Ελλάδα

Σε μiα εκδικnτικn πράξn κατά τωv αvεμβoλiαστωv πρoxωράει η κυβέρvnσn Mnτσoτάκn…

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο Υγείας που τέθηκε σε διαβούλευση το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στους άνω των 60 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί, θα επιστραφεί μόνο σε αυτούς που τελικά εμβολιάστηκαν ή εξαιρέθηκαν επίσημα από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για λόγους υγείας!

 Όπως αναφέρει το άρθρο 58 ανακαλούνται αναδρομικώς και αυτοδικαίως από την αρμόδια αρχή τα διοικητικά πρόστιμα μετά των αναλογούντων τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, που έως την έναρξη ισχύος της παρούσας επιβλήθηκαν σε φυσικά πρόσωπα υπό την προϋπόθεση:

α) είτε να εμβολιάστηκαν με δεύτερη δόση εμβολίου ή με μία δόση μονοδοσικού εμβολίου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες έως και την 31η.12.2022,

β) είτε να εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19.

Το επιστρεπτέο διοικητικό πρόστιμο μετά των αναλογούντων τόκων εκπρόθεσμης καταβολής τυγχάνει ακατάσχετο και δεν υπόκειται σε κανένα συμψηφισμό κατά την επιστροφή του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος.».

Σκοπός της προτεινόμενης διάταξης είναι η ανάκληση των προστίμων που επιβλήθηκαν στον ανεμβολίαστο πληθυσμό άνω των 60 ετών, που πλέον είτε εμβολιάστηκαν είτε εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έως το τέλος του τρέχοντος έτους και η επιστροφή των τυχόν εισπραχθέντων ποσών.

Και αυτό, διότι ο σκοπός του νομοθέτη δια της επιβολής των προστίμων αυτών ήταν η προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας, η οποία επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό των άνω πολιτών έστω και την ύστατη στιγμή.

Παράλληλα με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση παρατείνεται η υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων για υποχρεωτικό rapid test μέχρι και τις 31 Μαρτίου σε μία άλλη ακατανόητη ενέργεια.

Νέα διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που βγαίνει σε διαβούλευση, παρατείνει το υποχρεωτικό rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 2023!

Ειδικότερα, παρατείνεται έως την 31η.3.2023 η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 Φυσικά τίθεται το ερώτημα για ποιο λόγο θα πρέπει οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους ένα άχρηστο επί της ουσίας τεστ.

Για να ξέρουν αν αρρώστησαν και να μην διαδώσουν τον κορωνοϊό;

Μα οι ανεμβολίαστοι αποτελούν την μειοψηφία. Οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί και μεταδίδουν «ελεύθερα» τον ιό χωρίς μάλιστα να υπάρχει κανένας έλεγχος από κανέναν.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να ταλαιπωρήσει τους ανεμβολίαστο τους μέχρι την άνοιξη είναι ο λόγος της εκδίκησης. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι τόλμησαν να την αψηφήσουν και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να τους αναγκάσει να πραγματοποιήσουν ιατρική πράξη στο σώμα τους χωρίς τη δική τους έγκριση και ελεύθερη βούληση.

«Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις».

Έτσι, με αρνητικό rapid test θα συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι μέχρι 31 Μαρτίου 2023.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό (rapid test) μια φορά την εβδομάδα.

Ο έλεγχος ισχύει μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Κατά την πρώτη εφαρμογή της ΚΥΑ, ο έλεγχος διενεργείται οποτεδήποτε εντός της εργάσιμης εβδομάδας κάθε εργαζομένου, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια.

Συνεπώς, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να προσέρχονται στην εργασία τους με αρνητικό rapid test το οποίο θα δηλώνεται στην πλατφόρμα του gov.gr.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο πήρε παράταση η προηγούμενη απόφαση για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Σύμφωνα με την απόφαση που πήρε παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου, η υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων για πραγματοποίηση διαγνωστικού ελέγχου (rapid test) είναι για μία φορά τη βδομάδα.

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται έναντι αντιτίμου με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς. Στους διαγνωστικούς ελέγχους δεν προσμετρώνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη, χωρίς επιβάρυνση του εργαζόμενου.

Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και β) όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορωνοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Στις περιπτώσεις που οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κληθούν να παραστούν εκτάκτως στο χώρο εργασίας, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης, rapid test, δύναται να διενεργείται και αυθημερόν.

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 είναι υποχρεωτικός για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται μία (1) ημέρα την εβδομάδα ή δύο (2) ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο μία (1) ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, υπό τους ίδιους όρους, μία (1) φορά την εβδομάδα έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

Στους διαγνωστικούς ελέγχους δεν προσμετρώνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη, χωρίς επιβάρυνση του εργαζόμενου.


πηγη

Back to top button