breaking newsΔιεθνή

Έρευνα: Οι νέοι προτιμούν να είναι άνεργοι παρά δυσαρεστημένοι στη δουλειά

Κάτι αλλάζει στον παγκόσμιο εργασιακό χώρο. Μάλιστα μία μελέτη έρχεται να το επιβεβαιώσει περίτρανα.

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από την εταιρεία συμβούλων Randstad διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί νέοι προτιμούν την ανεργία αντί να παραμείνουν σε μια δουλειά που δεν τους άρεσε. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 56% της Gen Ζ και το 55% των millennials δήλωσε ότι θα άφηναν τη δουλειά τους αν επηρέαζε την προσωπική τους ζωή και σχεδόν οι μισοί από εκείνους είπαν ότι δε θα δεχόντουσαν μια πρόταση εργασίας σε μια εταιρεία που δε θα ευθυγραμμίζονταν με τις απόψεις τους για κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Μάλιστα δύο από τους πέντε τόνισαν επίσης ότι δε θα τους πείραζε να έχουν χαμηλότερο μισθό, αν αυτό σήμαινε ότι θα ήταν υπέρ της κοινωνίας.

Αυτό από μία άποψη είναι πολλά υποσχόμενο καθώς υποδηλώνει ότι η δυναμική στο χώρο εργασίας αλλάζει. «Τα ευρήματά μας πρέπει να χρησιμεύσουν ως αφύπνιση για τους εργοδότες. Υπάρχει μια αλλαγή εξουσίας σε εξέλιξη καθώς οι άνθρωποι αναθεωρούν τις προτεραιότητές τους», δήλωσε ο Sander van’ t Noordende, global CEO της Randstad.

«Οι νέοι θέλουν να αισθάνονται 100% ο εαυτός τους στη δουλειά, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αποφασιστικότητά τους να μην συμβιβαστούν αναφορικά με τις προσωπικές τους αξίες, όταν επιλέγουν έναν εργοδότη. Οι επιχειρήσεις πρέπει να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους για την προσέλκυση και τη διατήρηση προσωπικού, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν σοβαρό ανταγωνισμό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αναμφίβολα η πανδημία έχει επιταχύνει τη συλλογική μας συνείδηση για το πόσο διαλυμένο είναι το τρέχον σύστημα. Σχεδόν ένας στους 20 εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο παραιτήθηκε λόγω της πανδημίας ως μέρος της λεγόμενης «Μεγάλης Παραίτησης», με πολλές από αυτές τις παραιτήσεις να σημειώνονται στους κλάδους αναψυχής και φιλοξενίας όπου οι νέοι αποτελούν την πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού.

Καταπονημένος, κακοπληρωμένος και εκτεθειμένος στον COVID-19 στη δουλειά; Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσοι πολλοί παραιτούνται και τώρα επαναξιολογούν τι θέλουν και τι χρειάζονται από μια δουλειά. Η πανδημία έχει επίσης αποδείξει με οδυνηρό τρόπο ότι η ζωή μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμή: και όταν συνειδητοποιείς ότι η ζωή δεν είναι κάτι που μπορείς να θεωρήσεις δεδομένο, το να αποφασίσεις να αφήσεις μια άχαρη δουλειά με πολλές ώρες και χάλια μισθούς γίνεται χωρίς δεύτερη σκέψη.

Πλέον η μπάλα βρίσκεται στα πόδια των εργοδοτών και η επιλογή τους είναι απλή: να συμπεριφέρονται καλύτερα στους εργαζομένους ή να τους χάσουν.

Έρευνα: 

Back to top button