breaking newsΕλλάδα

Προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis θα ζητήσει η κυβέρνηση

Προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis θα ζητήσει η κυβέρνηση

 

Το ανακοίνωσε ο Τζανακόπουλος

 

Αυτή θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας μετά από τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών – «Αντικείμενο της προανακριτικής θα είναι να δούμε αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις σε σχέση με όσα καταγγέλλονται από τους προστατευόμενους μάρτυρες»

Την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος

«Η βούληση του Πρωθυπουργού και προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, είναι να προτείνει στην Κ.Ο. τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «η προανακριτική επιτροπή την οποία προτείνουμε θα κρίνει τα πραγματικά και νομικά ζητήματα για το αν μπορεί να στοιχειοθετήσει επαρκείς ενδείξεις των πρόσωπων που εμπλέκονται».

«Δεν βάζουμε το κάρο πριν το άλογο. Η επιτροπή θα κάνει το έργο της» συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Στο ερώτημα πώς μπορεί ο πρωθυπουργός να μιλούσε ένα χρόνο πριν για την υπόθεση Novartis ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για μια υπόθεση που υπάρχει από το 2016 όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου. «Όλος ο κόσμος το ήξερε» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε ότι η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά την κατάθεση σχετικού φακέλου από τον υπουργό Δικαιοσύνης. «Πραγματικά αδυνατό να κατανοήσω το σκεπτικό πώς ο πρωθυπουργός ήξερε ότι υπήρχε σκάνδαλο» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο και αν είχε ενημέρωση για το κατά πόσο δόθηκε η έγκριση του αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου για το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στους μάρτυρες της υπόθεσης ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «δεν είχα καμία ενημέρωση για την ουσία. Επισκέφθηκα τον Άρειο Πάγο για να ενημερωθώ αν επίκεται διαβίβαση στη Βουλή του φακέλου».Προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis θα ζητήσει η κυβέρνηση

Ερωτηθείς για τα όσα καταγγέλλει η κυβέρνηση περί στημένης υπόθεσης ο κ. Τζανακόπουλος αρχικά παρατήρησε με σκωπτική διάθεση «ο πρωθυπουργός είναι ένας ηγέτης διεθνούς κύρους. Δεν είναι όμως και πλανητάρχης. Πώς μπορεί να κατασκευάσει μια σκευωρία που εμπλέκει το FBI, το υπουργείο εξωτειρκων των ΗΠΑ και πολλά κράτη του κόσμου; Είναι γελοίο το επιχείρημα οτι το εχει στήσει η κυβέρνηση». Κάλεσε δετ ον Κυριάκο Μητσοτάκή να ευθέως τους εισαγγελικούς λειτουργούς που έχουν στήσει την υποτιθέμενη σκευωρία».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού των Σκοπίων ότι δενβλέπει λόγο να αλλάξει το Σύνταγμα της πΓΔΜ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να συμφωνηθεί με τη FYROM μια σύνθετη ονομασία η οποία θα χρησιμοποιείται έναντι όλων.

«Το έναντι όλων προϋποθέτει και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Το έναντι όλων απαιτεί την αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

protothema

Back to top button