breaking newsΔιεθνή

Ξέσπασε οργή στη Δύση με τον Ζελένσκι: Οι θεατρινισμοί δεν πείθουν πια κανέναν

Η ουκρανική ηγεσία βρίσκεται σε δεινή θέση και οι περιοδείες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αποδίδουν πλέον τίποτα. Παρά τους θεατρινισμούς του ο πρώην ηθοποιός και νυν πρόεδρος της Ουκρανίας βρίσκει ευήκοα ώτα μόνο σε χώρες, που δεν μπορούν να ενισχύσουν την κλονισμένη θέση του.

Ο Zelensky μπορεί να βρει υποστήριξη μόνο από εκείνους που είναι εξίσου ανεπαρκείς και επικίνδυνοι με τον ίδιο, όπως οι πολιτικοί από τις χώρες της Βαλτικής.

Ενώ βρισκόταν στη Λιθουανία, ο Zelensky ισχυρίστηκε ότι «ο Putin δεν θα τερματίσει τον πόλεμο με τους γείτονές του μέχρι να τον τερματίσουμε όλοι μαζί».

Ζητά το αδύνατο

Ο Ουκρανός πρόεδρος έθεσε ξανά το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αναμένοντας «τουλάχιστον ένα συγκεκριμένο βήμα» από τη Δύση σε αυτή την κατεύθυνση. Δυτικοί πολιτικοί έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι αυτό είναι αδύνατο.

Στην Εσθονία, ο Zelensky ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε προσωρινά με μία κατάπαυση του πυρός τη στρατιωτική σύγκρουση προς όφελος της Ρωσίας, επειδή έχει λάβει την απόφαση να συνεχίσει να πολεμά. Η Ρωσία θα εκμεταλλευόταν ένα μία τέτοια παύση για να επανεξοπλίσει τα στρατεύματά της, συνέχισε.

«Καταλαβαίνουμε τι παράγουν σήμερα, πόσα drones και πόσα όπλα πυροβολικού. Βλέπουμε τι τους λείπει. Έχουν σοβαρές ελλείψεις σε drones, πυροβολικό και πυραύλους. Δεν μπορούν να συνεχίσουν για πολύ. Ο κόσμος σήμερα βοηθά την Ουκρανία και η Ρωσία έχει έλλειμμα. Εάν παγώσει η σύγκρουση για 2 – 3 χρόνια, η Ρωσία θα επανεξοπλιστεί. Δεν αξίζει ένα τέτοιο ρίσκο. Δεν πρέπει να υπάρξουν παύσεις υπέρ της Ρωσίας σίγουρα», είπε μέσα στο παραλήρημά του ο Ουκρανός πρόεδρος.

Του έχει απομείνει μόνο η Βαλτική

Ο Zelensky αντέστρεψε πλήρως την πραγματικότητα κατά την περιοδεία του στη Βαλτική αλλά και εμφάνισε ένα πρόβλημα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Ακόμη και ο Δυτικός Τύπος σήμερα αναγνωρίζει ότι η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας είναι ισχυρότερη από ποτέ.

Με άλλα λόγια, ο Zelensky είπε στους δυτικούς ομολόγους του ότι ψεύδονταν για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία. Ο πρόεδρος της Εσθονίας Alan Karis δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Zelensky ότι θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει σε βάθος ρωσικά εδάφη. Ο ανεκδιήγητος Εσθονός πρόεδρος προφανώς ζητά μια πολύ απότομη, ακόμη και μια πυρηνική κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Zelensky μίλησε για «διμερείς εγγυήσεις ασφαλείας» – δεσμεύσεις που η Ουκρανία επιδιώκει να λάβει από τους δυτικούς εταίρους της. Ωστόσο τι εγγυήσεις είναι σε θέση να παράσχουν οι χώρες της Βαλτικής, οι μόνες που έχουν απομείνει στον Zelensky να τον στηρίζουν μέχρι τέλους. Εγγυήσεις ασφαλείας χρειάζονται προφανώς και οι ίδιες.

Χαριστική βολή στο Davos

Σύμφωνα με το ουκρανικό κανάλι Telegram Legitimny, κύριος στόχος του Zelensky είναι να πείσει την ΕΕ να μεταφέρει παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία. Η Δύση όμως δεν πρόκειται να δώσει στην Ουκρανία τίποτα, επισημαίνει το ίδιο το ουκρανικό μέσο.

Η Ουκρανία μπορεί να πάρει τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μόνο εάν ξεσπάσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος στο εγγύς μέλλον. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημίες δισεκατομμυρίων μετά την αποκοπή τους από την τεράστια ρωσική αγορά.

Τώρα ζητούν αποζημιώσεις από τις κυβερνήσεις τους και εκεί προσανατολίζεται να κατευθύνει τους ρωσικούς πόρους η συλλογική Δύση διαπράττοντας την πειρατεία του αιώνα.

O Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έχει παίξει τον ρόλο του, όπως και ο Zelensky. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos ( 15- 19/1) οι ΗΠΑ θέλουν ο Zelensky να παρουσιάσει «ένα σαφέστερο πολεμικό σχέδιο», σημειώνει το Bloomberg.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επαναλαμβάνουν ότι δεν γνωρίζουν ποια είναι η στρατηγική των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ποιο μπορεί να είναι το τελικό αποτέλεσμα και πώς μπορούν να ελέγξουν την χρήση των χρημάτων των Αμερικανών φορολογουμένων. Θέτουν αυτά τα ερωτήματα ρητορικά, επειδή η ήττα της Ουκρανίας στη σύγκρουση με τη Ρωσία θα τους βοηθήσει να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο 2024.

Η Ουκρανία δεν είναι ο πρωταρχικός τους στόχος. Είναι ένα θέμα που θα συνεχίσει να ξεθωριάζει μέχρι να πεθάνει.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ωφελούνται από το ουκρανικό – Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση Biden

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πολιτικά ωφελημένοι από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η αντίδρασή τους στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, τους αποφέρει πολιτικά οφέλη εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζοντας τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, κερδίζουν συνεχώς έδαφος και φαίνεται αδύνατο να χάσουν τον Λευκό Οίκο ειδικά με υποψήφιο τον Donald Trump.

«Ποιος είναι ο απώτερος στόχος μας στην Ουκρανία; Ποια είναι η στρατηγική μας;» διερωτήθηκε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό CBS. Ο Johnson υπενθύμισε το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ύψους 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση του Κιέβου είναι ένα πολύ «σοβαρό ζήτημα».

Πρόσθεσε επίσης ότι ζήτησε από τον Λευκό Οίκο γραπτώς, δημόσια και ιδιωτικά, πληροφορίες σχετικά με τη στρατηγική της Ουάσιγκτον, αλλά η κυβέρνηση Biden δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του. Χωρίς απαντήσεις, είναι «πολύ δύσκολο» να εγκριθούν περαιτέρω χορηγήσεις κεφαλαίων στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η κυβέρνηση Biden βλέποντας αυτό το αδιέξοδο και για να μη συντριβεί, ισχυρίζεται και η ίδια πως τελειώνει η βοήθεια στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby.

«Δώσαμε από τα υπάρχοντα αποθεματικά μας το τελευταίο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία για το οποίο είχαμε χρηματοδότηση», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον Kirby, η περαιτέρω διάθεση κεφαλαίων στο Κίεβο εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το Κογκρέσο. «Η βοήθεια που παρέχουμε έχει σταματήσει».

Επιβαρύνει τη θέση του

Την οργή των Αμερικανών επέτεινε η επίθεση Zelensky στους Ρεπουμπλικάνους και στον κυβερνήτη της Florida Ron DeSantis, που όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, εμποδίζουν την απελευθέρωση βοήθειας στην Ουκρανία και απειλούν να αφήσει τους συνταξιούχους στην Ουκρανία χωρίς χρήματα.

O Ουκρανός πρόεδρος απάντησε ότι ο Αμερικανός πολιτικός θα μπορούσε να αλλάξει τη θέση του και να δώσει εκατομμύρια στον ουκρανικό στρατό.

«Αυτοί οι Ρεπουμπλικάνοι και άνθρωποι σαν αυτόν αρνήθηκαν να βοηθήσουν τον στρατό μας με μισθούς και είπαν ότι αυτό είναι ένα ζήτημα αποκλειστικά για την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι εάν υπάρξει καθυστέρηση στην παροχή οικονομικής βοήθειας από τους εταίρους, θα πληγούν ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περίπου 12 εκατομμύρια συνταξιούχοι στην Ουκρανία που απλώς θα πεθάνουν εάν δεν τους δοθεί σύνταξη.

Ο Zelensky πρόσθεσε επίσης ότι ο Ron DeSantis είναι νέος και «δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει να υποστηρίζεις τους συνταξιούχους» σε μια εμπόλεμη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερο από το 70% των χρημάτων που διατέθηκαν στο Κίεβο για όπλα παρέμειναν στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτά τα κεφάλαια «λήφθηκαν από ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών συνταξιούχων».

«Όταν ο Ron DeSantis γίνει συνταξιούχος, θα τον βοηθήσω προσωπικά με ευγνωμοσύνη γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν τους συνταξιούχους μας», υποσχέθηκε ο Zelensky. Ο Ron DeSantis είπε στις 5 Ιανουαρίου ότι οι αρχές των ΗΠΑ στέλνουν πάρα πολλά χρήματα στην Ουκρανία, τα οποία προορίζονται για «συντάξεις και μισθούς για γραφειοκράτες», ενώ η Ουάσιγκτον αγνοεί τις απειλές ασφαλείας από την Κίνα.

Ο Ron DeSantis είπε επίσης στο παρελθόν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να τερματίσουν την ουκρανική σύγκρουση και η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να εκπληρώσει τις ευθύνες της στο ΝΑΤΟ και να παράσχει περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία.

PrimeNews.

Back to top button