breaking newsΕλλάδα

Ποδαρικό με τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο: NAVTEX και για τα Κύθηρα!

  • (Φωτ.: Reederei F. Laeisz)

Με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς η Άγκυρα με κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο δείχνει τις διαθέσεις της έναντι της Ελλάδας, ανεβάζοντας τους τόνους σε όλα τα επίπεδα.

Μετά τις απειλητικές κραυγές για το θέμα της απόφασης για χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό, τις απειλές για τα νησιά του Αιγαίου από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και την προετοιμασία για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες σε όλο το Αιγαίο, ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονται ακριβώς στα όρια των χωρικών υδάτων των Κυθήρων, της Καρπάθου και άλλων νησιών του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου.

 Με δύο NAVTEX (0020/18 και 0021/18) που εξέδωσαν χθες το βράδυ, οι τουρκικές Αρχές αναγγέλλουν τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών από το γερμανικό σκάφος R/V METEOR σε περιοχές «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» μέχρι νεοτέρας.

Οι περιοχές αυτές καλύπτουν πολύ μεγάλη έκταση στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και φτάνουν μέχρι και τα όρια των χωρικών υδάτων των Κυθήρων!

Το METEOR είναι το ίδιο σκάφος το οποίο, ενώ πριν από τρεις ημέρες πραγματοποιούσε έρευνες βάσει ελληνικής NAVTEX βόρεια της Λήμνου, παρενοχλήθηκε από τουρκικό πολεμικό σκάφος. Παράλληλα, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX με την οποία χαρακτήριζαν άκυρη την ελληνική αναγγελία των ερευνών αυτών δηλώνοντας ότι για την περιοχή αρμόδιες για έκδοση NAVTEX είναι οι τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα πάντως με ελληνική αναγγελία, το γερμανικό σκάφος πραγματοποιεί έρευνες σε περιοχή νότια της Λέσβου, ενώ, σύμφωνα με το δηλωμένο δρομολόγιο του πλοίου, μετά την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας θα αναχωρήσει με προορισμό την Κατάνια της Ιταλίας.

Οι επόμενες κινήσεις του METEOR θα δείξουν εάν πράγματι το γερμανικό σκάφος, προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των ερευνών του, απευθύνθηκε και στην Τουρκία ζητώντας άδεια για έρευνες σε περιοχή που εμπίπτει στην ελληνική αρμοδιότητα και συμπίπτει μάλιστα με μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Εντύπωση προκαλεί και πάλι (όπως έχει συμβεί και με το επίσης ερευνητικό σκάφος ODIN FINDER) ότι οι ελληνικές Αρχές αποφεύγουν να εκδώσουν αντί-NAVTEX που θα ακυρώνουν τις τουρκικές, και να μην επιτρέπουν έτσι την δημιουργία στρεβλής εικόνας για το ποιος ασκεί κυριαρχικές αρμοδιότητες στο Αιγαίο, ακόμη και έξω από τα Κύθηρα.

  • Αναδημοσίευση από mignatiou.com / Νίκος Μελέτης.
  • pontos-news.gr
Back to top button