Ελλάδα

Πλειστηριασμοί: Οι τράπεζες παίζουν το τελευταίο τους «χαρτί» και οι πολίτες τη ζωή τους!

 

 

ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ – ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ!

 

 

 

 

Η πρώτη «δόση» πλειστηριασμών είναι για σήμερα. Όμως, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, έχει προκηρύξει απεργία. Οι τράπεζες έχουν «χασούρα» από τους πλειστηριασμούς και η κυβέρνηση δεν θέλει να πάρουν διάσταση. Τι θα γίνει;

 

Της Γεωργίας Λινάρδου


Μέχρι αργά χθες το βράδυ διαχέονταν η πληροφορία πως «μία πολύ μικρή κάστα συμβολαιογράφων που συνεργάζονται με τις τράπεζες, είναι πιθανό να σπάσει την απεργία», όπως αναφέρει σε ενημέρωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στους Πλειστηριασμούς και τις Κατασχέσειςη οποία απευθύνει το παρακάτω κάλεσμα σε «όλους τους φίλους και συναγωνιστές των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών να αψηφήσουμε το γεγονός της απεργίας και να δώσουμε ένα μαχητικό και μαζικό ”παρών” στα ειρηνοδικεία».

 

Οι πλειστηριασμοί για σήμερα Τετάρτη ανέρχονται σε 46 πανελλαδικά ενώ την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις για την πώληση στεγαστικών δανείων σε funds δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις 15 Φεβρουαρίου.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι τράπεζες «παίζουν το τελευταίο τους χαρτί, ασκώντας ψυχολογικό εκβιασμό στους δανειολήπτες με σκοπό να καταλήξουν σε μία ρύθμιση ώστε να θεωρηθούν συνεργάσιμοι». Εάν κάποιος δανειολήπτης δεν θεωρηθεί «συνεργάσιμος», θα περάσουν την «πόρτα» του πλειστηριασμού ή της κατάσχεσης.

 

Για την ιστορία: Το 2014 πραγματοποιήθηκαν 16.000 πλειστηριασμοί και το 2013 έφτασαν τους 19.200. Χρονιές με πολύ χαμηλότερο «portfolio» απ’ ότι για παράδειγμα το 2009 που οι πλειστηριασμοί ανήλθαν στους 52.000!

 

Εάν υπάρχει κάποιο «μαξιλαράκι»για το τι θα συμβεί το 2016 αυτό αφορά στο εξής: οι τράπεζες περισσότερη «χασούρα» θα έχουν, παρά κέρδος από τους πλειστηριασμούς.

 

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας αναδυκνείουν πτώση στις τιμές πώλησης κατοικιών – στις μεγάλες πόλεις – από το 2008 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2015 κατά 45%!

 

Οπότε έχουν βγει και τα τελευταία… «όπλα» σε αυτήν την -την έτσι κι αλλιώς – απάνθρωπη και κυρίως άνιση «μάχη» με τους πολίτες να είναι ουσιαστικά απροστάτευτοι απέναντι στον όποιον εκβιασμό δεχθούν.Διότι μην ξεχνάμε ότι διανύουμε ένα ακόμη Μνημόνιο με όποιες περικοπές και όποια φορομπηχτική λογική κουβαλά. Ακόμη και ο πλέον συνεπής δυσκολεύεται να να είναι… συνεπής.

 

Από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων αναφέρεται πως από το σύνολο των 70 δισ., ευρώ των στεγαστικών δανείων που βρίσκονται στην κατηγορία των «κόκκινων δανείων» θα μπορούσε να αποπληρωθεί το 30% αυτών μέσω απευθείας συννενόησης της τράπεζες με τον δανειολήπτη.

Αυτή, είναι η άποψη της αγοράς. Η εκτίμηση των τραπεζών

 

Τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή και ποιοι είναι μερικοί από τους ανθρώπους – πρωταγωνιστές των «κόκκινων δανείων» που τρέμουν μήπως και βγει το σπίτι τους σε πλειστηριασμό ή κατασχεθούν τα μοναδικά τους υπάρχοντα στον λογαριασμό…

Κινήματα ενάντια στους πλειστηριασμούς σε όλη τη χώρα!

Πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα ενώνουν τη φωνή και τη δύναμή τους ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Σε αρκετές των περιπτώσεων και από τοπικούς εμπορικούς συλλόγους ή ενώσεις επαγγελματοβιοτεχνών. Χαρακτηριστικά παράδειγμα αυτό στα Χανιά όπου ο Εμπορικός Σύλλογος δημιούργησε «ομάδα άμεσης επέμβασης». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Νίκο Βουρλάκη: «Η συγκεκριμένη με νομική προστασία ομάδα θα αποτελείται από 12 άτομα και θα επεμβαίνει άμεσα σε όποιο πλειστηριασμό και κατάσχεση εργαλείων και εμπορευμάτων επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί σε συνάδελφο μας».

 

Το ίδιο συμβαίνει και στη Λειβαδιά, στο Αίγιο, στη Θεσσαλονίκη, στα νησιά του Αιγαίου, σε όλη την Κρήτη (Λαϊκή Στάση Πληρωμών), παντού.

 

 

 

 

newsbomb.gr

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: