Κύπρος

Σφίγγουν τη θηλιά οι τράπεζες

Άρχισε η αποστολή επιστολών και για εκποιήσεις κατοικιών

imagesL7RFBKCKΈνα μήνα μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για επίσπευση των διαδικασιών εκποίησης ακινήτων, οι τράπεζες φέρονται να έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, ούτως ώστε να προλάβουν να κατοχυρώσουν αποφάσεις δικαστηρίου, με στόχο, μετά τον Γενάρη, να προχωρήσουν σε εκποιήσεις

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ και τι συστήνουν οι Σύνδεσμοι Προστασίας Δανειοληπτών και Προστασίας Πρώτης Κατοικίας

Σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τη θηλιά γύρω από τον λαιμό των δανειοληπτών οι τράπεζες. Μετά τη μαζική αποστολή από την Τράπεζα Κύπρου σε δανειολήπτες, τραπεζικά ιδρύματα και Συνεργατισμός έχουν αποδυθεί το τελευταίο διάστημα, και ειδικότερα μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για επίσπευση των διαδικασιών εκποίησης ακινήτων, σε αγώνα δρόμου, ούτως ώστε να προλάβουν να κατοχυρώσουν αποφάσεις δικαστηρίου, με στόχο, μετά τον Γενάρη, να προχωρήσουν σε εκποιήσεις.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δανειολήπτες έχουν λάβει και επιστολή από Κτηματολόγιο, διά της οποίας τους γνωστοποιείται πως εντός τριάντα ημερών θα ξεκινήσει η διαδικασία εκποίησης του ακινήτου τους. Κάποιες από αυτές τις ειδοποιήσεις, αν όχι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, αφορούν την πρώτη κατοικία και εύλογα μπορεί να διερωτηθεί κάποιος πού πήγαν οι υποσχέσεις των τραπεζών ότι θα κυνηγήσουν πρώτα τους μεγαλοοφειλέτες και μετά τους μικροοφειλέτες.

Για του λόγου το αληθές η «Σ» δημοσιοποιεί και επιστολή που στάληκε από το Κτηματολόγιο, με την οποία ενημερώνει δανειολήπτη ότι εντός τριάντα ημερών θα εκποιηθεί το ακίνητο που είχε βάλει υποθήκη και το οποίο αφορά πρώτη κατοικία.

 

Πολλές οι περιπτώσεις ενώπιον Συνδέσμων

imagesDCK9S0R4Πάντως, σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), Κώστας Μελάς, κάκισε το γεγονός πως τράπεζες και Συνεργατισμός συνεχίζουν την ίδια τακτική με το παρελθόν. «Έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις ενώπιόν μας

.

Πρόκειται για δικαστικές αγωγές, αιτήσεις για παραπομπή σε διαιτησία και ειδοποιήσεις από το Κτηματολόγιο για εκποιήσεις ακινήτων», εξήγησε, καλώντας τους δανειολήπτες να είναι προσεκτικοί, να απαντούν σε οποιαδήποτε επιστολή λαμβάνουν, να μην τις αφήνουν στην άκρη και να μην εφησυχάζουν, διότι θα βρεθούν προ δυσάρεστων εξελίξεων. Τόνισε, ακόμη, πως ο Σύνδεσμος είναι στη διάθεση των δανειοληπτών για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας χρειάζονται. «Έχουμε αναρτημένες πληροφορίες και αιτήσεις στην ιστοσελίδα μας, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν», υπογράμμισε ο κ. Μελάς.

Τι συστήνει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ στους δανειολήπτες

Ταυτόχρονα, ο κ. Μελάς κάλεσε τους δανειολήπτες στις περιπτώσεις εκείνες που κινούνται νομικά οι τράπεζες εναντίον τους ή παραπέμπονται σε διαιτησία, να παρουσιάζονται στις ακροάσεις, να εκφράζουν τις θέσεις τους και να υπεραμύνονται των δικαιωμάτων τους. «Μόνον έτσι θα βρουν κάπως το δίκιο τους, γιατί, εάν δεν παρουσιαστούν, θα ακουστεί μόνον η πλευρά των δανειστών και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα εις βάρος τους, και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνεται.

Κι όταν λέω να παρουσιάζονται, μπορούν να παρουσιάζονται και χωρίς δικηγόρο και ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος να τους δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την υπεράσπισή τους. Είναι, βέβαια, καλύτερα να παρουσιάζονται με δικηγόρο, αλλά, αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, ας πάνε και μόνοι τους. Την ίδια ώρα απευθύνω και έκκληση σε δικηγόρους να αντιμετωπίζουν με επιείκεια τους δανειολήπτες και να τους παρέχουν βοήθεια για να καταφέρουν να σώσουν οτιδήποτε σώζεται. Και πρέπει να πω πως υπάρχει ευκαιρία να γλιτώσουν “το οτιδήποτε”, εκτός κι αν υπάρχει δικαστική απόφαση», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ.

