breaking newsΔιεθνή

Μακελειό στη Ρωσία: Η ισχύς της έκρηξης στην περιοχή Μαχατσκαλά ανήλθε σε 35 τόνους δυναμίτη

Η ισχύς της έκρηξης στη Makhachkala, που οδήγησε σε πυρκαγιά σε βενζινάδικο και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 30 ανθρώπους, ήταν περίπου 35 τόνοι δυναμίτη, δήλωσε στο RIA Novosti ο Yusup Charaburaev, επικεφαλής της Ένωσης Πρατηρίων Καυσίμων του Νταγκεστάν.

«Έγινε έκρηξη νιτρικού αμμωνίου σε υπηρεσία αυτοκινήτου απέναντι από το βενζινάδικο, από το κύμα έκρηξης η φωτιά μεταφέρθηκε στο βενζινάδικο. Υπήρχαν περισσότεροι από 90-100 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, που ισοδυναμεί με περίπου 35 τόνους TNT», είπε αναφερόμενος σε ειδικούς.

Μια έκρηξη αυτού του μεγέθους μπορεί να συγκριθεί με ένα μεγάλο ατύχημα στο λιμάνι της πόλης Tianjin στη βόρεια Κίνα τον Αύγουστο του 2015. Στη συνέχεια, δύο εκρήξεις βρόντηξαν σε αποθήκη με επικίνδυνες ουσίες με διαφορά 30 δευτερολέπτων. Η χωρητικότητα του πρώτου υπολογίστηκε σε τρεις τόνους TNT και του επόμενου σε 21 τόνους. Ως αποτέλεσμα του περιστατικού, 173 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές που οι σεισμολογικές υπηρεσίες κατέγραψαν δονήσεις μεγέθους 2,3 και 2,9 βαθμών αντίστοιχα.

Το χρονικό

Στους 35 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από τις εκρήξεις και την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε πρατήριο καυσίμων στην πόλη Makhachkala, πρωτεύουσα του Dagestan, στη νότια Ρωσία.

Ανάμεσα στους 35 νεκρούς είναι και τρία παιδιά, ενώ αναφέρεται πως 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 63 εξακολουθούν να νοσηλεύονται (ανάμεσα τους και 16 παιδιά).

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, από τους τραυματίες, οι 11 – ανάμεσα τους και δύο παιδιά – νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Άγνωστη η αιτία της πυρκαγιάς

Από τις εκρήξεις στο πρατήριο καυσίμων προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία εξαπλώθηκε σε μια έκταση 600 τετραγωνικών μέτρων, η οποία ωστόσο αργότερα κατασβέστηκε. Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς συνέβη και ακολούθησε αυτό το μακελειό.

«Εκδηλώθηκε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης αυτοκινήτου που ακολουθήθηκε από έκρηξη, εξαιτίας της οποίας άνθρωποι τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν», ανέφερε μέσω Telegram η επιτροπή ερευνών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χώρο όπου βρίσκονταν σταθμευμένα αυτοκίνητα προτού εξαπλωθεί στο πρατήριο. Οι αρμόδιες αρχές αναφέρουν πως η έκρηξη, ο ήχος της οποίας ακούστηκε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, σημειώθηκε μπροστά από το πρατήριο καυσίμων.

Όπως αναφέρεται από τις 8 δεξαμενές καυσίμων, εξερράγησαν οι δύο. Το Dagestan κήρυξε πένθος για τα θύματα της έκρηξης ενώ αναφέρεται πως οι συγγενείς των θυμάτων θα λάβουν ως αποζημίωση από 1 εκατομμύριο ρούβλια. Σημειώνεται πως το Dagestan βρίσκεται δίπλα στην Τσετσενία και συνορεύει με Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν. Η πόλη Makhachkala βρίσκεται στην Κασπία Θάλασσα.

.primenews.

Back to top button