breaking newsΔιεθνή

Ασκήσεις πολέμου στα Στενά της Ταϊβάν – Αψιμαχίες μεταξύ πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων Κίνας και Ταϊπέι

Οκτώ κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή των Στενών της Ταϊβάν και πλησίασαν κοντά στη συνεχόμενη ζώνη του νησιού που απέχει 24 ναυτικά μίλια από τις ακτές του το Σάββατο, 24 Ιουνίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, καταγράφοντας την περαιτέρω αύξηση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η πολεμική αεροπορία της Κίνας τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιούσε τακτικά πτήσεις στον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν.

Από τον Αύγουστο όμως στέλνει τακτικά αεριωθούμενα αεροπλάνα στη μέση γραμμή των Στενών, που απτελούν το ανεπίσημο σύνορο.

Τον Μάρτιο, ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν Chiu Kuo-cheng ισχυρίστηκε ότι το νησιωτικό κράτος πρέπει να είναι σε επιφυλακή μέσα στο 2023 για μια «αιφνίδια εισβολή» του κινεζικού στρατού σε περιοχές κοντά στην επικράτειά του.

Η Ταϊβάν ορίζει τη συνεχόμενη ζώνη της ως 24 ναυτικά μίλια από τις ακτές της και τον εδαφικό της χώρος στα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές της.

Η Ταϊπέι δεν έχει αναφέρει πάντως μέχρι στιγμής ότι κινεζικά αεροσκάφη εισέρχονται στη συνεχόμενη ζώνη ή στον εδαφικό εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε σε δήλωση ότι από το πρωί του Σαββάτου 24/6 εντόπισε 19 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών J-10 και J-16. Οκτώ από αυτά διέσχισαν τη διάμεση γραμμή και «πλησίασαν» τα 24 ναυτικά μίλια, ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι πέντε κινεζικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν αυτό που αποκάλεσε «κοινές περιπολίες ετοιμότητας μάχης».

Η Ταϊβάν έστειλε το δικό της αεροσκάφος και τα δικά της πλοία σε απάντηση και ενεργοποίησε επίγεια πυραυλικά συστήματα, είπε το υπουργείο, χρησιμοποιώντας τυπική διατύπωση για το πώς αντιδρούν οι δυνάμεις της στις κινεζικές εισβολές.

Οι αρχές της Κίνας δεν απάντησαν στιw ερωτησεις του πρακτορείου Reuters, ωστόσο το Σάββατο,24/6 η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του κινεζικού στρατού, η οποία καλύπτει την Ταϊβάν, δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο WeChat φωτογραφίες των μαχητικών J-16 που απογειώθηκαν σε μια εκπαιδευτική αποστολή «μακριά στη θάλασσα».

Η διοίκηση είπε ότι το αεροσκάφος πραγματοποίησε «τακτική εκπαίδευση πτήσεων μεγάλης εμβέλειας» που περιελάμβανε ανεφοδιασμό κατά την πτήση που κάλυψε «χιλιάδες χιλιόμετρα».

Οι στρατιωτικές εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ παραμένουν μετά την επίσκεψη Blinken

Οι στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δει άμεση αποκλιμάκωση μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στην Κίνα, με πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη και των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρων, να επιχειρούν σε ευαίσθητα ύδατα στα στενά της Ταϊβάν και στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας στο κατώφλι της Κίνας τις τελευταίες ημέρες.

Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να ελέγξουν τους κινδύνους ατυχημάτων ή να επιδιώξουν διάλογο, θα πρέπει να σταματήσουν να λένε ένα πράγμα και να κάνουν το άλλο και να σταματήσουν να κάνουν στρατιωτικές προκλήσεις γύρω από την Κίνα, δήλωσαν ειδικοί το Σάββατο.

Το μοναδικό προωθημένο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Ναυτικού, το USS Ronald Reagan , επιχειρούσε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας την Παρασκευή, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου από την Υπηρεσία Διανομής Οπτικών Πληροφοριών Άμυνας του Πενταγώνου.

Το Ronald Reagan Carrier Strike Group έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει ένα σπάνιο πέρασμα στο Βιετνάμ την Κυριακή, και επιχειρεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από την περασμένη εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση κοινών ασκήσεων με ιαπωνικά, γαλλικά και καναδικά πλοία στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και στη Θάλασσα των Φιλιππίνων μαζί. με το αεροπλανοφόρο USS Nimitz στις αρχές Ιουνίου, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Την Τετάρτη, το Cutter USCGC Stratton πραγματοποίησε διέλευση στα στενά της Ταϊβάν, μια κίνηση που παρακολουθήθηκε στενά από σκάφη της ακτοφυλακής της Κίνας (CCG), δήλωσε ο Gan Yu, εκπρόσωπος του CCG.

Επίσης την Τετάρτη, η αμυντική αρχή στο νησί της Ταϊβάν είπε ότι εντόπισε το Shandong του Ναυτικού PLAομάδα αεροπλανοφόρου όταν έπλευσε μέσω των στενών της Ταϊβάν προς νοτιοδυτική κατεύθυνση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης στο νησί.

Ένας αριθμός κατασκοπευτικών αεροπλάνων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροσκάφους θαλάσσιας περιπολίας P-8A, ενός αεροσκάφους ηλεκτρονικής αναγνώρισης EP-3E, ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους RC-135 και ενός ύποπτου drone, επιχείρησαν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στο νότιο άκρο των Στενών της Ταϊβάν την Τετάρτη, η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας και πληροφοριών MizarVision ανέφερε σε ανάρτηση στο Weibo, επικαλούμενη δεδομένα πτήσεων ανοιχτού κώδικα.

Prime News.

Back to top button