breaking newsΕλλάδα

Οι Τούρκοι που Aπειλούν με Πόλεμο την Ελλάδα εδώ και τώρα!

Στην πολιτική αρένα της Τουρκίας υπάρχουν πολιτικές φιγούρες που κάνουν καριέρα απειλώντας με πόλεμο την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμβουλοι του Ερντογάν και πρώην διπλωμάτες.

 

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

 

Η ελληνοτουρκική κρίση απασχολεί πλέον και τα διεθνή Μέσα που εκφράζουν ανησυχία για τον ορατό κίνδυνο πολεμικής ανάφλεξης.

Αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν πολεμική γλώσσα, ενώ κατά πολλούς αναλυτές ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να αναβιώσει τις μέρες δόξας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στο πλαίσιο αυτό δεν κρύβει το μακροπρόθεσμο σχέδιό του να πάρει πίσω ακόμα και εδάφη. Η πολιτική του στη Συρία είναι αποκαλυπτική.

Στην πολιτική αρένα της γείτονας χώρας, όμως, υπάρχουν ορισμένες αναγνωρίσιμες φιγούρες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρεσβεύουν και προωθούν συστηματικά την κλιμάκωση της επιθετικής πίεσης προς την Ελλάδα.

Με δημόσιες παρεμβάσεις, με προσβάσεις στις ένοπλες δυνάμεις και στις μυστικές υπηρεσίες, αντλούν πολιτική επιρροή υιοθετώντας την πιο ακραία επιθετική στρατηγική, τουλάχιστον στο ρητορικό επίπεδο.

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του «κεμαλικού» Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αγωνίζεται να κερδίσει πολιτικό-εκλογικό έδαφος έναντι του Ερντογάν, πλειοδοτώντας σε επεκτατισμό έναντι της Ελλάδας και της Κυπρικαής Δημοκρατίας.

Έχει κατ’ εξακολούθηση δηλώσει πως αν κερδίσει τις εκλογές το 2019 θα κάνει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας για να ανακαταλάβει τα 18 νησιά του Αιγαίου που ισχυρίζεται πως είναι τουρκικά! Το σχέδιό του –δηλώνει– είναι απλό και εφαρμόσιμο, μιας και «η Αθήνα δεν έχει έγγραφα που να αποδεικνύουν την κυριότητά τους».

«Θα εισβάλλουμε και θα καταλάβουμε τα 18 ελληνικά νησιά στο Αιγαίο όπως έκανε και ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ στην Κύπρο το 1974»! Είναι σε θέση κανείς να διακρίνει αν πίσω από τις δηλώσεις αυτές υπάρχει μία στοιχειώδης σοβαρότητα, ένα πραγματικό σχέδιο, ή απλώς πρόκειται για ρητορείες που προορίζονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Στο σημερινό θολό κλίμα στην Τουρκία όλα είναι δυνατά. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προκαλεί.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ισχυρίστηκε ότι «την Κύπρο πρέπει να την προστατεύσουμε τόσο πολιτικά όσο και στρατηγικά. Δεν πρέπει να την χάσουμε μέσα από τα χέρια μας. Πληρώσαμε τίμημα για την Κύπρο. Εκεί έχουμε τους ήρωες μας. Κι ενώ πρέπει να ενισχύουμε την κυριαρχία μας στην Κύπρο, τελικά κάνουμε υποχωρήσεις».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης αποκαλείται από τους οπαδούς του στην Τουρκία «Γκάντι»! Κατ’ αυτούς είναι ο άνθρωπος που υπόσχεται δημοκρατία και κυρίως επίλυση των προβλημάτων του λαού.

Έχει επενδύσει πολύ στην καταπολέμηση της «ανεργίας και της εξαθλίωσης», που μαστίζει όπως υποστηρίζει τον λαό του. Οι υποστηρικτές του έχουν χαρίσει και το προσωνύμιο “Ρομπέν των Δασών”.

Οι περισσότεροι, όμως, βλέπουν με ιδιαίτερη επιφύλαξη την ικανότητά του να αναγεννήσει το ιστορικό κόμμα του Κεμάλ.

Ο ίδιος ευαγγελίζεται ότι είναι ένας άνθρωπος με δημοκρατική κουλτούρα. Hak, hukuk, adalet (δικαιώματα, νόμος και δικαιοσύνη) ήταν το σύνθημα που ακουγόταν συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο 69χρονος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1948, στο χωριό Μπαλίτσα της Ανατολικής Τουρκίας και ήταν το τέταρτο από τα επτά παιδιά της οικογένειάς του. Ο πατέρας του Καμέρ ήταν μεταξύ των χιλιάδων αλεβιτών που εξαναγκάστηκαν το 1937 σε εσωτερικό εκτοπισμό, μετά την αποτυχημένη εξέγερση στο Ντερσίμ, την οποία το 2011 ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «ένα από τα πιο τραγικά συμβάντα της σύγχρονης ιστορίας μας».

Η καταγωγή του είναι τουρκμενική και ο πατέρας του τη δεκαετία του ’50 άλλαξε το οικογενειακό όνομα από Καραμπουλούτ σε Κιλιτσντάρογλου.

Αν και η παιδική του ηλικία σημαδεύτηκε από φτώχια και ο ίδιος εργαζόταν ως πλανόδιος μικροπωλητής για να επιβιώσει, σπούδασε οικονομικά. Στη συνέχεια εργάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Πήγε στη Γαλλία για μετεκπαίδευση και αργότερα, επί πρωθυπουργίας Τουργκούτ Οζάλ, με τον οποίο είχε πολύ καλές σχέσεις, ανέβηκε στην ιεραρχία. Στις εκλογές του 2002 εξελέγη βουλευτής Κωνσταντινούπολης.

