ΆποψηΚύπρος

Τι γυρεύει ο Νταβούτογλου στην Αθήνα;

 

 

 

Η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες και το χρέος της έναντι της απειλούμενης σήμερα, από τις τουρκικές επιδρομικές κινήσεις, Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατανοούμε την πολιτική αποκλιμάκωσης που επιδιώκει έναντι της Τουρκίας, αλλά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί αυτή την ώρα να επίκειται επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα και Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας.

Όταν η κυπριακή Κυβέρνηση αναστέλλει τη συμμετοχή της στις συνομιλίες και όταν τα τουρκικά πολεμικά παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος, δεν νοείται ο Αχμέτ Νταβούτογλου να επισκέπτεται την Αθήνα και να συνομιλεί με τον Αντώνη Σαμαρά.

untitledΗ ελληνική κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει από την Άγκυρα αναβολή της επίσκεψης και πάγωμα των όποιων συνομιλιών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Δεν είναι η ώρα για τέτοιες φιλοφρονήσεις και αλληλοεπισκέψεις.

Δεν μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε γιατί η Αθήνα επιχειρεί να υποβαθμίσει τις επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας και να της αποδώσει άλλα κίνητρα, πέραν των πραγματικών. Ότι η Τουρκία έχει βλέψεις επί του κυπριακού φυσικού αερίου, επιχειρεί νέα τετελεσμένα και στη θάλασσα και, την ίδια στιγμή, εντείνει τις προκλητικές κινήσεις της στο Αιγαίο.

Ας μην επιχειρείται υποβάθμιση των κινδύνων. Αυτή τη στιγμή εκδηλώνεται σε μία από τις προκλητικότερες μορφές του, ο από πολλού υπαρκτός κίνδυνος εξ Ανατολών. Και η Ελλάδα έχει υποχρέωση και να τον συνειδητοποιήσει και να τον αντιμετωπίσει. Εκτός αν αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι σε θέση να το πράξει και αναλώνεται σε προσπάθειες κατευνασμού του θηρίου και υποβάθμιση των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας. Και πάλιν κατανοούμε τη θέση της αδυναμίας της, αλλά δεν θεωρούμε ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ημερέψει ο τουρκικός λύκος και θα αναθεωρήσει τα επιδρομικά του σχέδια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει καταστεί ο απόλυτος σουλτάνος της Τουρκίας. Δεν αντιμετωπίζει καμία ενόχληση στο εσωτερικό και δεν έχει κανένα λόγο να εξάγει τα εσωτερικά προβλήματα, όπως διατείνονται κάποιοι, για να στρέψει την προσοχή του τουρκικού λαού, σε δημιουργία έντασης στο εξωτερικό.

 

 

Αισθάνεται πανίσχυρος και πολιτικά και οικονομικά και στρατιωτικά. Και αυτό που επιχειρεί στην κυπριακή ΑΟΖ, και στο Αιγαίο, είναι δείγμα των επιδρομικών σχεδίων του έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας. Επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων στο θέμα του κυπριακού φυσικού αερίου. Ήδη, οι φιλικές του δυνάμεις επιχειρούν να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το θέμα του φυσικού αερίου. Δεν θα φύγει από την κυπριακή ΑΟΖ και δεν θα υποχωρήσει. Εκτός και αν αντιμετωπίσει υπέρτερες δυνάμεις και αποφασιστικότητα από μέρους της Ελλάδας και της Κύπρου, ή συμμάχων τους.

Όταν όμως την ώρα που εκδηλώνει την επιδρομή του, η Αθήνα δέχεται τον πρωθυπουργό του, συνομιλεί μαζί του και αναζητεί τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας με την Τουρκία, ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται την αδυναμία αντιμετώπισής του. Και καθίσταται θρασύτερος.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι δεν είναι τώρα ο κατάλληλος χρόνος επίσκεψης του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, ούτε η κατάλληλη στιγμή να συνέλθει το συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Την ώρα που η Κύπρος δέχεται τουρκική επίθεση, η Ελλάδα δεν μπορεί να συνομιλεί με τους επιδρομείς…

 

 

Σημερινή

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: