breaking newsΕλλάδα

Κοτζιάς: «Το συλλαλητήριο δεν ήταν τόσο μεγάλο 120.000 άτομα»

Κοτζιάς: «Το συλλαλητήριο δεν ήταν τόσο μεγάλο 120.000 άτομα»

 

 

«Η ελληνική κυβέρνηση πήρε την ευθύνη να δηλώσει δημόσια ότι θέλει αλλαγή του ονόματος, ότι αυτό το όνομα θα είναι σύνθετο για όλες τις χρήσεις με ένα προσδιορισμό συγκεκριμένο, και βγήκαμε δημόσια και είπαμε ότι σε αυτή την ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος ‘’Μακεδονία’’»

Σε περαιτέρω «συρρίκνωση» του μεγάλου συλλαλητηρίου των Αθηνών για τη Μακεδονία προέβη ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο Euronews, εκτιμώντας τους διαδηλωτές και σε 120.000. 

«Νομίζω ότι το συλλαλητήριο δεν ήταν τόσο μεγάλο, όπως ανέμεναν οι διοργανωτές του, αν λάβετε υπόψη σας ότι ήταν ολόκληρη η κεντροδεξιά, δεξιά και ακροδεξιά αντιπολίτευση, όπως και η εκκλησία και άλλοι οργανισμοί. Άρα ήταν ένα μήνυμα ότι ο κόσμος δεν δίνει την ίδια σπουδαιότητα στο ζήτημα με τον τρόπο που δίνει η Νέα Δημοκρατία. Νομίζω ότι ήταν απογοητευτικό για την ίδια.

Εμείς εκτιμήσαμε ότι ήταν 120. 000 με 140.000 κόσμου, μια μεγάλη συγκέντρωση, μία έκφραση δημοκρατικής βούλησης, όχι από όλους, αλλά από τους περισσότερους νομίζω».

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η έκφραση αυτή δημοκρατικής βούλησης λαμβάνεται υπόψη, αλλά δεν αλλάζει την πολιτική της κυβέρνησης και την ευθύνη που έχουμε να λύσουμε τα προβλήματα. «Διότι, όπως συνηθίζω να λέω η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή» τόνισε.

Κοτζιάς: «Το συλλαλητήριο δεν ήταν τόσο μεγάλο 120.000 άτομα»

 

«Όλα είναι υπό διαπραγμάτευση»  Για τη διαπραγμάτευση αυτή καθαυτή, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η γλώσσα και η εθνότητα, όλα, είναι υπό διαπραγμάτευση.

Ο Νίκος Κοτζιάς διευκρίνισε ότι στη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός «συμφωνήσαμε ένα πράγμα:

ότι θα υπάρξει ένα Σύμφωνο, το οποίο και μετά από πρόταση των δύο Πρωθυπουργών θα το κάνει η δικιά μας πλευρά, υπό την δική μου ευθύνη».

«Φαίνεται ότι κάποιοι στα Σκόπια, υποδεέστεροι του Πρωθυπουργού, κάνανε δεύτερες σκέψεις, τις οποίες θεώρησε σημαντικές ο κ. Νίμιτς και έπρεπε να του θυμίσω ότι όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο Πρωθυπουργοί ισχύουν για όλους. Όσον αφορά την ταυτότητα, το τι άποψη έχουμε εμείς θα το ανακοινώσουμε εμείς. Θα την εκφράσουμε στις διαπραγματεύσεις εμείς και όχι ο διαμεσολαβητής.

Αυτές ήταν οι δύο μου παρατηρήσεις» σημείωσε για τη δημόσια διαφωνία του με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ. «Παρά φύσει η σαλαμοποίηση» Ο κ. Κοτζιάς απέκλεισε επίσης σπονδυλωτή διαδικασία στο εύρος χρήσης της ονομασίας. «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι, το οποίο είναι νομικά, ιστορικά και πολιτικά παρά φύσει, σε δύο κράτη που θέλουν να συνεννοούνται.

Εννοώ ότι οι αλλαγές του ονόματος πρέπει να γίνουν με τρόπο που θα διευκολύνουν την είσοδο της γείτονος φίλης χώρας στους οργανισμούς που εκείνη επιθυμεί. Δεν έχουμε εμείς ούτε βιασύνη, ούτε είναι δικό μας κύριο θέμα» σημείωσε. «Ο κ. Ζάεφ διαθέτει επάρκεια πλειοψηφίας, ώστε να επικυρώσει μία διεθνή Συμφωνία.

Οι συνταγματικές αλλαγές θα γίνουν στην ώρα τους» διευκρίνισε πάντως.

«Δημόσια είπαμε για ‘’Μακεδονία’’»

Ο Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πήρε την ευθύνη να δηλώσει δημόσια ότι θέλει αλλαγή του ονόματος, ότι αυτό το όνομα θα είναι σύνθετο για όλες τις χρήσεις με ένα προσδιορισμό συγκεκριμένο, και βγήκαμε δημόσια και είπαμε ότι σε αυτή την ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος ‘’Μακεδονία’’. 

Εμείς δηλαδή κάναμε τη δουλειά μας. Περιμένω ακόμα από τα Σκόπια, επιτέλους, να βγουν δημόσια να πουν σε αυτή τη σύνθετη ονομασία ποιο θα είναι το επίθετο μπροστά από το ουσιαστικό και να το περιγράψουν στον πληθυσμό τους».

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι «εδώ και 25 χρόνια έχουν δεχθεί όλοι να συμπεριλαμβάνεται στην σύνθετη ονομασία ο όρος ‘’Μακεδονία’’. Ακόμη και αυτό το ‘’ΠΓΔΜ’’ που είναι η ‘’Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’’ είναι, αν το ορίσουμε αυστηρά νομικά, είναι ένας σύνθετος προσδιορισμός, ο οποίος περιλαμβάνει τη λέξη ‘’Μακεδονία’’ με χρονικό προσδιορισμό τη λέξη ‘’πρώην’’. Και παριστάνουν όλοι σαν να μην υπήρξε καν το όνομα ‘’Μακεδονία’’».

Αποσαφήνισε ακόμη ότι η ελληνική πλευρά έχει μπροστά της μία σειρά από σύνθετες ονομασίες. Ανάμεσα σε αυτές προτιμά αυτές που έχουν σλαβική χροιά στη φωνητική τους, αλλά εναπόκειται στην διαπραγμάτευση το πού θα συμφωνήσουμε. Και ορισμένες επιλογές είναι και θέμα, αν, κατόπιν, συμφωνήσουμε στα κριτήρια της ίδιας της κυβέρνησης των Σκοπίων.

«Αντίθετα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που βρήκε εσωκομματικές αντιδράσεις, εμείς θα το πάμε μέχρι τέλους, αρκεί και η άλλη πλευρά να ανταποκριθεί μέχρι τέλους» σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Την άποψη ότι στο ενδεχόμενο συμφωνίας Αθήνας – Σκοπίων για το ονοματολογικό δεν θα υπάρξει απόλυτος νικητής, διατυπώνει στο μεταξύ στην εκπομπή Ιστορίες του ΣΚΑΪ η υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

[skai]

Back to top button