Κύπρος

Κατρακυλά η Κύπρος στην κλίμακα διαφθοράς

Κάθε πέρσι και καλύτερη η κατάταξη μας στον παγκόσμιο χάρτη

Λευκωσία: Δεσπόζουσα θέση στην κυπριακή κοινωνία έχει η διαφθορά.

 

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η Κύπρος βυθίζεται όλο και πιο κάτω στον παγκόσμιο βαθμολογικό πίνακα του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (ΔΑΔ) το 2015, που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Διεθνής Διαφάνεια. Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς καλύπτει αντιλήψεις για τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα σε 168 χώρες.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η Κύπρος με 61 βαθμούς κατατάσσεται στην 32η θέση το 2015. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρίσκεται σε πτωτική πορεία αφού το 2012 βρισκόταν στην 29η θέση. Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες οι οποίες έχουν βελτιώσει τις θέσεις τους.

Κατρακυλά η Κύπρος στην κλίμακα διαφθοράςΣύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος, το 2015 ανέδειξε ότι όταν οι άνθρωποι δουλεύουν συλλογικά, μπορούν να νικήσουν τη μάχη κατά της διαφθοράς.«Παρόλο που η διαφθορά εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη διεθνώς, η ανακοίνωση της Διεθνούς Διαφάνειας για τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (ΔΑΔ) (Corruption Perceptions Index, CPI) για το 2015 δείχνει ότι περισσότερες χώρες (δυστυχώς όχι η Κύπρος) έχουν βελτιώσει τη βαθμολογία τους σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές», σημειώνεται.
Όπως αναφέρεται, γενικά, τα δύο-τρίτα των 168 χωρών του Δείκτη για το 2015 βαθμολογήθηκαν κάτω από 50, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η χώρα θεωρείται πως έχει υψηλή διαφθορά, μέχρι 100 το οποίο σημαίνει ότι η χώρα δεν αποδέχεται τη διαφθορά.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, σε μέρη όπως η Γουατεμάλα, η Σρι Λάνκα και η Γκάνα, οργανωμένοι ακτιβιστές και άλλα άτομα εργάζονται σκληρά για να απομακρύνουν τη διαφθορά από τη χώρα τους, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ότι πρέπει να ληφθούν αποφασιστικές δράσεις για το 2016.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεθνούς Διαφάνειας Κύπρος, «η διαφθορά μπορεί να ηττηθεί, αν δουλέψουμε συλλογικά. Για την εξάλειψη της κατάχρησης εξουσίας, τις δωροδοκίες και τις μυστικές συμφωνίες, μονοιασμένοι οι πολίτες πρέπει να ξεκαθαρίσουν στην κυβέρνησή τους ότι έχουν φθάσει στα όριά τους με τη διαφθορά …Το 2015 ήταν η χρονιά όπου οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που έχουν τη δύναμη: Είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε τη διαπλοκή», ανέφερε ο José Ugaz, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαφθορά είναι η κατάχρηση εξουσίας για ίδιον όφελος. «Η διαφθορά προκαλεί σοβαρές και εκτεταμένες επιπτώσεις τόσο στα άτομα σε προσωπικό επίπεδο όσο και την κοινωνία. Δυστυχώς συχνά παραμένει ατιμώρητη», αναφέρεται.
Όπως αναφέρεται, ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς καλύπτει αντιλήψεις για τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα σε 168 χώρες. Η Δανία βρίσκεται στην κορυφή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ως η χώρα με τη λιγότερη διαφθορά, ενώ η Β. Κορέα και Σομαλία έχουν τη χειρότερη επίδοση, με βαθμολογία 8 μονάδες η κάθε μια.
Προστίθεται ακόμα ότι οι χώρες με την καλύτερη επίδοση έχουν κοινά χαρακτηριστικά:
● υψηλά επίπεδα ελευθερίας του Τύπου,
● πρόσβαση σε πληροφορίες για τον προϋπολογισμό του κράτους ώστε το κοινό να γνωρίζει την πηγή των εσόδων και διαφάνεια στις δαπάνες
● υψηλά επίπεδα διαφάνειας μεταξύ των ατόμων που κατέχουν εξουσία, και
● μη διαχωρισμός από μέρους των δικαστικών Αρχών μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
 
Από την άλλη, τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις χώρες που έλαβαν τη χειρότερη κατάταξη περιλαμβάνουν:
συγκρούσεις και πολιτικές διαμάχες
● κακή διακυβέρνηση
● αδύναμους δημόσιους θεσμούς και
● έλλειψη ανεξαρτησίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

 

Η Κύπρος και ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς

Βαθμολογία
Κατάταξη
2012
2013
2014
2015
66
63
63
61
29
31
31
32
18η στην Ευρώπη, 32η παγκοσμίως
 
Σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς για το 2015, η Κύπρος κατέχει την 18η θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και την 32η θέση παγκοσμίως. Παρατηρείται λοιπόν μια πτώση στην κατάταξη του δείκτη τα τελευταία χρόνια. Στο σημείο αυτό ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στα συνεχιζόμενα και αυξανόμενα κρούσματα διαπλοκής και πολιτικής διαφθοράς που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό.
Να σημειωθεί ότι ξένοι επενδυτές μελετούν τον συγκεκριμένο δείκτη και αποφεύγουν τις χώρες όπου η κατάταξή τους είναι χειρότερη από την προηγούμενη χρονιά.
Αν λοιπόν θέλουμε να αυξήσουμε τα ξένα κεφάλαια και τις επενδύσεις στη χώρα μας, δεν παραμένει παρά να βελτιώσουμε τη θέση της χώρας μας στην κατάταξη. Υπολογίζεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες ότι κάθε πτώση μίας θέσης ισοδυναμεί με μείωση κατά 5% του ΑΕΠ και των ξένων επενδύσεων την επόμενη χρονιά.
 
Γράφει: Φρίξος Δαλίτης

 philenews.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: