breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λιγότεροι από το 1/2 Σουηδούς θα εμβολιαστούν για Coronavirus γιατί έζησαν το φιάσκο του εμβολίου για γρίπη A.

Πολλοί εκατοντάδες νέοι παρουσίασαν χρόνια ναρκοληψία….

 

Coronavirus στη Σουηδία :

η σκιά ενός fiasco πλανάται πάνω στα νέα εμβόλια. Πολυάριμοι Σουηδοί δεν έχουν πια εμπιστοσύνη στα εμβόλια μετά την επιδημία της γρίπης A το 2009,όταν εκατοντάδες νέοι ανέπτυξαν μια ναρκοληψία μετά το εμβόλιο.

Στη Σουηδία δεν τίθεται ζήτημα εμβολιασμού με ένα βιαστικά αναπτυγμένο εμβόλιο. Μετά από μια τεράστια εκστρατεία κατά του H1N1 το 2009, πολλοί Σουηδοί δεν εμπιστεύονται πλέον τα αντίδοτα, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19.Όπως εκατοντάδες νέοι συμπατριώτες της η Meissa Chebbi είναι ναρκοληπτική μετά τον εμβολιασμό της κατά της γρίπης Α.

Αιτία: ένα ανοσοενισχυτικό του οποίου ο ρόλος ήταν να αυξήσει το ανοσοποιητικό αποτέλεσμα. “Δεν θα συνιστούσα ποτέ” να πάρετε ένα εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, “εκτός εάν πρέπει απολύτως να το πάρετε, σε κίνδυνο θανάτου”, δήλωσε η νεαρή 21χρονη Σουηδέζα στην Agence France-Presse.

«Θα περιμένω πέντε χρόνια, όταν θα ξέρουμε τους κινδύνους», είπε η φοιτήτρια. «Κατέστρεψε τη ζωή μου», είπε η Meissa, που ήταν 11 εκείνη την εποχή. «Κοιμάμαι όλη την ώρα, σε όλες τις καταστάσεις και σε ακατάλληλες στιγμές: στο τραπέζι, σε συνεντεύξεις εργασίας, κατά τη διάρκεια ομιλιών, σεμιναρίων, στο πανεπιστήμιο. Αποκοιμήθηκα στη δουλειά, λεωφορεία, παντού … “, παραθέτει η νεαρή κάτοικος του Örebro, στην κεντρική Σουηδία.

702 αγωγές κατατέθηκαν μετά την campagne εμβολιασμού….

Πριν από έντεκα χρόνια, οι τοπικές υγειονομικές αρχές κάλεσαν τους Σουηδούς να εμβολιαστούν εθελοντικά κατά της γρίπης των χοίρων, με το Pandemrix που παρασκεύασε το βρετανικό εργαστήριο GlaxoSmithKline. Περισσότερο από το 60% του πληθυσμού, ή σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι, ανταποκρίθηκαν στην κλήση. Ένα παγκόσμιο ρεκόρ σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει ακόμη υποχρεωτικό εμβόλιο..

Σχεδόν 440 αγωγές από 702 έχουν αποζημιωθεί από το Ταμείο Φαρμακευτικής Ασφάλισης. 100 εκατομμύρια κορώνες εκταμιεύθηκαν συνολικά, περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.Ο Anders Tegnell, επικεφαλής επιδημιολόγος που φιγουράρει στην αμφιλεγόμενη στρατηγική Covid-19 της Σουηδίας, ήταν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του συμβουλίου υγείας που ζήτησε μαζικό εμβολιασμό το 2009-2010.

“Φυσικά η απόφαση θα ήταν εντελώς διαφορετική αν γνωρίζαμε τις παρενέργειες. Αλλά ήταν εντελώς άγνωστες, μια έκπληξη για όλους”, δήλωσε στο Agence France-Presse. «Υπήρξε διεθνής συναίνεση εδώ και χρόνια για το γεγονός ότι ο εμβολιασμός ήταν το καλύτερο πράγμα κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας και ότι ήταν η μόνη μακροχρόνια λύση», υποστηρίζει ο γιατρός.

Λιγότερο από ένας στους δύο Σουηδούς σκοπεύει να εμβολιαστεί

Η υπόθεση της Σουηδίας δείχνει τη δυσκολία των κυβερνήσεων να διεξάγουν εκστρατείες εμβολιασμού, σε ένα πλαίσιο αμφιβολίας ή ακόμη και δυσπιστίας σε πολλές χώρες.Για τον Babis Stefanides, είναι σαφές: δεν θα πάρει εμβόλιο κατά του Covid-19. “Υπάρχουν πάρα πολλές ερωτήσεις”, λέει ο 36χρονος από τη Στοκχόλμη. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου Novus, περισσότερο από το ένα τέταρτο των Σουηδών αρνούνται τον εμβολιασμό και το 28% είναι αναποφάσιστοι. 

Λιγότεροι από ένα στους δύο (46%) σχεδιάζει να πάρει ένα από τα νέα εμβόλια κατά του Covid-19, που αναμένονται για τις αρχές του 2021. Για τον διευθυντή της σουηδικής αρχής υγείας, Johan Carlson, το 60 έως 70% των συμπατριωτών του θα έπρεπε να πάρουν το αντίδοτο για να σταματήσει η επιδημία.

“Όλοι πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά και να αποφασίσουν. Γενικά στη Σουηδία, οι περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται”, είπε στην τηλεόραση την Κυριακή. Η Σουηδία μπορεί πράγματι να καυχηθεί ότι έχει εθελοντικά ποσοστά εμβολιασμού σε παιδιά που υπερβαίνουν το 90%.rtl 26/11/20

dimpenews.com

Back to top button