breaking newsΔιεθνή

Ιταλίας κατά Σολτς για το μεταναστευτικό: Θέλουμε να καταλάβουμε τη γερμανική θέση – Τι συμβαίνει με τις ΜΚΟ

Κύριο θέμα συνεχίζει να αποτελεί για την Ιταλία το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani, σε συγκέντρωση του κόμματός του, Forza Italia, έκανε μια δήλωση γεμάτη αιχμές για τη Γερμανική πολιτική στο εν λόγω ζήτημα.

«Ο (Γερμανίος Καγκελάριος) Scholz λέει ό,τι θέλει. Εμείς πρέπει να έχουμε ως σημείο αναφοράς τη στρατηγική, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Στη Γερμανία βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, αλλά υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Εμείς θα θέλαμε να καταλάβουμε ποια είναι η γερμανική θέση, τα όσα λένε δεν είναι σαφή. Θα τα αξιολογήσουμε, θα δούμε. Τους μετανάστες που θέλουν να πάνε στη Γερμανία, δεν πρέπει να τους στέλνουν στην Ιταλία».

Ο δε Ιταλός υπουργός Άμυνας, Guido Crosetto, μέσω διαδικτύου υπογράμμισε: «Προσπαθούν να σταματήσουν τη μετανάστευση σε μια περιοχή της Ευρώπης αλλά, σε μια άλλη, διευκολύνουν τη μεταφορά μεταναστών. Με συνοχή και οξύνοια».

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η αναφορά του Crosetto είναι στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία.

Το μεταναστευτικό παραμένει το κύριο θέμα που απασχολεί την ιταλική πολιτική επικαιρότητα, παράλληλα με τον υπό κατάρτιση κρατικό προϋπολογισμό του 2024.

Η κυβέρνηση Meloni είναι αντιμέτωπη με την αύξηση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στη Λαμπεντούζα και, έως τώρα, έδειξε να κινείται προς δύο κύριες κατευθύνσεις. Από τη μία, η Ρώμη προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις και την όλη συνεργασία της με το Παρίσι.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Giorgia Meloni και ο Emmanuel Macron συναντήθηκαν στη Ρώμη, μετά την κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Napolitano, και την Παρασκευή (29/9) είχαν νέα συνομιλία στο περιθώριο της διάσκεψης των μεσογειακών χωρών της Ενωσης, στη Μάλτα.

O Γάλλος πρόεδρος έδειξε να τείνει χείρα βοηθείας. Υπογράμμισε ότι η Ιταλία σέβεται τις υποχρεώσεις της ως προς την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων στη Λαμπεντούζα και πως, κατά συνέπεια, πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής στήριξης.

Παράλληλα, Meloni και Macron συμφώνησαν στην ανάγκη τα δίκτυα διακινητών ανθρώπων να παταχθούν μέσω συμφωνιών με τις χώρες της Υποσαχάριας και της Βόρειας Αφρικής.

Παρά το ότι οι Ιταλοί έχουν κατά καιρούς κατηγορήσει τη γαλλική αστυνομία για απωθήσεις μεταναστών μέσω των χερσαίων συνόρων στη Βεντομίλια, στη συγκεκριμένη φάση επικρατεί η κοινή διαπίστωση ότι στο θέμα του μεταναστευτικού και του προσφυγικού πρέπει να υπάρξει κοινή διαχείριση από ολόκληρη την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, το Παρίσι πρόκειται να ζητήσει την όσο γίνεται πιο άμεση εφαρμογή του μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τυνησία, το οποίο προβλέπει την καταβολή, από μέρους της Ευρώπης, πάνω από 800.000.000 ευρώ, με αντάλλαγμα αυστηρότερο έλεγχο των ακτών από τις Αρχές της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας.

Η Meloni, μάλιστα, δήλωσε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια με στόχο η ευρωπαϊκή βοήθεια να αποσυνδεθεί από το θέμα της συμφωνίας της Τυνησίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την ίδια ώρα, όμως, είναι σαφές ότι οι απόψεις της Ρώμης και του Βερολίνου, στο μεταναστευτικό, συνεχίζουν να διίστανται. Η γερμανική Βουλή, πριν σχεδόν ένα χρόνο, ενέκρινε τη χρηματοδότηση ΜΚΟ και οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες, νότια της Σικελίας, και τους παρέχουν βοήθεια, με στόχο την κοινωνική τους ένταξη. Την απόφαση αυτή, τώρα, ανέλαβε να εφαρμόσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τόσο η Meloni όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της, Antonio Tajani, εξεδήλωσαν την αντίθεσή τους.
Επέμειναν ότι «δεν μπορεί να ασκείται αλληλεγγύη με τα σύνορα άλλης χώρας» και ότι «η Γερμανία, τότε, πρέπει να φιλοξενήσει στην επικράτειά της τους μετανάστες που σώζουν πλοία των ΜΚΟ που φέρουν τη σημαία της». Οι διαφορές δεν λύθηκαν μετά τη συνάντηση του Tajiani με τη Γερμανίδα ομόλογό του Annalena Baerbock, την περασμένη Πέμπτη 26/9 στο Βερολίνο και ούτε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία της Meloni με τον Γερμανό καγκελάριο.

Στο τέλος της διάσκεψης EUMED -9 στη Μάλτα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

The post Ιταλίας κατά Σολτς για το μεταναστευτικό: Θέλουμε να καταλάβουμε τη γερμανική θέση – Τι συμβαίνει με τις ΜΚΟ first appeared on PrimeNews.

Back to top button