breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κορωνοϊός. Εκτακτα μέτρα σε Λέσβο και Ζάκυνθο -Παράταση 14 ημερών για όλα τα περιοριστικά μέτρα.

Oλοκληρώθηκε μετά από μία ώρα η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων προστασίας στους οίκους ευγηρίας.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν την έναρξη της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 270 νέα κρούσματα και 5 θανάτους το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας.

Χαρδαλιάς: «Εκτακτα μέτρα σε Λέσβο, Ζάκυνθο»

Οπως ενημέρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, από το πρωί του Σαββάτου στις 06:00, έκτακτα μέτρα επιβάλλονται σε Λέσβο και Ζάκυνθο.

Εφαρμόζονται δηλαδή τα κάτωθι μέτρα: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους Παράλληλα, παρατείνεται για 14 ημέρες το ειδικό καθεστώς σε Πάρο, Αντίπαρο, Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και Χανίων.

Ενώ, τέλος, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές προστίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και επιβάλλονται τα κάτωθι μέτρα:

Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί. Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά. Τέλος, παρατείνονται τα 14 ακόμα ημέρες τα μέτρα στις Π.Ε. Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Αττικής, Λάρισας, Καρδίτσας, Πιερίας και στους Δήμους Βόλου, Ρόδου, Κω.

«Οι αποφάσεις μας βασίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν κάνουμε διάκριση για καμία περιοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς. Χαρδαλιάς: «Τα μέτρα που παρατείνονται για ακόμα 14 ημέρες» Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για ακόμη 14 ημέρες στους εσωτερικούς χώρους εκτός εστίασης και γυμναστηρίων. Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς παρατείνονται για 14 ημέρες:

Οι περιορισμοί στον αριθμό πελατών στα καταστήματα ανάλογα με τα τετραγωνικά

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Τα μέτρα προστασίας σε παραλίες

Τα μέτρα για τις εκκλησίες

Παρατείνεται η αναστολή πανηγυριών και ανοιχτών εκδηλώσεων, αναστολή εκδηλώσεων με όρθιο κοινό Η αναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, γηροκομεία

Τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε ΚΥΤ

Έως 15/9 παρατείνεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων από το εξωτερικό

Παρατείνεται η ισχύς των προϋποθέσεων εισόδου από τα χερσαία σύνορα

Οσον αφορά τις ταξιδιωτικές οδηγίες, εξακολουθούν να ισχύουν ειδικά μέτρα για την είσοδο στην χώρα μόνιμων κατοίκων Ισραήλ, ενώ αυξημένοι έλεγχοι θα γίνονται σε ταξιδιώτες από Σουηδία, Βέλγιο, Ρουμανία, Μάλτα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Ισπανία. Ενω, αντίθετα, δεν ισχύει πλέον το αρνητικό τεστ κορωνοϊού για όσους έρχονται από την Ολλανδία.

Χαρδαλιάς: «Διακοπή πτήσεων από την Βαρκελώνη -Ανησυχητικά μεγάλη θετικότητα»

Στη συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για την ειδική κατάσταση που δημιουργήθηκε με την Ισπανία: «Είχαμε αποφασίσει πριν από μερικές εβδομάδες την υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού τεστ για όσους έρχονταν από την Ισπανία. Δύο εβδομάδες αργότερα, παρατηρήσαμε αυξημένο ποσοστό θετικότητας σε όσους έφταναν από την Ισπανία. Υπήρχε προσκόμιση αρνητικού τεστ, αλλά αυξημένο ποσοστό θετικότητας στους ίδιους ταξιδιώτες. Πρόκειται κατά συντριπτικό ποσοστό για ταξιδιώτες από το βόρειο τμήμα της χώρας. Ως πρώτο μέτρο διακόπτουμε τις πτήσεις από την Βαρκελώνη και την ευρύτερη περιοχή Καταλονία.

Ενώ, συνεχίζεται ο αυστηρός έλεγχων σε όσους καταφτάνουν από την Ισπανία». Μαγιορκίνης:

«Σιωπηλοί φορείς όσοι επιστρέφουν από διακοπές»

Τα σταθερά υψηλά κρούσματα στη χώρα μας, με βάση και τα σημερινά δεδομένα, καθώς και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, δείχνουν μια ήπια αυξητική τάση της επιδημιολογικής καμπύλης, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, στην έναρξη της σημερινής τακτικής ενημέρωσης με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και υφυπουργός Υγείας Δόμνα Μιχαηλίδου που ανακοίνωσε μέτρα για τους οίκους ευγηρίας.

Επίσης αναφέρθηκε στη μικρή ηλικία των ατόμων με κρούσματα, με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, επισημαίνοντας ότι έχουμε μια παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά από άτομα 20-30 ετών, που είναι «σιωπηλοί» φορείς και άρα δύσκολο να ιχνηλατηθούν.

Τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη οι νέοι, κυρίως, που επιστρέφουν από τις διακοπές να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και να φορούν μάσκα, ώστε να περιοριστεί δραματικά η εξάπλωση στο οικείο περιβάλλον. Σημείωσε ότι ο έλεγχος της επιδημίας αποτελεί κοινωνική προσπάθεια, συμπληρώνοντας ότι οι παρεμβάσεις έχουν διπλό στόχο, τον έλεγχο της πανδημίας και ταυτόχρονα τη διατήρηση της κοινωνικής δραστηριότητας….

 

mixanitouxronou.gr

 

 

Back to top button