breaking newsΕλλάδα

Ο Ζάεφ ζητά από την Ε.Ε. να στηριχτεί ένα ψεύτικο έθνος και ένα κράτος με όνομα που δεν του ανήκει

Ζάεφ προς ΕΕ: Στηρίξτε με για να μην πέσει η κυβέρνησή μου

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι η καθυστέρηση στην απόφαση για την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της ΕΕ, θα απειλήσει την κυβέρνηση του και μπορεί να επιτρέψει στις εθνικιστικές δυνάμεις να έρθουν στην εξουσία, αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes.

Ο πρωθυπουργός –σημειώνει το δημοσίευμα– δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων των ξένων μέσων ενημέρωσης, ότι η ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ημερομηνία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Για οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ, η Bundestag πρέπει να δώσει πράσινο φως νωρίτερα. Η επόμενη προθεσμία για την έγκριση της απόφασης από το Βερολίνο είναι η 28η Ιουνίου, μετά την οποία οι υπουργοί της ΕΕ μπορούν να ορίσουν προθεσμία όταν θα συναντηθούν και πάλι στις Βρυξέλλες.

Οποιαδήποτε αναβολή, λέει ο Ζαέφ, αυξάνει τον κίνδυνο για την κυβέρνηση.

«Πήραμε μεγάλο ρίσκο για τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Η Bundestag θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα, εάν δεν υπάρξει καμία απόφαση αυτή την εβδομάδα, έχουν πιθανώς μια ευκαιρία στο τέλος Ιουνίου, αν δεν το κάνουν, τότε παραμένει για το Συμβούλιο της ΕΕ τον Οκτώβριο, γεγονός που σημαίνει ότι η Bundestag θα ψηφίσει τον Σεπτέμβριο. Και τότε υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο επειδή πραγματικά ό, τι κάνουμε το κάνουμε οριακά», είπε ο Ζάεφ.

Τόνισε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν η πιο θετική μέχρι σήμερα για τη Βόρεια Μακεδονία και ότι όλοι ανεξαιρέτως συμφωνούν πως η χώρα θα πρέπει να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Ζάεφ επισήμανε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες και πήρε μεγάλο πολιτικό ρίσκο στη διαδικασία έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων.

«Θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους»

Πρόσθεσε ότι οι βουλευτές στους οποίους υποσχέθηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές αλλαγές θα ανοίξουν τη θύρα της ΕΕ, θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, εάν υπάρξει αναβολή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στην περίπτωση που ο Ζόραν Ζάεφ επιστρέψει την εντολή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα για τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Υπάρχει ο κίνδυνος φιλορωσικά και εθνικιστικά κόμματα να έρθουν στην εξουσία, δήλωσε ο Ζάεφ, προσθέτοντας ότι είναι κατανοητό πως εάν η ΕΕ αποτύχει να ανταποκριθεί, θα έχει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Back to top button