Σουκρού Ελεκντάγκ

Ο Σουκρού Ελεκντάγκ είναι βουλευτής της αντιπολίτευσης και κορυφαίος διπλωμάτης. Είναι από τους ανθρώπους που έχει δημιουργήσει το αφήγημα άρνησης της Αρμένικης Γενοκτονίας.

«Έζησαν 800 χρόνια ειρηνικά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Επομένως, κάθε ομοιότητα με το Ολοκαύτωμα είναι ανεπίτρεπτη». Ο βετεράνος Τούρκος διπλωμάτης πριν 24 χρόνια, βλέποντας την χώρα του να απειλείται πανταχόθεν, υιοθέτησε το «δόγμα των δυόμιση  πολέμων».

Υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να είναι έτοιμη να πολεμήσει με δυο εχθρικές χώρες, τη Συρία και την Ελλάδα. Ο “μισός πόλεμος” ήταν ο εσωτερικός πόλεμος εναντίον του ΡΚΚ. Το δόγμα αυτό υιοθετήθηκε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και έγινε επιχειρησιακό.

Χουλουσί Ακάρ

Ένας άλλος είναι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα έμπειρο αξιωματικό, το οποίο διόρισε προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν, επειδή τον θεωρεί έναν από τους ελάχιστους ανώτατους αξιωματικούς που μπορεί να του έχει εμπιστοσύνη.

Η εξοικείωσή του με τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ και οι σχέσεις του με δυτικούς αξιωματικούς θεωρούνται προσόν, ειδικά στη δύσκολη φάση που βρίσκονται οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση.

Προσφάτως δήλωσε πως «έχουμε τη δύναμη για να διεξάγουμε στρατιωτική επιχείρηση στο Άφριν και ταυτοχρόνως στο Αιγαίο», υπονοώντας πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν δυο πολέμους ταυτόχρονα. Στην Ελλάδα έγινε ευρέως γνωστός όταν πόζαρε με φόντο τα Ίμια, στα τέλη Ιανουαρίου 2017.

Ιμπραήμ Καραγκιούλ

Από το μίγμα δεν θα μπορούσε να λείπει και ο άνθρωπος που σπέρνει επικοινωνιακά το πολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για τον Ιμπραήμ Καραγκιούλ. Είναι ο πιο αναγνωρίσιμος αρθρογράφος και αρχισυντάκτης της λαϊκίστικης φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, ο οποίος, μάλιστα, έχει αναλάβει και τον ρόλο να σερβίρει στη δημόσια σφαίρα τα πιο αντιδυτικά σενάρια, αυτά που δεν μπορεί ούτε να υπονοήσει η Άγκυρα. Τον χαρακτηρίζουν φερέφωνο του «σουλτάνου», καθώς είναι γνωστό ότι παίζει και το ρόλο του εξ απορρήτων συμβούλου του.

Σε πρόσφατο άρθρο του με τίτλο «Μπορούμε να πολεμήσουμε ταυτόχρονα σε Αφρίν και Αιγαίο…» υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν κινδυνεύει μόνο από την Ανατολή, αλλά και από τη Δύση! Δηλαδή από την Ελλάδα. Επαναλαμβάνει όλα τα συνωμοσιολογικά σενάρια που θέλουν τις ΗΠΑ και όχι μόνο, να επιδιώκουν τον διαμελισμό της Τουρκίας. Γράφει μάλιστα πως με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, οι δυτικοί ήθελαν να αποσπάσουν το έδαφος της ευρωπαϊκής Τουρκίας.

Γιγίτ Μπουλούτ

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο επίσημος προεδρικός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, ο Γιγίτ Μπουλούτ. Είναι εκείνος που  μιλώντας στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας TRT Haber, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες εις βάρος της Ελλάδας θα είναι «τρομερές»,  απειλώντας τους Έλληνες, ακόμα και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην πατήσει τα πόδι του στα Ίμια γιατί οι Τούρκοι «θα του τα σπάσουν».

Σε άλλη δημόσια εμφάνισή του εμφανίστηκε ιδιαίτερα σίγουρος για τις στρατιωτικές δυνάμεις και τον εξοπλισμό της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι αν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να βάλουν την Ελλάδα να συγκρουστεί με την Τουρκία στο Αιγαίο, ενώ ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Συρία, να μην έχουν αμφιβολία ότι θα απαντήσουμε, τονίζοντας ότι «η απάντηση της Τουρκίας θα είναι η πιο σκληρή».

Θέλοντας, μάλιστα, να τονίσει την στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας παρομοίασε «την Ελλάδα με μύγα που τα βάζει με έναν γίγαντα». Σε μία απερίγραπτα ανιστόρητη αναδρομή, μάλιστα, θυμήθηκε συγκινημένος την Σμύρνη, όταν «100 χρόνια πριν οι Έλληνες σκότωσαν τα μωρά μας και έκαψαν ανθρώπους ζωντανούς στα τζαμιά…»

Ο Γιγίτ Μπουλούτ κατάγεται από Τουρκοκρητικούς και μιλάει ελληνικά.

Μετά το πραξικόπημα του Εβρέν, μάλιστα, είχε καταφύγει στην Κρήτη και έκανε τον μεταφραστή σε Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες.

Πιθανόν από τότε να εργαζόταν για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ:https://slpress.gr/ethnika/oi-toyrkoi-pou-apeiloyn-me-polemo-thn-ellada-edw-kai-twra/

Back to top button