breaking newsΔιεθνή

Τις ΗΠΑ τις «ενοχλεί» ο νέος νόμος της Ουγγαρίας περί «προστασία της εθνικής κυριαρχίας»

Η αμερικανική διπλωματία κατήγγειλε χθες Τετάρτη τον νέο νόμο της ουγγρικής κυβέρνησης για την «προστασία της εθνικής κυριαρχίας», χαρακτηρίζοντάς τον «ασύμβατο με το κράτος δικαίου».

Την περασμένη εβδομάδα, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας υιοθέτησε σειρά μέτρων, δημιουργώντας μεταξύ άλλων αρχή επιφορτισμένη να προλαμβάνει «ξένες επεμβάσεις» στην εκλογική διαδικασία και ορίζοντας βαριές ποινές σε περιπτώσεις παραβιάσεων.

Το νομοθετικό πακέτο αυτό, προοριζόμενο να «προστατεύσει την εθνική κυριαρχία» του κράτους της κεντρικής Ευρώπης, θεωρείται από τους επικριτές του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν νέα επίθεση με σκοπό να αποδυναμωθεί κάθε μηχανισμός ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή (…) νέο νόμο που της δίνει δρακόντεια εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εκφοβίζονται και να τιμωρούνται άνθρωποι με απόψεις διαφορετικές από αυτές του κυβερνώντος κόμματος», του Φίντες, τόνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Αυτός ο νέος νόμος είναι ασύμβατος με τις κοινές αξίες μας, τη δημοκρατία, τις ατομικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου», πρόσθεσε.

Διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία, κατήγγειλαν πως η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης του κ. Όρμπαν είναι με αυτόν τον νόμο να «φιμώσει τις κριτικές φωνές».

PrimeNews.

Back to top button