breaking newsΕλλάδακοινωνία

Oι Αριθμοί Δεν Λένε Ψέματα! Έτσι Αποδεικνύεται Η Αποτυχία Της «Πρώτης Φοράς Αριστεράς»

Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα, καθώς συμπληρώσαμε ήδη τον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στο 72,3%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ έφτασε η απασχόληση στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2017, με περισσότερους από 236 εκατομμύρια απασχολούμενους. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 1,7%. Ωστόσο, τα επίπεδα της απασχόλησης εξακολουθούν να έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφεται στην Ελλάδα (58%) και το υψηλότερο στη Σουηδία (82%).

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, από την έκθεση της Επιτροπής προκύπτει ότι το τρίτο τρίμηνο του 2017, το 73,4% των ανέργων ήταν μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή είχαν παραμείνει εκτός της αγοράς εργασίας για πάνω από 12 συνεχόμενους μήνες.

Το ίδιο τρίμηνο, η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας στην ΕΕ (15,3%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (7,1%) και την Ιταλία (6,2%). Επίσης, η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ «πολύ μακροχρόνιας ανεργίας» (άνω των 24 μηνών) (11%).

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την κατάσταση των νοικοκυριών στην ΕΕ, παρόλο που στην ΕΕ συνεχίζει να βελτιώνεται με ποσοστό ανάπτυξης περίπου 1,5% σε ετήσια βάση (κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από την εργασία), δεν παρατηρείται το ίδιο και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν παρουσιάζει σταθερή τάση βελτίωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Επίσης, το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών παραμένει κάτω από το επίπεδο του 2008 σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κροατία, αλλά και η Ολλανδία.

Σχετικά με την παραγωγικότητα της εργασίας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, η έκθεση επισημαίνει ότι βελτιώθηκε κατά 0,8 % από το τρίτο τρίμηνο του 2016 έως το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Η μεγαλύτερη αύξηση με διαφορά σημειώθηκε στη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία (πάνω από 3 % σε ετήσια βάση). Μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας καταγράφηκε στην Ελλάδα (-0,8%) και στην Πορτογαλία (-0,5%).

Όσον αφορά τη ζήτηση εργασίας, σημειώνεται ότι το συνολικό ποσοστό κενών θέσεων εργασίας στην ΕΕ έφτασε το 2% το τρίτο τρίμηνο του 2017 και το 0,5% στην Ελλάδα (το χαμηλότερο στην ΕΕ).

Το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας στην ΕΕ ήταν υψηλότερο στις υπηρεσίες σε σύγκριση με τη βιομηχανία και τις κατασκευές.

 

.crashonline.

Back to top button