breaking newsΔιεθνή

Τα γεγονότα στον Νίγηρα αντικατοπτρίζουν την ανησυχητική τάση επιστροφής στην εποχή των πραξικοπημάτων στην Αφρική

Το πραξικόπημα του Νίγηρα συμβάλλει σε μια ανησυχητική τάση αυξημένων στρατιωτικών κατακτήσεων σε ολόκληρη την Αφρική, που απομακρύνεται από τη σχετικά σταθερή περίοδο των αρχών της δεκαετίας του 2000, αναφέρει η εφημερίδα Gulf News των ΗΑΕ.

Αυτό το πραξικόπημα, που ενορχηστρώθηκε από την προεδρική φρουρά, ευθυγραμμίζεται με ένα μοτίβο πολιτικής αστάθειας που παρατηρήθηκε σε όλη την ήπειρο, ανέφερε η εφημερίδα. Το πραξικόπημα, το έβδομο σε μια σειρά στρατιωτικών κατακτήσεων σε όλη τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική τα τελευταία τρία χρόνια, έχει εγείρει ένα δίκτυο αλληλένδετων ζητημάτων που εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τα σύνορα του Νίγηρα, θέτοντας προκλήσεις στους τομείς της γεωπολιτικής, της οικονομίας και της ασφάλειας, και δυνητικά αποσταθεροποιώντας την εύθραυστη περιοχή του Σαχέλ, πιστεύει η εφημερίδα.

Η στρατηγική σημασία του Νίγηρα προσθέτει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στην κατάσταση. Ως έδρα σημαντικών κοιτασμάτων ουρανίου, η χώρα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο, καλύπτοντας το 15% των αναγκών της Γαλλίας σε ουράνιο και συμβάλλοντας στο 20% των αποθεμάτων της ΕΕ, αναφέρει η εφημερίδα.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι αδύναμοι θεσμοί, η έλλειψη ελέγχων και ισορροπιών και οι ανεπαρκείς μηχανισμοί για ειρηνικές μεταβάσεις εξουσίας συνεχίζουν να μαστίζουν πολλά αφρικανικά έθνη, αναφέρει το άρθρο. Παρά τον πλούτο των πόρων του, ο Νίγηρας παλεύει με οικονομικούς αγώνες, που ταξινομείται σταθερά ως μία από τις υπερχρεωμένες φτωχές χώρες του κόσμου. Η τρωτότητά του, παρατηρεί το Gulf News, επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το 70% της ενέργειας που καταναλώνει προέρχεται από τη Νιγηρία. Οι παρατηρητές συμφωνούν ότι οι κύριοι λόγοι για το πραξικόπημα ήταν «τα παράπονα για τη διακυβέρνηση και η απάντηση της κυβέρνησης στις απειλές για την ασφάλεια που προέρχονται από εξτρεμιστικές ομάδες».

Στα τέλη Ιουλίου, μια ομάδα στρατιωτικών αξιωματικών από την Προεδρική Φρουρά της Νιγηρίας ανταρσίασε και ανακοίνωσε την απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ. Το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διασφάλιση της Πατρίδας, με επικεφαλής τον Διοικητή της Φρουράς Abdurahman Tchiani, συγκροτήθηκε για να κυβερνήσει τη χώρα. Ο Μπαζούμ παραμένει υπό κράτηση στην κατοικία του, αλλά επικοινωνούσε τηλεφωνικά με ηγέτες και εκπροσώπους άλλων χωρών.

Οι ηγέτες της περιφερειακής ομάδας Οικονομικής Κοινότητας Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), που περιλαμβάνει τον Νίγηρα, ζήτησαν από τους αντάρτες να απελευθερώσουν το Μπαζούμ έως τις 7 Αυγούστου, απειλώντας, μεταξύ άλλων, με χρήση βίας. Ωστόσο, το γειτονικό Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο δήλωσαν ότι θα δουν μια τέτοια κίνηση ως επίθεση εναντίον τους. Δεδομένου ότι το τελεσίγραφο της ECOWAS δεν εκπληρώθηκε, οι ηγέτες της κοινότητας θα συγκληθούν εκ νέου για μια σύνοδο κορυφής στις 10 Αυγούστου. Ο οργανισμός σκοπεύει να αυξήσει την πίεση των κυρώσεων στον Νίγηρα και λέει ότι είναι προτιμότερη μια διπλωματική λύση.

 

Back to top button