breaking newsΕλλάδα

Εχει ξεφύγει η κατάσταση – Στις Οινούσσες η φρεγάτα Barbaros

Συνεχίζεται η … κρουαζιέρα 

 

 

Κλιμακώνεται η ένταση διαρκώς από την τουρκική πλευρά και όπως όλα δείχνουν τα λόγια του ΥΠΕΞ για άλλη μια φορά είναι μόνον του… αέρα, καθώς όπως φαίνεται δεν υπάρχει διάθεση για να σταματήσουν επιτέλους οι επιθετικές κινήσεις των Τούρκων.

Η Αγκυρα μας ξεφτιλίζει δυστυχώς. ΑναμένουΜΕ μια σκληρότερη στάση από την Κυβέρνηση.

Ετσι λοιπόν, Ανατολικά των Οινουσσών πλέει από το πρωί η τουρκική φρεγάτα Barbaros συνεχίζοντας την προκλητική «κρουαζιέρα» στο Αιγαίο η οποία βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο του ελληνικού συστήματος επιτήρησης.

 

Καθόλη τη διάρκεια που ξεκίνησε από το Κεντρικό Αιγαίο, μέσω του στενού του Καφηρέα και αφού διέγραψε μια πορεία ως το Κρητικό Πέλαγος βρισκόταν υπό την στενή παρακολούθηση της φρεγάτας «Θεμιστοκλής» του Πολεμικού μας Ναυτικού. Τη σκυτάλη για την επιτήρηση της πήρε στα ανατολικά του αρχιπελάγους η φρεγάτα Θεμιστοκλής η οποία ήταν από κοντά στη ρότα της προς τον Βορρά.

Την ίδια ώρα στα Ίμια συνεχίζεται η διακριτή παρουσία της τουρκικής ακτοφυλακής και σε κοντινή απόσταση από τις δυο βραχονησίδες βρίσκονται δυο ακταιωροί.

Οπως φαίνεται, η Κυβέρνηση μας δουλεύει και πουλάει σανό, καθώς μόλις χθες, ο Ελληνας ΥΠΕΞ προειδοποίησε την Άγκυρα πώς προσπέρασε την «κόκκινη» γραμμή εμβολίζοντας το πλοίο του Λιμενικού και την επόμενη φορά η Ελλάδα δεν θα απαντήσει ξανά ειρηνικά. «Δεν είμαστε Συρία ή Ιράκ, αλλά αναπτυγμένη χώρα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις«, είπε ο υπουργός Εξωτερικών και προανήγγειλε πώς θα ζητηθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την τουρκική Ακτοφυλακή στο «Γαύδος». Όσον αφορά στο Σκοπιανό, ανέφερε πώς ο όρος «Μακεδονία» θα εμπεριέχεται στο όνομα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αυτοψία» του Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά για το περιστατικό στα Ίμια ότι «σε αυτή την περίπτωση έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε… και τους είπαμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική ας το πούμε συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά».

 Αφού ξεκαθάρισε «τα Ίμια είναι ασφαλώς ελληνικά» προειδοποίησε την Τουρκία «μην ανοίξετε τις γκρίζες ζώνες, διότι αν ανοίξουμε την υπόθεση των γκρίζων ζωνών, με βάση το διεθνές δίκαιο, όχι μόνο έχετε άδικο Θα έχετε και απώλεια…».

Ο Τσίπρας δεν ενημερώθηκε από τον Καμμένο για το επεισόδιο των Ιμίων

Τα γεγονότα που ακολούθησαν το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια τα μεσάνυχτα της Δευτέρας καταδεικνύουν ότι βαθαίνει το χάσμα στις σχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του κυβερνητικού εταίρου του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου.

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», ο Αλέξης Τσίπρας δεν ενημερώθηκε για το συμβάν από τον υπουργό Αμυνας, αλλά από στενό συνεργάτη του που είχε συνομιλήσει με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνέβαλε στο να μην υπάρξει επιθετική απάντηση στους Τούρκους, κάτι που θα έριχνε λάδι στη φωτιά και δεν ήταν βέβαιο ότι θα εξασφάλιζε τη στήριξη από ΕΕ και Γερμανία.

Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι αυτό ήταν και το ζητούμενο και σημειώνουν ότι αντίθετα ο Πάνος Καμμένος είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας εμπρηστικές δηλώσεις του [«άμα θέλουν να έρθουν (στα Ίμια) να δούμε, θα φύγουν από εκεί;»] και άστοχες κινήσεις, π.χ. να εμφανίζεται με στολή παραλλαγής…

Ενδεικτικό της κατάστασης των σχέσεων των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι ότι ο υπουργός Αμυνας ήταν εξαφανισμένος μετά το επεισόδιο στα Ίμια και εμφανίστηκε για να κάνει δήλωση δύο ημέρες μετά.

Τα παραπάνω, πάντως, διέψευσε ο Δημήτρης Τζανακόπολους σήμερα το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

.pentapostagma.g

Back to top button