breaking newsΕλλάδα

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τα περί «Gorna Makedonija» αυτή τη φορά από μακεδονικό έδαφος;

Του Άρη Δημόπουλου

Έμελλε η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες να είναι η στιγμή που ανακοινώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη η παράδοση του ονόματος Μακεδονία, με τον Αλέξη Τσίπρα να…εύχεται σε Σκοπιανή δημοσιογράφο να συστήνεται σε λίγο καιρό ως απεσταλμένη της Gorna Makedonija.

Με τις αντιδράσεις να είναι δραματικά περιορισμένες στο εσωτερικό της χώρας έπειτα από αυτές τις απίστευτες δηλώσεις, ο πρωθυπουργός και σημαίνονται στελέχη της κυβέρνησης, αναμένεται να

μεταβούν στην Κεντρική Μακεδονία για το Περιφερειακό Συνέδριο σχετικά με την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές του Συνεδρίου.

Στην ατζέντα της ομιλίας του, πέρα από θέματα οικονομικής και περιφερειακής φύσεως, δεν αποκλείεται να είναι η πρόοδος στο θέμα των συνομιλιών για το Σκοπιανό.

Θα αναφερθεί άραγε ο πρωθυπουργός ΞΑΝΑ στην έκδηλη προθυμία του Μαξίμου για υιοθέτηση του όρο «Μακεδονία», αυτή τ φορά από ελληνικό έδαφος;

Θα επρόκειτο για την πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού έπειτα από την επίμαχη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, όταν και ανακοίνωσε τα καθέκαστα:

Το ηχηρό «όχι» των πολιτών στον Τσίπρα

Σημειώνεται πως σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Marc για το «ΘΕΜΑ» και που βρίσκει σήμερα το φως της δημοσιότητας, το 74,5% των ερωτηθέντων λέει ένα ηχηρό «όχι» στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση, αναφορικά με την υιοθέτηση του όρου «Μακεδονία» στο νέο όνομα των Σκοπίων.

Είναι ένα ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από προηγούμενες σχετικές μετρήσεις και πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα, αν λάβουμε υπόψιν και την τεράστια συμμετοχή στα συλλαλητήρια του περασμένου χειμώνα.

Όπως είναι φυσικό, τα υψηλότερα ποσοστά όσων δεν θέλουν τον….»έντιμο συμβιβασμό» του Νίκου Κοτζιά, συναντώνται στη Μακεδονία και τη Θράκη (80,5%), στις ηλικίες 35-54 ετών (79,7%) και στις γυναίκες (76%).

Αν και φαίνονται αποφασισμένοι να περάσουν ακόμη και από τη Βουλή μία «σύνθετη λύση» που θα παραδίδει την ονομασία, στους πολιτικούς ιθύνοντες μίας τέτοιας «συμφωνίας» θα πρέπει να περαστεί το μήνυμα πως υπογράφουν το οριστικό τους διαζύγιο με την ελληνική κοινωνία.

Εξάλλου αυτή τη φορά τίθεται μέχρι και θέμα εδαφικής ακεραιότητας, εκτός από μία τεράστια διπλωματική ήττα.

el.gr
Back to top button