breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ώρα της κρίσης για την φον ντερ Λάιεν – Ζητούνται απαντήσεις για τη σκανδαλώδη σύμβαση ΕΕ – Pfizer για τα εμβόλια

 

Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την πρόεδρο της Commission, Ursula Von der Leyen, η οποία θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη σκανδαλώδη σύμβαση της ΕΕ με την Pfizer για τα εμβόλια Covid. Οι ευρωβουλευτές που ηγούνται της επιτροπής Covid του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να ζητήσουν από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εμφανιστεί δημόσια και να δώσει εξηγήσεις, σύμφωνα με αποκλειστική της δήλωση στο Politico η πρόεδρος της επιτροπής, η Βελγίδα ευρωβουλευτής Kathleen Van Brempt.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να ρωτήσουν τη Von der Leyen για τον ρόλο της στη διαπραγμάτευση μιας τεράστιας σύμβασης εμβολίου για τον κορωνοϊό, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπογράφηκε στο απόγειο της πανδημίας. Ήταν ενόψει αυτής της σύμβασης που αναφέρεται ότι αντάλλαξε γραπτά μηνύματα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla.

Οι σκοτεινές συναλλαγές

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξοδέψει πολλούς δημόσιους πόρους για την παραγωγή και την αγορά εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τόνισε η Van Brempt. Μέχρι στιγμής, η πρόεδρος της Επιτροπής έχει αποφύγει ερωτήσεις σχετικά με το τι συνέβη σε αυτούς τους κρίσιμους μήνες. Ούτε ο διαμεσολαβητής της ΕΕ ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο μπόρεσαν να ρίξουν φως στις σκοτεινές συναλλαγές.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία είναι οπλισμένη με νομικές εξουσίες που στερούνται οι άλλες υπηρεσίες εποπτείας, ξεκίνησε έρευνα για τις συμβάσεις εμβολίων, χωρίς να πει εάν ο Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο στόχος της. Η επιτροπή Covid εξέτασε τη συμφωνία – την τρίτη και μεγαλύτερη σύμβαση που υπογράφηκε με την Pfizer και τον γερμανικό εταίρο της BioNTech – και μέχρι στιγμής έχει ακούσει τόσο από το Ελεγκτικό Συνέδριο όσο και από τον Διαμεσολαβητή. Όμως ο Burla αρνήθηκε την κλήση, στέλνοντας στη θέση του ένα στέλεχος της εταιρείας.

polit.JPG

Θέλει αλλά δεν μπορεί να αρνηθεί την κλήση για εξηγήσεις

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ευρωβουλής η κλήση για εξηγήσεις θα σταλεί στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Roberta Metsola, η οποία θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα ζητήσει από τη von der Leyen να παραστεί στην ακρόαση. Η Metsola είναι μέλος της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ίδιας που τοποθέτησε την Πρόεδρο της Επιτροπής στο ρόλο της.

Η πρόσκληση, αν φτάσει, δεν έχει νομική ισχύ. Όπως και ο Bourla έτσι και η Von der Leyen μπορεί να αρνηθεί να εμφανιστεί. Αλλά με τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια να γίνονται όλο και πιο δυνατές καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς του Qatar Gate κατακλύζει τις Βρυξέλλες, σίγουρα αισθάνεται πως δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόσκληση, εκτιμά το Politico.

Στο στόχαστρο και η Pfizer

Δεν είναι μόνο η von der Leyen που βρίσκεται στο στόχαστρο των ευρωβουλευτών. Η Van Brempt τόνισε στη δήλωσή της ότι η επιτροπή θα ζητήσει επίσης την ανάκληση των προνομίων πρόσβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Pfizer ως απάντηση στην άρνηση του Bourla να καταθέσει. Έχει συμβεί στο παρελθόν: Οι νομοθέτες ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης των μελών λόμπι της Monsanto το 2017, αφού η εταιρεία αρνήθηκε να παραστεί σε ακρόαση.

Αλλά δεν είναι αυτόματο — η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί μέσω των εσωτερικών διαδικασιών του Κοινοβουλίου. Και μεμονωμένοι ευρωβουλευτές μπορούν να συνεχίσουν να είναι λομπίστες της Pfizer ως ιδιώτες καλεσμένοι. Αλλά ακόμη και οι συμβολικές κινήσεις έχουν τη θέση τους καθώς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν την πρόσφατη ζημιά στη φήμη τους.

«Η διαφάνεια είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών μας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», εξήγησε η Van Brempt.

primenews

Back to top button