breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Ελβετία άνοιξε καταστήματα, μουσεία κι από 22 Μάρτη εστίαση.Ωστόσο η εργοδοσία απαιτεί εμβολιασμό για υπαλλήλους αν και μόνο 200.000 Ελβετοί εμβολιάστηκαν!

O Guy Parmelin, ο Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι από την 1η Μαρτίου καταστήματα, μουσεία και ζωολογικοί κήποι θα μπορούν ν’ ανοίξουν ξανά. Όσο για τα εστιατόρια, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 22 Μαρτίου. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά.Σ’ ένα άρθρο από το Le Temps, την εφημερίδα της Λωζάνης, με τίτλο “Το διαβατήριο Covid, το ιερό δισκοπότηρο των εργοδοτών”, αναφέρεται ότι η ελβετική βιομηχανία μηχανημάτων, ηλεκτρικού εξοπλισμού και μετάλλων (ΜΕΜ) απαιτεί “εκστρατείες γρήγορου εμβολιασμού που να δίνουν το δικαίωμα σε πιστοποιητικό έγκυρο και διεθνώς αναγνωρισμένο ».

Η Ελβετική Ένωση Εργοδοτών (UPS), η οποία συγκεντρώνει 80 περιφερειακές και τομεακές ενώσεις εργοδοτών, προχωρά ακόμη περισσότερο στη διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. Η Daniella Lützelschwab, μέλος της διοίκησης, υπεύθυνη για τον τομέα «αγορά εργασίας» και «εργατικό δίκαιο» φτάνει στο σημείο να αναφέρει τη δυνατότητα για τους εργοδότες να απολύσουν τους υπαλλήλους τους που αρνούνται να εμβολιαστούν … «Στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να είναι δυνατό για τους εργοδότες να κάνουν διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων εργαζομένων », είπε στο Blick Zurich, την κορυφαία γερμανόφωνη εφημερίδα. Η Daniella Lützelschwab δείχνει όλους εκείνους “που παρουσιάζουν πιθανότητα αυξημένου κινδύνου για την ασφάλεια άλλων υπαλλήλων”.

Εμβολιάστηκαν λιγότερα από 200.000 άτομα
Ωστόσο, η Ελβετική Ένωση Εργοδοτών δεν προχωρεί τόσο πολύ για να ζητήσει απόλυτη απόλυση. Πριν από πιθανή απόλυση, πρέπει να προσφερθεί μια άλλη θέση στον υπάλληλο αλλεργικό στον εμβολιασμό. Μόνο σε περίπτωση άρνησης μπορεί να αποβληθεί. Μια απειλή που δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη: στη Συνομοσπονδία, είναι δυνατόν να απολυθεί ένας υπάλληλος, με προειδοποίηση τριών μηνών, με μόνο την «απώλεια εμπιστοσύνης» για τον μοναδικό λόγο …

Προς το παρόν, η ελβετική κυβέρνηση προτιμά να καθυστερήσει λόγω μιας επιδημιολογικής κατάστασης που θεωρείται ακόμη εύθραυστη με την εξάπλωση πιο μεταδοτικών παραλλαγών.Σε πληθυσμό 8 εκατομμυρίων, η Ελβετία απαριθμεί 9.200 θανάτους. Και μόλις λιγότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν ήδη λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου Covid. Ωστόσο, η Βέρνη έχει ήδη αναγνωρίσει ότι οι ιδιώτες εργοδότες έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζουν τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί διαφορετικά από εκείνα που δεν εμβολιάστηκαν. Ακόμα και πριν τα μουσεία ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους την 1η Μαρτίου, ο Guy Parmelin υπενθύμισε ότι «εάν ένα ιδιωτικό μουσείο θέλει ένα άτομο για να μπει να έχει εμβολιαστεί, αυτό είναι απολύτως πιθανό».25/2/21

dimpenews.com

Back to top button