέτες συμμοριών συνεχίζουν να διατάσσουν εγκλήματα μέσα από τα κελιά.

Η βία και η μιζέρια στην Ονδούρα εξωθούν χιλιάδες πολίτες της να προσπαθούν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ σε αναζήτηση καλύτερης ζωής κάθε χρόνο.

Η Ονδούρα είναι εξάλλου σημαντικός κόμβος των διαδρομών διακίνησης της κοκαΐνης από την Κολομβία προς την αγορά των ΗΠΑ.

Ο προηγούμενος πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής, ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2022 στην αμερικανική δικαιοσύνη, προκειμένου να δικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών. Ο αδελφός του «Τόνι», πρώην βουλευτής, καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη έναν χρόνο νωρίτερα από νεοϋορκέζικο δικαστήριο.

Σύμφωνα με αμερικανούς εισαγγελείς, ο πρώην πρόεδρος μετέτρεψε την Ονδούρα σε «ναρκωκράτος», με συνεργούς στα ανώτατα κλιμάκια της αστυνομίας και του στρατού.

Τον Μάιο του 2022, ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Χουάν Κάρλος Μπονίγια επίσης εκδόθηκε στις ΗΠΑ, καθώς κατηγορήθηκε πως επέβλεπε την εμπορία ναρκωτικών για λογαριασμό του πρώην προέδρου Ερνάντες.

Η νέα πρόεδρος Κάστρο δεσμεύτηκε να αγωνιστεί εναντίον των συμμοριών κι η κυβέρνησή της επιτρέπει πλέον, όπως οι αρχές στο γειτονικό Σαλβαδόρ, συλλήψεις χωρίς δικαστικά εντάλματα.

Prime News.

Back to top button