breaking newsΜετεωροτρόμοςΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η κακοκαιρία «Γηρυόνης» έπνιξε Ρόδο, Θάσο και Χαλκιδική

Στη Θάσο σε έξι ημέρες έπεσε τόσο νερό όσο σχεδόν όλο το 2018 – Πλημμύρες σε Ιερισσό και Ολυμπιάδα Χαλκιδικής – Κατεστραμμένοι δρόμοι και γκρεμισμένες γέφυρες στη Ρόδο – Τέσσερις νεκροί σε Αντίρριο, Ιαλυσό και Κω

 

Σαρωτική ήταν και η τρίτη φάση της κακοκαιρίας «Γηρυόνης» η οποία χτύπησε την Θάσο, τη Ρόδο και την Χαλκιδική ενώ άφησε πίσω της συνολικά τέσσερις νεκρούς – δύο στο Αντίρριο από ανατροπή ιστιοπλοϊκού, μια 75χρονη γυναίκα στην Ιαλυσό της Ρόδου την οποία σκέπασαν τα νερά που μπήκαν στο σπίτι της και μια γυναίκα στην Κω η οποία βγήκε για κολύμπι παρά τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούσαν στην περιοχή.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ώρες στο νησί της Θάσου έπεσαν 138 χιλιόστα βροχής ενώ συνολικά τις τελευταίες έξι ημέρες έχει πέσει στο νησί τόση ποσότητα νερού όση σχεδόν όλο το 2018.

Οι κάτοικοι του νησιού οι οποίοι είδαν πριν από λίγες μέρες τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους να πλημμυρίζουν, έζησαν και πάλι ώρες αγωνίας καθώς από τις 3 τα ξημερώματα και για αρκετή ώρα έπεσε αρκετή βροχή ιδίως στο βόρειο-βορειοανατολικό κομμάτι του. Αποτέλεσμα της παρατεταμένης βροχόπτωσης ήταν να πλημμυρίσουν και πάλι τα ξημερώματα δρόμοι, επιχειρήσεις και σπίτια στον Λιμένα, καθώς υπερχείλισαν ρέματα, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν στη Σκάλα Ποταμιάς και στην Παναγία.

Η Πυροσβεστική, μάλιστα, χρειάστηκε να επέμβει και να απεγκλωβίσει ανθρώπους από ισόγεια σπίτια στον Λιμένα.

Στην περιοχή της Ιερισσού και της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής η Πυροσβεστική, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, δέχθηκε 25 κλήσεις και πραγματοποίησε 14 αντλήσεις. Εξάλλου στην Ιερισσό στήθηκε επιχείρηση για την μεταφορά άνδρα που είχε εγκλωβιστεί σε ποιμνιοστάσιο και είναι καλά στη υγεία του.

 

Βαρύ το πλήγμα στη Ρόδο – Νεκρή μια 75χρονη

Το νησί, πλημμύρισε στην κυριολεξία, από τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε, ενώ οι χείμαρροι σε όλα σχεδόν τα χωριά υπερχείλισαν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι δρόμοι της πόλης αλλά και των χωριών μετατράπηκαν σε ποτάμια, η κυκλοφορία μπλόκαρε και δεκάδες οδηγοί αυτοκινήτων εγκλωβίστηκαν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κινδύνεψαν κιόλας.

Οι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου ήταν πάνω από 250 μόνο το τελευταίο δωδεκάωρο ενώ οι αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα κι επιχειρήσεις, συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα και υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν για ολόκληρη την ημέρα.

Εκτός από την πόλη της Ρόδου, σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν σε Ιξιά, Λάρδο, Μαλώνα, Μανδρικό, Απολακκιά, Άγιο Ισίδωρο, Αρχάγγελο κυρίως από τις υπερχειλίσεις χειμάρρων.

Στην πόλη της Ρόδου, τα προβλήματα ήταν έντονα, στην οδό Μιχαήλ Πετρίδη, στην οδό Δημοκρατίας, αλλά και στο δρόμο από Μήδεια προς Φανερωμένη.

Το πρωί της Τρίτης ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης ζήτησαν να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ και οι δύο δεσμεύτηκαν να «τρέξουν» τις διαδικασίες αποκατάστασης των πληγέντων άμεσα, ώστε οι απαιτούμενες ενέργειες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Βαρύ είναι το κλίμα στην Ιαλυσό που θρηνεί για την 75χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της το απόγευμα της Δευτέρας όταν το σπίτι όπου διέμενε, πλημμύρισε και η ίδια δεν μπορούσε να αντιδράσει καθώς ήταν κατάκοιτη με τα νερά να ανεβαίνουν πάνω από το ύψος του κρεβατιού της.

Η άτυχη γυναίκα ήταν μόνη της εκείνη την ώρα στο σπίτι. Η σφοδρή κακοκαιρία που μετέτρεψε τους δρόμους σε χειμάρρους ήταν η αιτία που το σπίτι της άρχισε να γεμίζει με νερά. Η ίδια δεν μπορούσε να αντιδράσει καθώς ήταν κατάκοιτη εδώ και χρόνια. Στο σημείο κλήθηκαν και έφθασαν διασώστες του ΕΚΑΒ που προσπάθησαν να επαναφέρουν στη ζωή την άτυχη ηλικιωμένη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε και η Εισαγγελία Ρόδου ενώ διατάχθηκε σχετική έρευνα.

rodiaki-ftoΦωτογραφία ντοκουμέντο της Ροδιακής από το σπίτι της άτυχης που έχασε τη ζωή της. Στον τοίχο αριστερά φαίνεται το ύψος που ανέβηκε το νερό. Η στάθμη του ήταν πολύ πιο ψηλά από το κρεβάτι της.

.protothema
Back to top button