Διεθνή

Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης: η Παλαιστίνη αιμορραγεί με τον Ναζωραίο στον Γολγοθά της τυραννίας. Η Παλαιστίνη σταυρώνεται για τα ιδιοτελή συμφέροντα των εθνών.

κολάζ που δημοσιεύεται στον επίσημο λογαριασμό fb του Αρχιεπίσκοπου Σεβάστειας Θεοδόσιου Atallah Hanna

Δραματικό απόσπασμα από την ομιλία του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννης Ι’ στην έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας από τον 15ο έως τον 16ο αιώνα: προς μια ακριβή κατανόηση της Ιστορίας»:

…..Ζητώ το θείο έλεος για τις ψυχές όσων έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού ( σσ σύμφωνα με το τρέχον παράλογο αφήγημα στη Γάζα αυτοπυροβολούνται οι Παλαιστίνιοι και στη Βυρητό οι Λιβανέζοι) τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη που δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από προσωπικά συμφέροντα βρίσκει το δρόμο της και επικρατεί.

Στον πολιτισμένο κόσμο, στους ανθρώπους με συνείδηση όπου κι αν βρίσκονται, ρωτάω: Γιατί να κάνουμε τον λαό της Συρίας να πεινάει;

Σε τι φταίνε αυτοί οι άνθρωποι που σε κάνει να τους τιμωρείς παρεμποδίζοντας τρόφιμα και φάρμακα; Είναι ανθρώπινο να στερούμε από έναν άνθρωπο ρεύμα, νερό, θέρμανση και φάρμακα; Είναι ανθρώπινο να μην μπορούν οι πατέρες να ταΐσουν τα παιδιά τους και οι μητέρες να ζουν με αγωνία για να εξασφαλίσουν μια μπουκιά ψωμί; Έχει γίνει η πολιτική τόσο εγκληματική που βλέπει ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα και την καταπίεση και να μένουν αδιάφοροι; Δεν είναι καιρός να αρθεί ο αποκλεισμός στον συριακό λαό και να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον του;

Πώς μπορώ να μην εκφράσω τον πόνο στην καρδιά μας για την υπόθεση των Αρχιεπισκόπων Χαλεπίου, Youhanna Ibrahim και Boulos Yazigi, που έχουν απαχθεί από τον Απρίλιο του 2013; (σσ μαρτύριο)

Αυτή η αιμορραγούσα πληγή στο σώμα της Αντιοχειανής Εκκλησίας δεν θα επουλωθεί μέχρι να γίνει γνωστή η μοίρα τους και η απαγωγή τους θα παραμείνει στην ιστορία μας ως μια οδυνηρή εικόνα της καταπίεσης που υπέστησαν άνθρωποι που ζουν σε αυτήν την Ανατολή.

Καθώς βρισκόμαστε εδώ κοντά στους αιώνιους Κέδρους, πρέπει να εκφράσουμε λόγο αλήθειας για το τι συμβαίνει στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Η Παλαιστίνη σταυρώνεται λόγω των ιδιοτελών συμφερόντων των εθνών.

Η Παλαιστίνη αιμορραγεί με τον Ναζωραίο στον Γολγοθά της τυραννίας. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των Παλαιστινίων στη γη τους και στην αποτελεσματική ίδρυση του κράτους τους.

Στεκόμαστε στο πλευρό αυτών των εκτοπισμένων που υποφέρουν από πικρία και πολιορκία, φυλάκιση, φόνο και εκτοπισμό. Η ειρήνη δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των πτωμάτων των παιδιών, των σφαγιασμένων ανδρών και γυναικών, ούτε επιτυγχάνεται με το να χυθεί αθώο αίμα.

Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη είναι το αποτέλεσμα της παραβίασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου και όλων των αποφάσεων, της πολιτικής φυλετικών διακρίσεων και της επίμονης επιβολής της λογικής της καταπίεσης. Ως εκ τούτου, η έκκλησή μας είναι υπέρ της άμεσης παύσης του πολέμου στη Γάζα.

Ο λαός της Γάζας πληρώνει το τίμημα της ασφυκτικής πολιορκίας με πολύ αίμα. Η έκκλησή μας είναι Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί να δούμε στην Ιερουσαλήμ ένα δρόμο προς τον Πατέρα των Φώτων.

Ζητάμε από τον Άγιο Κύριο να στείλει τη θεϊκή Του δικαιοσύνη, το έλεος, και την ειρήνη που ξεπερνά κάθε ανθρώπινη ειρήνη, μια ειρήνη που δεν μπορεί να εδραιωθεί με αίμα και φωτιά.

Αγαπητοί,

Η ιστορία ήταν σκληρή μαζί μας σε αυτήν την περιοχή, και εξακολουθεί να είναι σκληρή, αλλά είμαστε πιστοί σε αυτή τη γη, γιατί έχει ανακατευτεί με το χώμα των πατέρων μας και με το αίμα των αγίων μας.

Δεσμευόμαστε να φέρουμε αγάπη για όλους τους κατοίκους αυτής της περιοχής με τους οποίους ήμασταν, και είμαστε ακόμα, συνεργάτες στη ζωή και τον θάνατο, και κακομεταχειριζόμαστε εμείς όπως και αυτοί από εξωτερικές δυνάμεις. Είμαστε τα τέκνα αυτής της γης, και δεν αναζητούμε ξένες προστασίες, αλλά επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε τις διδασκαλίες του Ευαγγελίου.

Ας μεταφέρουμε την καλοσύνη και την ειρήνη του Χριστού όπου κι αν πάμε. Είμαστε εδώ για να οικοδομήσουμε αυτή τη χώρα πάνω στις αξίες της αγάπης και των αξιοπρεπών ηθών με όλους τους καλούς και ειλικρινείς ανθρώπους. Είμαστε μια ομάδα που αγαπάει και που δεν είναι σεχταριστική.

Επιδιώκουμε μόνο η γη να είναι ο ουρανός και η ιστορία να είναι μια ιστορία της στοργικής καλοσύνης, της συμπόνιας και της αγάπης του Θεού για την ανθρωπότητα, όχι η ιστορία της αμαρτίας. (το απόσπασμα όπως δημοσιεύθηκε στο ekklisiaonline)

dimpenews.com

Back to top button