ΆποψηΔιεθνή

Είναι πιθανό το 2015, να πραγματοποιηθεί ένας παγκόσμιος πόλεμος;

Ο κόσμος γιορτάζει την έλευση του νέου έτους, και όλοι σκέφτονται γι “αυτό σήμερα. Το περασμένο καλοκαίρι όμως υπήρχαν ανησυχητικές αναφορές «από τα υψηλά ιστάμενα κλιμάκια » ενός πιθανού «ευρωπαϊκού πολέμου.» Τότε υπήρχε και το θέμα των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αλλά το πώς και το πότε θα σταματήσουν οι κυρώσεις, δεν είναι σαφές. Και το θέμα του πολέμου εντωμεταξύ συνεχίζει να συζητείται στο ρωσικό Κοινοβούλιο…

ukraina-495x320Σε γενικές γραμμές, η Ρωσία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Αυτό αποδεικνύεται από το αρχικό σχέδιο (ας το ονομάσουμε «Σχέδιο Α»), με την μεταφορά ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, για την προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού. Το καλοκαίρι, μετά από μια μακρά περίοδο δισταγμών, η Μόσχα το απέρριψε και προχώρησε στο «Σχέδιο Β», «απομακρινόμενη» από την Ουκρανία, έτσι ώστε να μην γίνει «μέρος της σύρραξης», αλλά βοηθώντας του αντάρτες του Ντονέτσκ, δίνοντας τους παράλληλα την διαβεβαίωση ότι θα ς «υποστηρίξει» με όλους τους τρόπους την «νέα Ρωσία», αναφέρει η ιστοσελίδα topwar.ru.

 

 

 

Είναι δυνατόν να επιστρέψει στο «Σχέδιο Α»; Φυσικά, όταν ένα τέτοιο σχέδιο, και μια τέτοια απόφαση ληφθεί, αυτή θα έχει άμεση σχέση με το επίπεδο της αντιπαράθεσης με την Ουάσιγκτον. Το τωρινό φιλοδυτικό καθεστώτος στην Ουκρανία είναι απαράδεκτο για την Ρωσία, και ως εκ τούτου η Ρωσία δεν επιθυμεί να χάσει το σύνολο της Ουκρανίας, με τίποτα. Κατέστη σαφές επίσης ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε με έναν «άκομψο τρόπο » τρόπο να μετατρέψει την Ουκρανία σε μια αμερικανική αποικία.

 

Η Ουκρανία εξακολουθεί να ζει στις καρδιές των ρώσων , παρόλο που «πέθανε» στο Μαϊντάν, «κάηκε» στην Οδησσό, «πυροβολήθηκε» στην Μαριούπολη και το Χάρκοβο, και «κοτώνεται» καθημερινά στο Ντονέτσκ , στην Νέα Ρωσία. Θα επιβιώσει η χώρα αυτή χωρίς την Ρωσία; Εδώ είναι μια ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί ούτε στο Κίεβο, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Ουάσιγκτον.

 

 

 Η καταστροφή έχει παρεισφρήσει στην «Ουκρανία», ακόμα και στην άλλη πλευρά, όπου δεν αναμενόταν. Ο πόλεμος στο Ντονέτσκ μετατρέπεται σε απειλή κατάρρευσης της ενέργειας της χώρας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, «το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα, απειλείται από μια καταστροφική έλλειψη αποθέματος , διότι οι περισσότερες από τις μονάδες βρίσκονται σε αυτή ακριβώς την περιοχή . Οι μονάδες αυτές είναι στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης, και το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, κινδυνεύει από βλάβη στον εξοπλισμό. Πρόβλημα υπάρχει και σε μετασχηματιστές, γεννήτριες, γραμμές και άλλα συστήματα, με αποδέκτη κατά κύριο λόγο την Κριμαία … Η εξάλειψη των συνεπειών μιας μεγάλης βλάβης του συστήματος μπορεί να κοστίσει τόσα πολλά χρήματα που το κόστος του άνθρακα θα είναι απλώς «ψίχουλα».

 

 

Το ζήτημα είναι, ότι το «Σχέδιο Α» εμπεριέχει τον κίνδυνο ολίσθησης σε «ευρωπαϊκό Πόλεμο», μια απειλή που αποφεύχθηκε σύμφωνα με δημοσιεύματα το περασμένο καλοκαίρι . Είναι πολύ πιθανές οι επιπλοκές, όπως η διατήρηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Ρωσία, και ίσως σε όλη την Ευρώπη, καθώς και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ούτω καθεξής … Έτσι, προφανώς, και μετακομίσαμε στο «Σχέδιο Β».

Αυτό εγείρει θύμησες από την περίοδο της γερμανικής επίθεσης του 1941, όταν η Σοβιετική Ρωσία δεν είχε χρόνο για να επανεξοπλιστεί, και στη συνέχεια πλήρωσε πολύ ακριβά γι “αυτό. Έτσι, σήμερα, ο ρωσικός στρατός επειγόντως επανεξοπλίζεται , πολλές και διάφορες ασκήσεις λαμβάνουν χώρα μία μετά την άλλη. Δεν θα ήταν καλύτερο να είναι καλύτερα προετοιμασμένος, αν ήταν δυνατόν;

… Σε γενικές γραμμές, η Ρωσία δεν θέλει να χάσει την Ουκρανία , αλλά δεν σπεύδει να κάνει και πόλεμο . Από την άλλη πλευρά, η υποκατάσταση των εισαγωγών είναι απαραίτητη για αναθερμάνει την ρωσική οικονομία, για αυτό θα υπάρξει ενεργοποίηση των χωρών BRICS και του συνασπισμού SCO, για να μιλήσουμε ανοιχτά. Σε γενικές γραμμές, η βιασύνη για πόλεμο στην Ρωσία δεν έχει νόημα, πόσο μάλλον για την Ουάσινγκτον …

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο στόχος της πολιτικής των ΗΠΑ είναι «να διατηρήσει την κρίση στην Ουκρανία», η οποία στην συνέχεια θα εξαπλωθεί, στην Ρωσία. Η Ρωσία, με τη σειρά της, τείνει να εντοπίζει στην Ουκρανία, τα άμεσα συμφέροντα της, όπως και η Ευρώπη . Αυτό το αμοιβαίο συμφέρον της Ρωσίας και της Ευρώπης, είναι η ελπίδα του κόσμου για το 2015.

 

Η Ουάσιγκτον έχει τοποθετηθεί κοντά στα ρωσικά σύνορά , όπως ο Χίτλερ το 1941, και είναι αδύνατο χωρίς μάχη να εισέρθει στην Ουκρανία. Θα συνεχιστούν αυτά τα θαύματα και στο νέο έτος ; Αναρωτιέται ο ρώσος αρθρογράφος . Σύμφωνα με ανάλυση στο Pentapostagma.gr , για να υπάρξει συνεννόηση απαιτείται η «επικοινωνία» , ΕΕ και Ρωσίας, και η αποστασιοποίηση από τις αμερικανικές απαιτήσεις. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν έννομο συμφέρον από αυτήν την αντιπαράθεση κανένας άλλος.

 

 

pentapostagma.gr

πηγή: http://www.pentapostagma.gr/

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: