Ελλάδα

ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ! Συμφωνείτε ή βγαίνετε και από το ευρώ και από τη Σένγκεν

 

 

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πλέον το τελεσίγραφο των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση καθώς το μήνυμα που έρχεται από τις Βρυξέλλες είναι σαφές: έχετε τέσσερις μήνες για να κλείσετε τη συμφωνία, διαφορετικά βγαίνετε και από το ευρώ και από τη Σένγκεν.

Σύμφωνα με τη Real News,

τα ταμειακά διαθέσιμα και η παλιά δόση μπορεί να κρατούν τη χώρα στην επιφάνεια κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά λήξεις δανειακών υποχρεώσεων 4 δισ. ευρώ το καλοκαίρι δεν μπορούν να καλυφθούν. Αν η χώρα δεν καταφέρει να λάβει δόση έως τότε, η συζήτηση για Grexit επανέρχεται στο προσκήνιο και αυτη τη φορά θα συνοδευτεί και από την έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Βήμα, η αναστολή της συμμετοχής της Ελλάδας στη Σένγκεν, με το αιτιολογικό σοβαρών ελλείψεων στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, μπορεί να γίνει δυο τρόπους: είτε de facto είτε με κοινοτική απόφαση. Στην πρώτη περίπτωση, αν η Γερμανία κλείσει τα σύνορα της, τότε η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Στη δεύτερη περίπτωση, το ζήτημα θα έρθει με στο Συμβούλιο, που μπορει να ζητήσει από την Κομισιόν να προβεί σε σχετική σύσταση για την επιβολή μονιμότερων εσωτερικών συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν. Οι σχετικές απόφασεις στο Συμβούλιο μπορούν να ληφθούν με ενισχυμένη πλειοψηφία κια στην τρέχουσα φάση οι συσχετισμοί για την Ελλάδα είναι αρνητικοί.

Σύμφωνα, πάντως, με κοινοτικές πηγές που έχουν γνώση των σκέψεων της Μέρκελ, η καγκελάριος μελετά καθημερινά ένα χαρτί όπου καταγράφονται οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα. Όσο η καμπύλη των ροών παραμένει υψηλή, τόσο αυξάνεται η εσωτερική πίεση από το CSU που απειλεί ακόμα και με πτώση της κυβέρνησης.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: