breaking newsΚύπροςΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μαζικοί θάνατοι μελισσών παγκύπρια (βίντεο)

 

Ο πληθυσμός των μελισσών μειώνεται δραστικά, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται τα φαινόμενα των μαζικών ψεκασμών σε ανθισμένα φυτά, αλλά και οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα σε ανθισμένα δέντρα. 

 

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων Μάριο Κωνσταντίνου, αποτέλεσμα των λανθασμένων πρακτικών και της παράλειψης ορισμένων να συμμορφωθούν  με τις πρόνοιες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, βασισμένου σε ευρωπαϊκή – κοινοτική οδηγία, είναι ο αριθμός των μελισσών να μειώνεται κατά χιλιάδες.

 

Υπό το φως της ημέρας και όχι κατά το σούρουπο, αλλά και σε περιόδους επικονίασης ενώ ανθίζουν τα φυτά, διεξάγονται οι ψεκασμοί από γεωργούς ή και σε κάποιες περιπτώσεις δημοτικές – κοινοτικές αρχές, όπως καταγγέλλουν μελισσοκόμοι που μίλησαν στο philenews, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μαζικοί θάνατοι μελισσών.

Αν και σε επικοινωνία που είχαμε με το αρμόδιο  Τμήμα Γεωργίας και τον  Κλάδο Προστασίας Φυτών και Μελισσοκομίας, μας αναφέρθηκε  πως αποτελεί σύνηθες φαινόμενο ο θάνατος μελισσών κατά τους  μήνες Μάρτιο – Απρίλιο,  εντούτοις μελισσοκόμοι επιμένουν ότι το πρόβλημα έχει ενταθεί φέτος.Μαζικοί θάνατοι μελισσών παγκύπρια (βίντεο)

Αρμόδιοι λειτουργοί του Κλάδου δηλώνουν μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια οι απώλειες είναι λιγότερες, αφού μέσω της προσπάθειας που πηγάζει από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, προχωρούν στην αποστολή ενημερωτικών sms σε παραγωγούς τους οποίους καλούν να μην ψεκάζουν με τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων.

Παράλληλα καταχωρούν δημοσιεύσεις στον τύπο, αλλά και ανακοινώσεις από ραδιοφώνου, ενώ σε ορισμένες περιοχές αυξημένης καλλιέργειας εσπεριδοειδών γίνονται διαλέξεις με στόχο την ορθή ενημέρωση.

Αν και ο κλάδος μελισσοκομίας υποδεικνύει πως για ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε ψεκασμούς δεν τίθεται θέμα ακαταλληλότητας, εντούτοις υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα, η χρήση των οποίων θεωρείται απαγορευτική.

Ένεκα του γεγονότος ότι οι πτήσεις μελισσών πραγματοποιούνται νωρίς την ημέρα, συστήνεται όπως οι ψεκασμοί γίνονται κατά τη διάρκεια του απογεύματος, σύσταση με την οποία δεν συμμορφώνονται όλοι.

 

Πώς λειτουργεί η κυψέλη

 

Η αλλαγή στην οσμή της μέλισσας θεωρείται ως μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτωσης της. Όταν η μέλισσα απορροφά το δηλητήριο, επιστρέφει στην κυψέλη μεταφέροντας μαζί της μία διαφορετική οσμή. Η κυψέλη των μελισσών αντιδρώντας στην απωθητική μυρωδιά σκοτώνει την μέλισσα προκειμένου να την κρατήσει έξω.

Μία ακόμη αιτία θανάτου των μελισσών είναι η πρακτική που εφαρμόζουν ορισμένοι, να ψεκάζουν σε περίοδο άνθισης με ακατάλληλα ή απαγορευμένα  φάρμακα τα οποία έχουν λιγότερο κόστος, μειώνοντας δραματικά τον πληθυσμό των μελισσών οι οποίες πεθαίνουν στο ύπαιθρο με αποτέλεσμα να μην επιστρέφουν ποτέ πίσω στην κυψέλη.

Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο πλέον λόγω της εμφάνισης άοσμων φαρμάκων νεας γενιάς τα οποία δεν γίνονται αντιληπτά από τις μελισσες συλλέκτριες στον ανθο, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να εκτίθενται στον κίνδυνο που οδηγεί σε νευροπαράλυση και εν τέλει στο θάνατο.

Ενδεικτικά μας ανέφεραν μελισσοκόμοι, ότι από μία κυψέλη μπορεί να βγουν έξω 10.000 μέλισσες και να επιστρέψουν μόνο 200.

Το πιο κάτω βίντεο αποτελεί πρόσφατο παράδειγμα από την εμπειρία Κύπριου μελισσοκόμου, ο οποίος κινηματογράφησε την απώλεια αποικιών.

Ο κύκλος της φύσης

Η μείωση στον πληθυσμό των μελισσών σημαίνει πολύ απλά ότι δεν μπορεί να γίνει επικονίαση στα φυτά, η οποία ισούται  με την καταστροφή βιώσιμων οικοσυστημάτων.

Υπάρχουν για παράδειγμα 130.000 φυτά για την επικονίαση των οποίων οι μέλισσες είναι απαραίτητες και χρησιμοποιούνται ως τροφή από άνθρωπο και ζώα.

Οι μέλισσες επισκέπτονται εκατομμύρια άνθη σε μία μόνο ημέρα, γονιμοποιώντας τα φυτά, ενώ υπολογίζεται ότι το 90% της επικονίασης των φυτών γίνεται από αυτές τις ακούραστες εργάτριες που θεωρούνται  πιο σημαντικές ακόμα και από τα πουλερικά, διαδραματίζοντας ρόλο ισορροπιστή στη φύση.

 

  Ονούφριος Σωκράτους   
.philenews.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: