breaking newsΔιεθνή

Μαίνονται οι μάχες στο Σουδάν-Ώρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους Έλληνες σε εκκλησία

Εγκλωβισμένοι 15 Έλληνες σε ορθόδοξη εκκλησία – Ακούγεται καταιγισμός πυρών (βίντεο)

 

Εκτός ελέγχου έχει βγει η κατάσταση στο Χαρτούμ του Σουδάν, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η απόπειρα πραξικοπήματος. 

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι περίπου 15 Έλληνες έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνόρθοδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ALPHA, ο δημοσιογράφος Αλέξης Κουβέλης ανέφερε πως είχε επικοινωνία με κάποιους Έλληνες στο Σουδάν, η οποία διεκόπη απότομα πριν από σχεδόν δύο ώρες.

Έτσι, θεωρείται ότι έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο του Χαρτούμ, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.

Τραυματίστηκαν δύο Έλληνες σοβαρά

Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν χθες στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του στο Σουδάν κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων που ξέσπασαν το Μεγάλο Σάββατο μεταξύ των δυνάμεων του Στρατού και παραστρατιωτικών μονάδων.

Τα μέλη της παροικίας τραυματίστηκαν από την έκρηξη ρουκέτας κοντά στην εκκλησία στην οποία μόλις είχε τελειώσει η αναστάσιμη λειτουργία.

Ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας δήλωσε ότι την ώρα της λειτουργίας της πρώτης Ανάστασης η εκκλησίας ήταν περικυκλωμένη από άρματα μάχης και στρατιώτες.

Η κατάσταση ήταν επικίνδυνη, είπε, οπότε η λειτουργία συντομεύτηκε.

Οι δύο Έλληνες που είχαν ειδοποιήσει για την κατάσταση έξω από την εκκλησία όταν βγήκαν από το κτίριο για να επιστρέψουν από την κατοικία τους τραυματίστηκαν σοβαρά από ρουκέτα.

Και οι δύο, είπε ο κ. Σάββας, έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο όπου θα κριθεί αν θα χειρουργηθούν ή όχι.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον  97 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.126 τραυματίστηκαν στις σφοδρές μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και την ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον βάσης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στην πόλη Ομντουρμάν, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή αυτόπτες μάρτυρες, καθώς οι εχθροπραξίες που ξέσπασαν χθες συνεχίζονται.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι είχε διαβουλεύσεις με τους ομολόγους τους της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για τις συγκρούσεις στο Σουδάν.

Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο οι εμπλεκόμενες πλευρές να παύσουν άμεσα τις εχθροπραξίες χωρίς όρους, ανέφερε ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για τα υψηλά επίπεδα βίας στο Σουδάν που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πράγματι φαίνεται σε αυτές τις επιθέσεις να εμπλέκονται βαριά όπλα», δήλωσε ο αξιωματούχος που μεταβαίνει στο Τόκιο, όπου ο Μπλίνκεν θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7).

«Η βασική μας ανησυχία είναι η ασφάλεια του προσωπικού μας καθώς και των Αμερικανών πολιτών εκεί», πρόσθεσε.

Η Κίνα δηλώνει επίσης ιδιαίτερα ανήσυχη για τις εξελίξεις στο Σουδάν και καλεί και τις δύο πλευρές της σύγκρουσης να παύσουν πυρ προκειμένου να μην κλιμακωθεί η κατάσταση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η κινεζική πρεσβεία στο Σουδάν δήλωσε ότι δεν έχει λάβει πληροφορίες για Κινέζους που να έχουν πέσει θύματα των συγκρούσεων στο Σουδάν και συνέστησε τους πολίτες της στη χώρα να μείνουν ασφαλείς, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο CCTV.

Βραδιά μαχών και εκρήξεων

Η σουδανική πρωτεύουσα συνταρασσόταν το βράδυ του Σαββάτου από πυρά και εκρήξεις, έπειτα από μια μέρα αιματηρών οδομαχιών, αεροπορικών επιδρομών κι ανταλλαγών απειλών μεταξύ των δυο στρατηγών στην εξουσία στο Σουδάν από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021.

Στο Χαρτούμ, όπου από τους λιγοστούς πολίτες που βγήκαν έξω χθες το πρωί οι πιο πολλοί γύρισαν σπίτια τους τρέχοντας, στήλες πυκνού καπνού υψώνονταν από βάσεις του στρατού και παραστρατιωτικών, καθώς και το διεθνές αεροδρόμιο.

