Κύπρος

Ώστε, η Τουρκία συνεχίζει τα σχέδιά της επί του εδάφους, ε!

του   Άριστου Μιχαηλίδης

 

Σου τα λένε κιόλας με στόμφο,

σαν να και την ώρα που συνέβαιναν εσύ δεν είχες το μυαλό να τα κρίνεις,

ούτε να αντιληφθείς τα αποτελέσματα, μόνο εκείνοι καταλαβαίνουν.

Οι ηγέτες!

Και όχι μόνο για το τι έγινε σε όλες τις αξιοθρήνητες αποστολές στην Ελβετία,

αλλά και σε όλη τη μακρά διαδικασία που προηγήθηκε, σε όλα τα πολιτικά ατοπήματα που έκαναν, οι ίδιοι τα έκαναν, σε όλες τις φάσεις, που βήμα με βήμα επέτρεπαν στην Άγκυρα να τους χρησιμοποιεί και να αξιοποιεί την ψευδαίσθηση διαπραγματεύσεων, την πεπατημένη τής, δήθεν, κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασίας, για να εφαρμόζει ανενόχλητη τους σχεδιασμούς της επί του εδάφους.

Για την πλήρη τουρκοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου,

την εξαφάνιση /απορρόφηση της τ/κ κοινότητας και τον στρατηγικό έλεγχο όλου του νησιού.

Ακόμα και η αναβάθμιση του Μουσταφά Ακιντζί σε συμπρόεδρο της Κύπρου, που τόσο επιπόλαια βοήθησαν οι ηγέτες μας και οι ηγετίσκοι που τους περιβάλλουν, αποδείχτηκε ότι αυτά τα σχέδια εξυπηρετούσε και όχι βεβαίως την αναζήτηση μιας λύσης που θα εξυπηρετεί τους Κύπριους και την ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα τους.

Εξ ου και σήμερα, που ο Ακιντζί εξυπηρέτησε άψογα την Άγκυρα, βρίσκεται ήδη στο περιθώριο και την εφαρμογή των τουρκικών σχεδίων συνεχίζουν απευθείας η Άγκυρα μαζί με την «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος υπό τους Οζγκιουργκιούν και Ντενκτάς.

Όταν, λοιπόν, μας λένε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν «αλλιώς η Τουρκία ανενόχλητη θα συνεχίσει να προωθεί τους σχεδιασμούς της και η διχοτόμηση καθημερινά θα ενισχύεται επί του εδάφους»,

όπως έλεγε προχτές ο Στέφανος Στεφάνου, εκ μέρους του ΑΚΕΛ, αλλά κι όπως παρομοίως μιλούν και γράφουν τα στελέχη του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν.

Είτε δεν κατάλαβαν τίποτα από όσα προηγήθηκαν και σε ποια τραγική κατάσταση μας έφεραν, οπότε πρέπει να ελεγχθούν για την αντίληψη και την κρίση τους, είτε κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν για να μην αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, διότι πολύ απλά, αδυνατούν να αναλάβουν άλλες πρωτοβουλίες και να αναζητήσουν πραγματικές διεξόδους. Ό,τι και να συμβαίνει το πρόβλημα δεν είναι δικό τους, είναι της Κύπρου και του λαού, που θα πληρώσουν την πολιτική αδυναμία των ηγετών.

Πρέπει, όμως, να μας εξηγήσουν, σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τα τελευταία χρόνια, όπου είχαμε τους δυο πιο διαλλακτικούς διαπραγματευτές, Αναστασιάδη και Ακιντζί, όπου Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι, Οηέδες έσπρωχναν σχεδόν όσο και το 2004 και κουβαλούσαν διαβεβαιώσεις από την Άγκυρα, όπου η ελληνοκυπριακή πλευρά πρόσφερε στο τραπέζι των συνομιλιών τα πάντα σχεδόν, πρόσφερε ακόμα και την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό μας, αυτή την περίοδο, λοιπόν, πότε σταμάτησε η τουρκική πλευρά να εφαρμόζει τα σχέδιά της, χωρίς ίχνος σεβασμού στη διαδικασία της λύσης και στις αδικαιολόγητες προσφορές των διαπραγματευτών μας;

Ούτε καν τις παράνομες στρατιωτικές ασκήσεις ως επίδειξη ισχύος δεν διέκοψε για να βοηθήσει έστω το κλίμα.

Την ώρα που μας έλεγαν ότι σε δυο μήνες (που ανανεώνονταν τακτικά) θα έχουμε λύση και δημοψηφίσματα,

στα κατεχόμενα η Τουρκία ανενόχλητη συνέχιζε να προωθεί τους σχεδιασμούς της και η διχοτόμηση καθημερινά ενισχυόταν επί του εδάφους. Αυτό είναι το πασιφανές γεγονός.

Επομένως, δεν είναι η συνέχιση της διαπραγμάτευσης με τους ίδιους όρους και στην ίδια βάση, ως και δεν συνέβη τίποτε στο μεταξύ, που θα εμποδίσει αυτή τη διαδικασία.

Πρέπει να γίνουν πολλά άλλα, πριν να φτάσουμε στη διαπραγμάτευση.

Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και στο φυσικό αέριο και στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς και όπου αλλού χρειαστεί να δράσουμε πολιτικά και διπλωματικά για να αντιληφθούν οι πάντες τι κάνει η Τουρκία στην Κύπρο και να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι με τους Τουρκοκύπριους η διαφορά μας αλλά με την επεκτατικότητα της Τουρκίας. 

Αλλά, όσο το μυαλό όλων είναι στις προεδρικές εκλογές και όσο, ακόμα και πολιτικοί, νομίζουν ότι για τη μη λύση φταίνε οι απορριπτικοί Ελληνοκύπριοι,

δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Και η Τουρκία θα συνεχίσει τους σχεδιασμούς της επί του εδάφους.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/425589/oste-i-toyrkia-synechizei-ta-schedia-tis-epi-toy-edafoys-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: