breaking newsΕλλάδα

Θελει να μας βoυλωσει το στoμα ο Aφoρισμεvoς δικτατoρισκoς…

Eπικivδυvoς για την ελευθερiα της εκφρασnς ο νέος voμος που θα φέρει προς ψnφισn η κυβέρνnσn για την «ασφάλεια του διαδικτύoυ»…

Ανησυχία προκαλεί το νέο νομοσχέδιο που θα έρθει το προσεχές διάστημα στη Βουλή προς συζήτηση και ακολούθως ψήφιση και θα αφορά την ασφάλεια του διαδικτύου, με έμφαση το περιεχόμενο που θα αναρτάται στις μεγάλες πλατφόρμες καθώς αποτελεί δυνητική απειλή για την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο Action 24, αναφέρθηκε στο DSA (Digital Services Act).

«Ποιο είναι το πρόβλημα που πάμε να λύσουμε; Το γεγονός ότι οι μεγάλες πλατφόρμες στα social media έχουν τέτοια δύναμη που όταν κάποιος πολίτης δει κάτι που τον ενοχλεί, τον αφορά, τον δυσφημεί, είναι πολύ δύσκολο να ζητήσει επανόρθωση.

Έρχεται λοιπόν η Ε.Ε. και στήνει τοπικά σε κάθε χώρα τοπικά κέντρα, φορείς συντονισμού, οι οποίοι θα συγκεντρώνουν τα όποια παράπονα και θα είναι υποχρέωση της πλατφόρμας μέσα σε ελάχιστο δυνατό χρόνο να κάνει την όποια επανόρθωση.

Ο πολίτης κάνει την καταγγελία στον Εθνικό Συντονιστικό Φορέα, ο δικός μας Φορέας επικοινωνεί παράλληλα με τον Φορέα της χώρας που είναι η έδρα της πλατφόρμας και θα πρέπει αυθημερόν η πλατφόρμα να ενεργήσει για να λυθεί η όποια παρεξήγηση.

Για παράδειγμα κυκλοφόρησαν πρόσφατα βίντεο με δημοσιογράφους τα οποία ήταν ψεύτικα, deepfake».

Στην ερώτηση για το αν πρόκειται αυτό να «ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» σχετικά με την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο, καθώς είναι εύλογοι οι φόβοι σχετικά με τα…κριτήρια με τα οποία θα κατεβαίνουν όχι μόνο βίντεο αλλά και ολόκληρα άρθρα, αναρτήσεις ή και λογαριασμοί, ο υπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση!

«Τώρα καταλαβαίνετε ότι θα ανοίξει μία άλλη συζήτηση η οποία έχει να κάνει με τα fake news και το τι θα κατεβαίνει! Αυτό οδηγεί και σε έναν γενικότερο έλεγχο των ειδήσεων, θίγει με κάποιον τρόπο την ελευθερία του Τύπου;».

«Τέτοια ζητήματα είναι πιθανό και λογικό να προκύψουν για αυτό και πάμε στις ανεξάρτητες αρχές. Πρέπει πρώτα να πιάσουμε τις καραμπινάτες περιπτώσεις απάτης», ήταν η απάντηση του υπουργού η οποία όμως δεν έλυσε καμία απορία ως προς το τι θα συμβεί με τις ειδήσεις στο διαδίκτυο.

Όπως περιγράφεται ο νόμος αυτός, εάν αύριο μία ιστοσελίδα προχωρήσει σε μία αποκάλυψη ή δημοσιεύσει άρθρο επικριτικό για την άρχουσα και καθεστηκυία τάξη, αυτό θα μπορεί να θεωρηθεί με το έτσι θέλω ως «fake news» και θα «κατεβαίνει».

Πολλοί θεωρούν πως επιχειρείται μία «ιντερνετική λογοκρισία» για την δήθεν «προστασία» του κοινού…

Θα πει κάποιος «μα έχει η κυβέρνηση κακούς σκοπούς;». Από τη στιγμή που ήδη έχει δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ για να την «λιβανίζουν» από το πρωί μέχρι το βράδυ, έχει δώσει δείγματα γραφής πως δεν της αρέσει καθόλου να δημοσιοποιούνται οι ενέργειές της και κυρίως οι παραλείψεις της.

Η έννοια των «fake news» είναι ασαφής και αόριστη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στις δημοκρατίες η πληροφόρηση οφείλει να είναι ελεύθερη.

Είτε ψεύτικη είτε αληθινή, αυτό το κρίνει ο πολίτης.Τα καθεστώτα που «προστατεύουν» τα αυτιά του πολίτη για το τι θα ακούσει για να κρίνει, δημοκρατικά ΔΕΝ ΛΕΓΟΝΤΑΙ.

πηγη

Back to top button