Όλη μέρα χθες, οι εκκλήσεις προς τις αντίπαλες πλευρές να παύσουν πυρ διαδέχονταν η μια την άλλη: από τον ΟΗΕ, από την Ουάσιγκτον, από τη Μόσχα, από τη Ρώμη, από το Ριάντ, από την Αφρικανική Ένωση, από τον Αραβικό Σύνδεσμο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον πρώην πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Αμπντάλα Χάμντοκ…

 

Σήμερα, ο Αραβικός Σύνδεσμος οργανώσει εσπευσμένα έκτακτη σύνοδο για το Σουδάν, κατόπιν αιτήματος του Καΐρου, όπου εδρεύει ο οργανισμός και του Ριάντ. Πρόκειται για κράτη-συμμάχους του σουδανικού στρατού, που έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τους παραστρατιωτικούς. Οι τελευταίοι επιδιώκουν να τον ανατρέψουν, πλέον θέλουν να πάρουν αυτοί την εξουσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνει επείγουσα έκκληση να τερματιστεί αμέσως η βία στο Σουδάν, ανέφερε χθες Σάββατο ο εκπρόσωπός του σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο κ. Γκουτέρες συνομίλησε χθες με ηγετικά στελέχη των ένοπλων δυνάμεων του Σουδάν και των ΔΤΥ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, ανέφερε ο εκπρόσωπός του μέσω Twitter.

Οι παραστρατιωτικοί όμως μοιάζουν ανένδοτοι. Δεν θα σταματήσουν προτού πάρουν «τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών βάσεων», διεμήνυσε απευθυνόμενος στην κάμερα του Αλ Τζαζίρα ο επικεφαλής τους, ο στρατηγός Ντάγκλο, ή “Χαμέτι”.

Χθες βράδυ, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικό δίκτυο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Sky News Arabia, επανέλαβε πως «αναγκάστηκε» να αναλάβει δράση. «Δεν το αρχίσαμε εμείς αυτό», πέταξε. «Πρέπει ο Μπουρχάν, αυτός ο εγκληματίας, να παραδοθεί», πρόσθεσε με πυρά να ακούγονται γύρω του.

«Ξέρουμε πού κρύβεσαι και θα έρθουμε να σε πιάσουμε και να σε παραδώσουμε στη δικαιοσύνη ή να σε σκοτώσουμε σαν σκυλί», διεμήνυσε.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που αποτελούνται από χιλιάδες παραστρατιωτικούς που έδρασαν στον πόλεμο του Νταρφούρ προτού γίνουν βοηθητικοί του στρατού, υποστήριξαν πως κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο και το προεδρικό παλάτι. Ο στρατός διέψευσε.

Ο στρατηγός Μπουρδάν από την πλευρά του έχει να εμφανιστεί δημόσια από χθες το πρωί· ωστόσο τόνισε σε ανακοίνωσή του πως «κατελήφθη εξαπίνης στις εννιά το πρωί» όταν οι ΔΤΥ επιτέθηκαν στο αρχηγείο του. Πλέον ο στρατός χαρακτηρίζει τον μέχρι χθες καλύτερο σύμμαχο του στρατηγού Μπουρχάν «παραστρατιωτική ομάδα υποστηριχθείσα από το εξωτερικό» για να προχωρήσει σε «προδοσία».

Ο στρατός μεταφόρτωσε στο Facebook «ένταλμα σύλληψης” του Χαμέτι: «Αυτός ο φυγόδικος εγκληματίας καταζητείται από τη δικαιοσύνη», ανέφερε, ενώ σε άλλο δελτίο Τύπου του ανακοίνωνε τη «διάλυση» των ΔΤΥ, καλώντας τα μέλη τους να παραδοθούν στις αρχές.

Ο στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές για να «καταστρέψει» βάσεις των ΔΤΥ στο Χαρτούμ. Όσο για τις εκκλήσεις οι δυο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: «Αδύνατον πριν από τη διάλυση των ΔΤΥ», κατά την ίδια πηγή.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης από την πλευρά τους καλούν τα 45 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, ακόμα και τα μέλη του στρατού, να «ταχθούν μαζί τους», να στραφούν κατά των δυνάμεων του στρατηγού Μπουρχάν.

Οι κάτοικοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. «Ξεκίνησα να πάω στη δουλειά το πρωί αλλά άκουσα πυρά και επέστρεψα σπίτι μου», εξήγησε ο Μπάκρι, 24 ετών.

Τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα δίνουν μάχες για τον έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων κρατικών ΜΜΕ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η αεροπορία κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους διότι θα επιχειρούσε τη νύχτα του Σαββάτου, ενώ σήμερα κηρύχθηκε αργία στην πολιτεία του Χαρτούμ, που σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία, οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες.

pronews

Back to top button