breaking newsΔιεθνή

Τρέμει ο Ερντογάν την επιδημία: O κορωνοϊός προκαλεί ένταση στις τουρκικές φυλακές – Πιέσεις από πολιτικούς κρατούμενους

Οι φυλακές στην Τουρκία είναι κάτι παραπάνω από υπερπλήρεις, με δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 166 δημοσιογράφων, γράφει ο Τούρκος αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

 

Όλοι αυτοί βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο ενάντια στην πανδημία και η κυβέρνηση Ερντογάν αρνείται να τους απελευθερώσει, δηλώνει ο ίδιος.

Πρόκειται για μεγάλο μέρος του τουρκικού πληθυσμού, οι οικείοι του οποίου, ευρίσκονται στα μπουντρούμια του σουλτάνου Ερντογάν, ο οποίος τρέμει σε μια πιθανή εξέγερση.

Μιλάμε για χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες από το 2016 βιώνουν τον δικό τους “Γολγοθά”, έχοντας τους ανθρώπους τους στη φυλακή κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες.

Αυτό όμως που προκαλεί τρόμο στο στυγνό καθεστώς του Τούρκου προέδρου, δεν είναι μόνο οι φυλακισμένοι αντιφρονούντες, αλλά και η ίδια η πανδημία, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και κοινωνική εξέγερση των Τούρκων πολιτών.

Σε περίπτωση που θα έχουμε άνοδο των κρουσμάτων σε χιλιάδες μαζί με τον αριθμό των θανάτων (Ιταλία-Ιράν), τότε πολύ άνετα εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες θα μπορούσαν να εξεγερθούν εκδιώκοντας το καθεστώς του Ερντογάν.

Άλλωστε όπως έχει αποδείξει και η ιστορία, οι επιδημίες προκαλούν τις ίδιες πολιτικές αναταράξεις με τις αποτυχημένες πολεμικές εκστρατείες, ειδικά σε λαούς που ζουν κάτω από στυγνά απολυταρχικά καθεστώτα όπως το τουρκικό.

Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά, την πείνα, την ανέχεια, την ανεργία, τις διώξεις και την αναξιοκρατία που επικρατεί στη γειτονική χώρα, τότε αρκεί μία “σπίθα” για να πάρει φωτιά ολόκληρη η επικράτεια της Τουρκίας.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 οι τουρκικές φυλακές είναι ασφυκτικά γεμάτες. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης και των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, το 2018 υπήρχαν 258.660 έγκλειστοι σε 385 φυλακές. Και αυτό παρότι οι υποδομές αρκούν μόλις για 111.000 κρατούμενους. Με κουκέτες και στρώματα στο πάτωμα η χωρητικότητα αυξήθηκε στις 220.000. Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή 100 νέων φυλακών.

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των κρατουμένων που βρίσκονται σε απομόνωση ή εκείνων που τους “αυτοκτόνησαν”, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών ο αριθμός τους κυμαίνεται στις 3.000.

 

pentapostagma.

Back to top button