breaking newsΕλλάδα

Πτήση drone πάνω από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας! Έχουμε καταλάβει τις νέες απειλές;

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, εντοπίστηκε να πετά στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας ένα drone! Δεν ήταν η πρώτη φορά. Συχνές είναι οι καταγγελίες από κατοίκους του Περάματος αλλά και της Σαλαμίνας που βλέπουν τυχαία τέτοιες πτήσεις.

Τα drones είναι εδώ και χρόνια μια νέα πραγματικότητα που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι και απειλή.

Όχι μόνο για την παρακολούθηση περιοχών. Στις συγκρούσεις στη Συρία και στο Ιράκ,είδαμε τους τζιχαντιστές να χρησιμοποιούν ακόμη και οπλισμένα drones! Ας μην φθάσουμε όμως μέχρι εκεί, σ’  ότι μας αφορά.

Προς το παρόν τουλάχιστον η απειλή που μας αφορά είναι αυτή της παρακολούθησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Αυτό μπορεί να γίνει πλέον οπουδήποτε και το ερώτημα είναι αν όσοι έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού της Άμυνας έχουν κατανοήσει αυτές τις νέες απειλές. Θα αναρωτηθούν πολλοί “και τι μπορούμε να κάνουμε”.

Το “μάθημα” δυστυχώς μας το δίνουν πάλι οι “σύμμαχοι” και “φίλοι” Τούρκοι που στην “ανάγνωση” των νέων απειλών φαίνεται ότι είναι καλύτεροι.

Η φωτογραφία είναι από την Τουρκία ,την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπου οι τουρκικές αρχές είχαν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη. Όπως φαίνεται στην φωτογραφία οι τουρκικές ΕΔ και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξοπλιστεί με αντι-drones “όπλα”. Είναι συστήματα που εντοπίζουν τις πτήσεις drones, τις οποίες και εμποδίζουν “κλειδώνοντας” τους “κωδικούς” τους. Δημιουργούν ένα “ηλεκτρονικό δίχτυ” ασφάλειας σε περιοχές που δεν πρέπει να πετάξουν drones.

Το ερώτημα είναι αν εμείς στην Ελλάδα ,έχουμε αρχίσει να σχεδιάζουμε έστω, το πως θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες απειλές. Οι Τούρκοι αυτές τις απειλές τις χρησιμοποιούν ήδη και ως δικά τους όπλα,τουλάχιστον σ΄ ότι έχει να κάνει με τα uav’s, έχοντας ήδη βάλει στην παραγωγή δικά τους συστήματα.

Δεν είναι επίσης μυστικό ότι στο Αιγαίο όλο και συχνότερα, κάνουν την εμφάνισή τους τουρκικά uav ενώ πρόσφατα είχαμε και το επεισόδιο απονήωσης ενός απ΄ αυτά από τουρκικό πολεμικό πλοίο,το οποίο πέταξε για αρκετή ώρα πάνω από ελληνική φρεγάτα, που συμμετείχε στην άσκηση Παρμενίωνας! 

militaire.gr

Back to top button