breaking newsΕλλάδα

Προσδεθείτε για πιθανές σοβαρές αναταράξεις, τα χειρότερα με την Τουρκία ίσως είναι μπροστά.

Φέρετρα και νέους νεκρούς στρατιώτες υποδέχεται ξανά το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία, καθώς το καντόνι Αφρίν ολοένα και πλησιάζει στο να αποδείξει την υπόθεση του «DP», ότι έχει τις προδιαγραφές να εξελιχθεί στο δικό του Βιετνάμ.

Εξ ου και λειτουργεί ως μέρος της ερμηνείας της άσκησης ασφυκτικής τουρκικής πίεσης στην Ελλάδα, αναζητώντας εναγωνίως μια νίκη απέναντι στον… αδύναμο κρίκο της αλυσίδας που βλέπει γύρω από την Τουρκία.

Όλα δείχνουν ότι οι Κούρδοι της Συρίας έχουν οργανώσει μια νέα γραμμή αντίστασης, με τις ενισχύσεις που λαμβάνουν από την δίοδο που άνοιξε από τον Άσαντ μεγιστοποιείται η πιθανότητα να παρατηρηθεί οσονούπω καθήλωση των Τούρκων και αυτό θα την κάνει ακόμα περισσότερο νευρική, οπότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.

Το μέγεθος του τουρκικού αδιεξόδου στη βόρεια Συρία θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιστρόφως ανάλογο της «θερμοκρασίας» στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, ενώ πολλά θα κριθούν από το αν η Ρωσία θα επιτρέψει τη διατήρηση του τουρκικού πλεονεκτήματος από αέρος.

 Αυτές οι εξελίξεις κάνουν την αναφορά του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ, προβληματική ως «ερμηνευτικό σχήμα» της συμπεριφοράς της Άγκυρας, αφού δεν πρόκειται να υπάρξει «ατύχημα», αλλά εσκεμμένη πίεση της Άγκυρας αναζητώντας μια κρίση από την οποία θα εξέλθει νικηφόρα.

Οι φίλοι Αμερικανοί οφείλουν να κατανοήσουν ότι υπάρχουν όρια στις τακτικές υποχωρήσεις που μπορεί να κάνει η Ελλάδα «προς χάριν της ειρήνης».

Θα πρέπει να καταλάβουν ότι εάν σπάσει το σχοινί, τότε η έννοια του νικητή και του ηττημένου μπορεί να γκριζάρει επικίνδυνα, ακόμα κι αν οι Τούρκοι υποτεθεί πως θα καταφέρουν π.χ. να αποσπάσουν ένα νησί από την Ελλάδα, ασκώντας διαλυτικές πιέσεις στο ΝΑΤΟ.

 Εάν η χώρα-ηγέτης της περιοχής επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο σε σύμμαχο στο ΝΑΤΟ από τον πλέον προβληματικό – τύποις πλέον – σύμμαχο της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι αλλαγές που θα μπορούσαν να προκύψουν θα ήταν σεισμικές και δυνητικά γεωστρατηγικής εμβέλειας.

Ας αναλογιστούν εάν αξίζει τον κόπο μετά από δεκαετίες προσπαθειών αντιμετώπισης του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα να τον δουν να αναζωπυρώνεται σε γνήσια πλέον μορφή, συμπεριλαμβάνοντας και Έλληνες πολίτες οι οποίοι πάντα έβλεπαν κάτι πολύ εφήμερο και συγκυριακό σε αυτή την τάση τις περασμένες δεκαετίες. Έχουν τον γνήσιο τουρκικό δεδομένο. Θα επιλέξουν να αυτοκτονήσουν;

 Οι Έλληνες δεν θα δεχθούν να γίνουν Κούρδοι και βιώνοντας ξανά στο πετσί τους το απόλυτο «πούλημα» τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία τυγχάνει η Ελλάδα να είναι το καλύτερο και η Τουρκία το χειρότερο παιδί…

Επίσης, θα πρέπει να ξέρουν ότι εάν δεν τεθούν σαφείς και δίκαιοι κανόνες στο παιχνίδι, θα έχουμε μπροστά μας δεκαετίες τρομακτικής αστάθειας και στο επίπεδο της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου, με τη στάση τους οι Αμερικανοί θα έχουν ρίξει νερό στον μύλο των Ρώσων… Ελπίζουμε να αντιλαμβάνονται τα διακυβεύματα.

Back to top button