breaking newsΚύπρος

Κυπρος-190 πολίτες στο Δικαστήριο κατά του SafePass

Μαζικά πολίτες προσέφυγαν πρόσφατα στο Δικαστήριο, διεκδικώντας αποζημιώσεις και άλλες θεραπείες, για παράβαση συνταγματικών δικαιωμάτων τους, λόγω των μέτρων τα οποία εισήγαγαν τα κορωνοδιατάγματα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.  

Πρόκειται για αριθμό πολιτών ρεκόρ, αφού συνολικά 190 πρόσωπα στράφηκαν κατά της Δημοκρατίας με τις αγωγές τους. Είναι η δεύτερη αγωγή πολιτών που προσφεύγουν μαζικά στη Δικαιοσύνη, μετά τους 103 που κατέφυγαν κατά του υπουργού Υγείας αλλά και εναντίον των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής που συμβουλεύει τον υπουργό σε σχέση με τη λήψη των περιοριστικών μέτρων.

Η νέα αγωγή κατατέθηκε προχθές στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας από το δικηγορικό γραφείο Σάββας Χρ. Σαββίδης και Συνεργάτες, για διεκδίκηση αποζημιώσεων για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αιτούνται επίσης από το Δικαστήριο σειρά διαταγμάτων και διακηρύξεων για κατάργηση του λεγόμενου SafePass, της κήρυξης ως παράνομης και αντισυνταγματικής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού με οποιαδήποτε εμβόλια για τον κορωνοϊό σε σχέση με τους ίδιους, όπως και σειρά άλλων διαταγμάτων νομικής και οικονομικής φύσεως. 

Οι ενάγοντες, επίσης, κατέθεσαν και ενδιάμεση αίτηση με την οποία αιτούνται την έκδοση σχετικού απαγορευτικού διατάγματος σε σχέση με βασικά ζητήματα του λεγόμενου safe pass σε ότι αφορά τους ίδιους, μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τον δικηγόρο Σάββα Σαββίδη ο οποίος τόνισε ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι και ο καθένας έχει το δικαίωμα να ορίζει και να αποφασίζει πώς θα χειριστεί τα θέματα της υγείας του και του σώματός του. Ο κάθε πολίτης, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, έχει δικαίωμα επίσης να απαιτεί όπως η κρατική εξουσία να μην παραβιάζει τα κατοχυρωμένα του δικαιώματα και να ευρίσκονται κάθε φορά πολύ πιο ήπιοι τρόποι, από τη στιγμή που υπάρχουν, για αντιμετώπιση μιας κατάστασης μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και της αρχής της αναλογικότητας.

Η ακρόαση των σχετικών διαταγμάτων αναμένεται να οριστεί σύντομα από το Δικαστήριο.

philenews

Back to top button