Αντίθετες με τις υποσχέσεις τους οι τράπεζες

Σε δηλώσεις του, εξάλλου, στη «Σ» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε πως οι περιπτώσεις που έχουν περιπέσει στην αντίληψη του Συνδέσμου αφορούν και παλαιές υποθέσεις, «αλλά δυστυχώς εντοπίσαμε και κάποιες περιπτώσεις που μετά τις 9 Σεπτεμβρίου οι τράπεζες επιδίδονται σε αγώνα χρόνου, ούτως ώστε να προλάβουν να κατοχυρώσουν αποφάσεις δικαστηρίου, με στόχο μετά τον Γενάρη να προχωρήσουν σε εκποιήσεις.

Κι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα δήλωναν οι τράπεζες. Δηλαδή, ότι θα κυνηγούσαν τους μεγαλοοφειλέτες και όχι τους μικροοφειλέτες. Δυστυχώς, όσες περιπτώσεις έχουμε ενώπιόν μας αφορούν μόνο δάνεια που κινούνται από 120 έως 300 χιλιάδες ευρώ. Δεν λέμε σε καμιά περίπτωση ότι δεν κινήθηκαν προς την πλευρά των μεγαλοοφειλετών, αλλά εκείνο που λέμε είναι ότι φαίνεται να τους κάλεσαν να βρουν κάποια λύση και κινούνται δικαστικά εναντίον μόνο μικροοφειλετών», πρόσθεσε ο κ. Παπαδούρης.

 

Τράπεζες αρνούνται να κάνουν αναδιαρθρώσεις

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας μάς ανέφερε, ακόμη, πως ενώπιον του Συνδέσμου βρίσκονται αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον 15 περιπτώσεις που αφορούν την πρώτη κατοικία και δυστυχώς φαίνεται ότι σε κάποιες από αυτές, ενώ ζητήθηκε από δανειολήπτες να γίνει αναδιάρθρωση των δανείων τους από τον Γενάρη, οι τράπεζες δεν απάντησαν καν στο αίτημα των δανειοληπτών και τώρα κινούνται νομικά εναντίον τους, ενώ έχουν ήδη ακυρώσει τη συμφωνία που είχαν υπογράψει μαζί τους.

«Μάλιστα, αυτά τα αιτήματα έχουν τεθεί και ενώπιον της Κεντρικής Τράπεζας και είναι απορίας άξιον τι έκανε η ΚΤ, ούτως ώστε να αναγκάσει τις τράπεζες να συμμορφωθούν με τον Κώδικα που εξέδωσε από πέρυσι και που, αν γίνονταν αναδιαρθρώσεις στη βάση του, σίγουρα σήμερα δεν θα είχαμε τόσο υψηλά ποσοστά κόκκινων δανείων. Κι είναι επίσης πεποίθησή μας πως, εάν ξεκινούσαν από τότε οι αναδιαρθρώσεις, δεν θα φτάναμε στο σημείο που φτάσαμε σήμερα με τις αγωγές ή και τις ειδοποιήσεις από το Κτηματολόγιο για εκποίηση ακινήτων και δη πρώτων κατοικιών», συμπλήρωσε.

 

Ανησυχία και καταγγελίες

Ο κ. Παπαδούρης εξέφρασε στη συνέχεια και ανησυχία για τον κόσμο, ο οποίος επιλέγει να τραβά από μόνος του τον σταυρό του μαρτυρίου και να μη ζητά βοήθεια. Έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων που επιλέγουν να μη μιλάνε για καθαρά λόγους αξιοπρέπειας, ενώ κινδυνεύουν να απολέσουν τις κατοικίες τους. «Για τον λόγο αυτό θέλω να καλέσω άπαντες να μη μένουν απαθείς στις βουλές των τραπεζών, να ζητούν τη συμβουλή του Συνδέσμου μας και του ΣΥΠΡΟΔΑΤ και ακόμη καλύτερα να συμβουλεύονται νομικούς, για να ξέρουν ακριβώς τα δικαιώματά τους και να διεκδικήσουν το δίκιο τους», υπογράμμισε.

 

 

Κατήγγειλε, παράλληλα, πως σε δύο περιπτώσεις που τέθηκαν ενώπιον του Συνδέσμου, τραπεζικά ιδρύματα αρνήθηκαν να παραλάβουν αίτηση δανειοληπτών για αναδιάρθρωση δανείου, εκφράζοντας την άποψη πως πιθανότατα να δοθεί οδηγία από πλευράς τραπεζών να μην αποδέχονται πλέον αιτήσεις αναδιάρθρωσης δανείων. «Ελπίζω πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, γιατί, αν συμβαίνει, τότε μιλάμε για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, αλλά και των προνοιών της οδηγίας και του Κώδικα που εξέδωσε η ΚΤ», κατέληξε ο κ. Παπαδούρης.

 

 

http://www.sigmalive.com/simerini

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: