Κύπρος

Μπόχα και αηδία στην Πάφο, ίδια μπόχα και αηδία παντού…

Ασυδοσία. Διαπλοκή. Διαφθορά. Κερδοσκοπία. Τυχοδιωκτισμός. Λαμόγια. Μίζες. Απληστία. Εταιρείες που λαδώνουν με εκατομμύρια για να εξασφαλίσουν κάποια δουλειά. Αυτές είναι οι αναθυμιάσεις που αναδύονται από τις αποχετεύσεις στις οποίες ήταν βυθισμένη η ελίτ της Πάφου.

ηθξηιΗ δυσωδία προκαλεί μπόχα. Τόσο αποπνικτική, που σου κόβει την ανάσα. Νοιώθεις ένα απίστευτο σφίξιμο στην ψυχή. Και μια αηδία… Γιατί δεν είναι μόνο η Πάφος. Μην γελιόμαστε. Μην εθελοτυφλούμε. Το σκηνικό αυτό είναι όμοιο σε κάθε επίπεδο εξουσίας. Ίδια τα χαρακτηριστικά σχεδόν παντού. Μόνο τα μεγέθη αλλάζουν. Και οι πρωταγωνιστές. Το σύστημα είναι σαθρό από τη βάση μέχρι την κορυφή. Ο εκμαυλισμός διαχέεται παντού. Ισοπεδώνει αρχές, αξίες και συνειδήσεις. Η κατάχρηση εξουσίας μετατράπηκε σε «προνόμιο».

 Το σκηνικό αυτό διαμορφώθηκε σε βάθος χρόνου από το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο. Από όσους κατά καιρούς βρήκαν εισιτήριο στον κόσμο της εξουσίας, διακινούμενοι –οι πλείστοι- σε τυχοδιωκτικές ράγες. Με φάρο τους την εξασφάλιση εύκολου κέρδους και οικονομικής δύναμης. Αυτό ήταν το όραμα της συντριπτικής πλειοψηφίας που επέλεξε να ασχοληθεί με την πολιτική και να αναρριχηθεί σε αξιώματα. Και αν δεν ήταν στην αρχή, μετατράπηκε σε τέτοιο στην πορεία, όταν διαπίστωσαν το μέγεθος της διαφθοράς στα υψηλά δώματα και πόσο μαύρο ήταν στην πραγματικότητα το «όραμα» των προτύπων τους. Ναι, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οι ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, όμως, χάνονται μέσα στο σύννεφο της μπόχας. Περνούν, συνήθως, απαρατήρητοι.

 Η ωμή αλήθεια είναι ότι η σαθρή αυτή εικόνα δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της Κύπρου. Ανάλογη είναι η εικόνα σε όλο τον κόσμο. Δεν αποτελεί καν, προνόμιο της σύγχρονης εποχής που ζούμε. Ανάλογη εικόνα επικρατούσε ακόμη και στην αρχαιότητα, την οποία πλειστάκις επικαλούμαστε μόνο για να αντλήσουμε δύναμη από τις ένδοξες ρίζες μας. Όποιος ανατρέξει σε σχετική βιβλιογραφία θα διαπιστώσει, για παράδειγμα, ότι ο εντιμότατος νομοθέτης Σόλων, καθιέρωσε τη Σεισάχθεια, δηλαδή τη διαγραφή χρεών. Και όπως γράφει ο Αριστοτέλης, πριν την ανακοινώσει, ενημέρωσε φίλους του για να πάρουν μεγάλα δάνεια, τα οποία μετά διαγράφηκαν… Ο Δημοσθένης φυλακίστηκε και εξορίστηκε δύο φορές για δωροδοκία. Τον 4ο π.χ. αιώνα, όταν οικονομική κρίση έπληξε τους Αθηναίους, όπως και σήμερα, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

  Ο «ναός της μπόχας» βρίσκεται στα κόμματα. Όχι γιατί ως πολιτικοί οργανισμοί γεννήθηκαν για να αναπαράγουν τη διαφθορά. Αλλά γιατί εκεί βρίσκουν καταφύγιο οι τυχοδιώκτες. Εκεί με τον καιρό βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αποκτήσουν ισχύ για να υλοποιήσουν στη συνέχεια τους δόλιους σχεδιασμούς τους. Σε βάρος του δημοσίου, των απλών ανθρώπων, των φορολογούμενων, των μεροκαματιάρηδων. Αυτοί, μη έχοντας άλλη διέξοδο, εναποθέτουν στα φούμαρα που τους πουλάνε, τις προσδοκίες τους για διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.

  Τώρα, μετά τον Βέργα, ζητούν και πάλι να έχουν τον κυρίαρχο λόγο. Αναζητούν, λένε, καθαρό κοστούμι για τον επόμενο. Κάποιοι δεν τολμούν να το αναζητήσουν μόνοι. Ψάχνουν και συνέταιρους. Και ο Βέργας μέσα από ένα τέτοιο συνεταιρισμό προέκυψε. Απλώς αποδεικνύουν ότι δεν αντιλαμβάνονται πόσο η μπόχα έπνιξε την κοινωνία. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να σιγήσουν. Να αναγνωρίσουν την αποτυχία τους. Να αφήσουν την τοπική κοινωνία της Πάφου, τους απλούς ανθρώπους, να βρουν μόνοι τους αυτό το καθαρό κοστούμι. Όποιος πιστεύει ότι χωράει σε αυτό να τεθεί ενώπιον των ψηφοφόρων, χωρίς κομματική υπόδειξη. Έτσι, σαν να ζητούν τα κόμματα εμπράκτως άφεση αμαρτιών, από τον απλό άνθρωπο. Γιατί από το Θεό δεν θα την πάρουν ποτέ…

 

philenews.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: