breaking newsΕλλάδα

Πάλι τα μαθαίνουμε από τους ξένους – Ζάεφ: Συμφωνία με την Ελλάδα ως τον Ιούλιο – Αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει η ένταξη της πΓΔΜ στο NATO

Ο Ζόραν Ζάεφ (φωτ.: EPA / Koca Sulejmanovic)

Μέχρι το καλοκαίρι εκτιμά ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ότι θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος.

Αυτό τόνισε σε δηώσεις του στο αυστριακό ραδιόφωνο ORF, καθώς στόχος της χώρας του είναι να προχωρήσει άμεσα η ένταξή της στο NATO.

«Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο», ανέφερε.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη για τις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες και για προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της πΓΔΜ στο σύμφωνο της Βορειοατλαντικής Συμφωνίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η λύση της διαφωνίας με την Ελλάδα.

 «Εχουμε ανοικτή πρόσκληση από το NATO προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής μας το συντομότερο δυνατό, αφού πρώτα διευθετηθεί με την Ελλάδα το πρόβλημα» πρόσθεσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

 Το πρακτορείο Reuters κάνει μια αναδρομή στο Σκοπιανό, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα για το όνομα των Σκοπίων έχουν ξεκινήσει από το 1991, όταν το κράτος της πΓΔΜ αποσπάστηκε από την άλλοτε Γιουγκοσλαβία.

 Το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), δόθηκε το 1993 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως προσωρινή λύση και από τότε βρίσκεται σε εκκρεμότητα η οριστική διευθέτησή του.

 Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, με αφορμή τη σπουδή των Σκοπίων να ενταχθούν ως το νεώτερο μέλος στο NATO και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, με τη μεσολάβηση του ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, βρίσκονται σε έναν «πυρετό» διαβουλεύσεων, με τις αντιδράσεις να είναι έντονες και στις δύο πλευρές.

Back to top button