breaking newsΔιεθνή

Ρωσία: «Δεν σκοτώσαμε εμείς τον Πριγκόζιν»

Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα το Κρεμλίνο, που κρατούσε σιγή ιχθύος για πάνω από ένα 24ωρο από τη συντριβή του αεροπλάνου, στο οποίο φέρεται ότι επέβαινε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε ότι το Κρεμλίνο έδωσε εντολή για να σκοτωθεί ο επικεφαλής της Wagner. Παράλληλα, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οριστικά τον θάνατό του, επικαλούμενος την ανάγκη ανάγκη αναμονής των αποτελεσμάτων εξετάσεων και της έρευνας.

«Τώρα γίνονται πολλές εικασίες γύρω από την συντριβή του αεροπλάνου αυτού και τους τραγικούς θανάτους των επιβατών του αεροπλάνου, συμπεριλαμβανομένου του Γεβγκένι Πριγκόζιν. Βεβαίως στη Δύση όλες αυτές οι εικασίες παρουσιάζονται από μια πολύ καλά γνωστή γωνία», δήλωσε με αιχμές.

«Όλα αυτά είναι απολύτως ψέματα»

Ερωτηθείς για τους υπαινιγμούς δυτικών ηγετών για τη δολοφονία Πριγκόζιν με εντολή του Κρεμλίνου, ο Πεσκόφ τόνισε: «Όλα αυτά είναι απολύτως ψέματα και εδώ, όταν καλύπτουμε αυτό το θέμα, είναι απαραίτητο να στηριζόμαστε στα γεγονότα. Ακόμη δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία. Αυτά πρέπει να διαπιστωθούν κατά τη διάρκεια των ερευνητικών ενεργειών».

Παράλληλα, ζήτησε αναμονή για τα αποτελέσματα των εξετάσεων και το πόρισμα της έρευνας, ενώ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είχε συναντήσει πρόσφατα τον επικεφαλής της Wagner.

Στην ερώτηση αν το Κρεμλίνο έχει λάβει επίσημη επιβεβαίωση για τον θάνατο του Πριγκόζιν, ο Πεσκόφ σημείωσε: «Αν ακούσατε προσεκτικά την δήλωση του Ρώσου προέδρου, είπε ότι όλα τα απαραίτητα τεστ, συμπεριλαμβανομένων γενετικών τεστ, θα γίνουν τώρα. Τα επίσημα αποτελέσματα -μόλις είναι έτοιμα να δημοσιευτούν, θα δημοσιευτούν«.

Άγνωστο αν ο Πούτιν θα παραστεί στην κηδεία του Πριγκόζιν

Επίσης, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι είναι αδύνατο να πει αν ο Πούτιν θα παραστεί στην κηδεία του Πριγκόζιν, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει «πολύ γεμάτο πρόγραμμα».

Αναφερόμενος στην Wagner Group, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι η ομάδα δεν είχε νομική υπόσταση. Όπως είπε, είχε μια «μεγάλη συνεισφορά» στην ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και εξήρε τον «ηρωισμό» των πολεμιστών της.

Τα συλλυπητήρια Πούτιν για τον «ταλαντούχο επιχειρηματία» που έκανε «σοβαρά λάθη»

Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Πριγκόζιν και στις οικογένειες των άλλων επιβατών της πτήσης και χαρακτήρισε τον ιδρυτή της Wagner ταλαντούχο επιχειρηματία.

Κάνοντας σαφή αναφορά στην ανταρσία της Wagner τον Ιούνιο, ο Πούτιν υποστήριξε: «Πρόκειται για έναν άνθρωπο με περίπλοκη μοίρα, ο οποίος έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή του, αλλά επίσης επεδίωξε να επιτύχει τα απαραίτητα αποτελέσματα – τόσο για τον εαυτό του, όσο και τη στιγμή που του το ζήτησα, για τον κοινό σκοπό, όπως αυτούς τους τελευταίους μήνες».

Σε τηλεοπτική ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ερευνητές θα εξετάσουν τι συνέβη, ωστόσο αυτό θα πάρει χρόνο Πάντως, επικαλέστηκε «προκαταρκτικές πληροφορίες» οι οποίες δείχνουν ότι ο Πριγκόζιν και οι κορυφαίοι συνεργάτες του στην Wagner σκοτώθηκαν στο δυστύχημα αυτό.

Οι ρωσικές αρχές άρχισαν έρευνα σχετικά με την συντριβή. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν δηλώσει ποιες θεωρούν ύποπτες αιτίες της ξαφνικής πτώσης του αεροπλάνου από τον ουρανό βορειοδυτικά της Μόσχας. Ούτε επίσης έχουν επιβεβαιώσει επισήμως την ταυτότητα των 10 πτωμάτων που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του αεροπλάνου.

Δυτικοί πολιτικοί και σχολιαστές άφησαν να εννοηθεί ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή για την δολοφονία του Πριγκόζιν, μετά την ανταρσία του κατά της ιεραρχίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο Πούτιν από τότε που ανέβηκε στην εξουσία.

primenews

Back to top button