breaking newsΕλλάδα

Συναγερμός από Μάζη: «Προσοχή στην γραμμή Θράκη, Αιγαίο, Ν.Α Μεσόγειο»

Το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου – Λάφυρα του Ερντογάν οι Έλληνες στρατιωτικοί

 

Λάφυρα και όμηροι του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Ανδριανούπολη, σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Ιωάννη Μάζη, που μίλησε στο news.gr.

Τονίζει επίσης πως θα πρέπει η Αθήνα να είναι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στην γραμμή Θράκη, Αιγαίο, Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς στην Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για κάτι τέτοιο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποιεί τους δύο στρατιωτικούς προκειμένου να αποσπάσει οικονομικά ανταλλάγματα από την ΕΕ, αναφέρει ο καθηγητής, τονίζοντας πως θα θέλει τα χρήματα αυτά όχι για τους πρόσφυγες αλλά για τα ανοιχτά μέτωπα που έχει ή θέλει να ανοίξει.

«Η Τουρκία για να δικαιολογήσει και την φράση που εγώ και και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχουμε αναφέρει κατά καιρούς περί ομηρείας, ζητά τα οικονομικά ανταλλάγματα που θεωρεί προς πρέπει να λάβει από την ΕΕ και τα οποία έχουν να κάνουν με τα πρώτα 3,2 δις ευρώ και παζαρεύει την επόμενη δόση των υπολοίπων 3 δις ευρώ.

Αυτά όπως αντιλαμβάνεστε δεν θα δαπανηθούν για το καλός έχει των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία αλλά ουσιαστικά για την χρηματοδότηση των μετώπων της στην Συρία και στο Ιράκ όπως θέλει να τα ανοίξει πλέον.

 

Από εκεί και πέρα και οι σημερινές δηλώσεις του κ Μπαχτσελί, εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού, πριν καλά καλά προλάβουν να εδραιωθούν οι ας πούμε «ανεκτές» εντυπώσεις της Βάρνας, μας δείχνουν πως η Τουρκία δεν έχει αλλάξει σε τίποτα το πρόγραμμά της, αλλά δημιουργεί και θα δημιουργεί τετελεσμένα και στο μέλλον, εφόσον βλέπει πως αυτά έχουν απήχηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία αδύναμη, φοβική, δειλή και εξαιρετικά προσδεδεμένη στο άρμα των μικροσυμφερόντων της Ευρώπη» δηλώνει συγκεκριμένα ο Ιωάννης Μάζης προσθέτοντας ως προς το εάν υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο της απελευθέρωσής τους, πως «θα είναι πολύ ανακόλουθος ο κ Ερντογάν αν στις 30 Μαρτίου που οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών θα συναντήσουν τον εισαγγελέα, δεν φροντίσει να βάλει τον εισαγγελέα να δεχτεί ότι δεν υπάρχει αποχρών λόγος να κρατούνται, διότι αν δεν το κάνει έτσι, από εκεί και πέρα θα παραμείνει δέσμιος της έκφρασής του περί τουρκικής δικαιοσύνης. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε μια δικονομική διαδικασία, που ελπίζω μετά τα λύτρα που θα εισπράξει, να μην είναι μακρά. Ελπίζω και το εύχομαι αλλά δεν μπορεί κανένας να ξέρει».

Για την περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου τονίζει πως: «Πιστεύω πως δεν πάψαμε ποτέ να το περιμένουμε και ότι θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Σημειώνω πως ο κ Ερντογάν δεν μίλησε από «στήθους» αλλά εδεσμεύθη από κείμενα γραπτά. Άρα δεν μίλησε όπως θα ήθελε αλλά όπως έπρεπε να κάνει για να μπορέσει να έχει αποτελεσματικότερο τον εκβιασμό του προς την ΕΕ, ενώ επανειλημμένως έχει αναφέρει πως δεν τον ενδιαφέρει η Δύση και η ΕΕ, κάθε άλλο.

Στην Βάρνα μας είπε το ακριβώς αντίθετο ότι είναι στρατηγικός εταίρος, μεγάλης σημασίας η Τουρκία για την ΕΕ και ότι η ΕΕ πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά αυτό.

Δεν μας είπε όμως τί από όλα θα κάνει, αρχίζοντας από τα πρωτόκολλα που υπέγραψε για τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της Κύπρου.

Τα αεροπλάνα και τα πλοία με σημαία Κύπρου. Δεν μας είπε τί θα κάνει με την υπόθεση των στρατευμάτων κατοχής. Δεν μας είπε τί θα κάνει με τις νομικές εκκρεμότητες τις οποίες του έχει υπομνήσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και η Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την εισβολή και την κατοχή. Δεν μας είπε τίποτα από αυτά. Μας ζήτησε απλά και περιμένει να εισπράξει. Αντιλαμβάνεστε πως η μέθοδος που ακολούθησε για να κάτσει στο τραπέζι και να φέρει τα λάφυρά του, τα οποία θα του χρειαστούν για να μπορέσει να εισπράξει, θα την συνεχίσει».

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην γραμμή Θράκη, Αιγαίο, Νοτιοανατολική Μεσόγειο, πολύ περισσότερο από ότι στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς εκεί υπάρχουν πλέγματα ισχυρών συμφερόντων τα οποία έχουν ήδη λειτουργήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής απαντώντας στο ερώτημα που θα πρέπει ενδεχομένως να περιμένει κανείς μια απόπειρα για θερμό επεισόδιο εκ μέρους της Τουρκίας.

crashonline.gr

Back to top button