breaking newsΕλλάδακοινωνία

Δυνατότητα αναδοχής μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια ζητούν Γενιά, Ντζιμάνης, Καραγιάννης – Καραγιαννίδης προς διαφωνούντες:  πατρίς, θρησκεία, οικογένεια είναι τρίπτυχο άλλης πολιτικής παράταξης 

Πόλεµος χαρακωµάτων έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μετά το κύμα διαφοροποιήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη διάταξη που επιτρέπει την αναδοχή από τα ομόφυλα ζευγάρια.

 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή το μεσημέρι και έχει χωρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύο στρατόπεδα, λαμβάνοντας διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης.

Από τη μία πλευρά οι λεγόμενοι “προεδρικοί” και μέλη των “53” υπεραμύνονται της διάταξης και από την άλλη υπάρχουν βουλευτές που ζητούν τροποποίηση του επίμαχου άρθρου, προκαλώντας τριγμούς στο εσωτερικό και πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Λάδι στη φωτιά έριξε η χθεσινή επιστολή διαμαρτυρίας προς το διευρυμένο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συνεδρίασε στη Βουλή, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.axtsioglou-vouleutes_main01

Το κείμενο υπογράφει η βουλευτής Α’ Πειραιά Γεωργία Γεννιά, ο κ.Γιώργος Ντζιμάνης από τη Κοζάνη και κ. Γιάννης Καραγιάννης από τα Ιωάννινα, με την οποία ζητούν να τροποποιηθεί η διάταξη του νομοσχεδίου που αναφέρει την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

Στην ομάδα των βουλευτών που φέρεται να διαφωνούν είναι και οι κ.κ. Γιώργος Ουρσουζίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Γιωργος Παραστρατίδης, Δημήτρης Βέττας, Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Σηφάκης. 

Ενδεικτικό της έντασης που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο είναι η δημόσια τοποθέτηση του Χρήστου Καραγιαννίδη, ο οποίος ευθέως ζήτησε από όσους διαφωνούν να παραιτηθούν και να δοκιμάσουν την τύχη τους σε άλλα πολιτικά κόμματα “που είναι πιο κοντά στις δεξιές και συντηρητικές θέσεις”.

Το κείμενο διαμαρτυρίας των τριών βουλευτών ήρθε να επιβεβαιώσει το χάσμα μεταξύ των “συντρόφων” και είναι εμφανές πως οι εν λόγω αντιδράσεις αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός πιο συντηρητικού μετώπου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που προφανώς φέρνει σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει ανοίξει πολλά μέτωπα σε νομοθετικό επίπεδο. 

Οι υπερασπιζόμενοι της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια προτάσσουν ότι το κείμενο της πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδρίασε στις 28 και 29 Ιουλίου 2017 ζητάει από την κυβέρνηση τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομοφυλοφίλων και το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην τεκνοθεσία.

 Κάνουν λόγο πως η υποστήριξη των ατομικών δικαιωμάτων δε μπορεί να έχει αστερίσκους σύμφωνα με το τι αντέχει ο καθένας και η καθεμιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές που αντιδρούν προτάσσουν το επιχείρημα πως η κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη να δεχθεί τέτοιες ρυθμίσεις και ότι δεν έγινε η απαραίτητη προετοιμασία ούτε με τους αρμόδιους φορείς ούτε στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Υπάρχουν και οι βουλευτές που αναφέρουν ότι χρειάζονται κάποια χρόνια προσαρμογής για να μπορεί να γίνει η αναδοχή, αναφερόμενοι στις δομές. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι στο περιθώριο της κομματικής συνεδρίασης ακούστηκαν και παραδοσιακού τύπου επιχειρήματα υπεράσπισης του πυρηνικού μοντέλου της οικογένειας (πατέρας-μητέρα-παιδια). 

Οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας, η κ. Θεανώ Φωτίου και κ. Έφη Αχτσιογλου, σύμφωνα με πληροφορίες, διευκρίνισαν, κατά τη συνεδρίαση των βουλευτών, τις επίμαχες διατάξεις και υπογράμμισαν ότι για τα ομόφυλα ζευγάρια αφορά μόνο η αναδοχή και όχι η υιοθεσία.

Σημείωσαν ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός (μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών) στο πλαίσιο του συμφώνου συμβίωσης, διότι, όπως είπαν, αν δεν ισχύει και για τα ομόφυλα θα ακυρώσει το δικαίωμα και για τα ετερόφυλα, δηλαδή θα ακύρωνε το σύνολο των επίμαχων διατάξεων.

Αντίδραση Καραγιαννίδη 

“Ενημερωτικά το πατρίς, θρησκεία, οικογένεια είναι τρίπτυχο μιας άλλης πολιτικής παράταξης”, γράφει ο κ. Καραγιαννίδης στο Facebook και αναφέρει “εάν δε συμφωνείτε με την “πολιτική απόφαση του ιδρυτικού του συνεδρίου {….} μπορείτε να παραιτηθείτε και να δοκιμάσετε την τύχη σας σε άλλα πολιτικά κόμματα που είναι πιο κοντά στις δεξιές και συντηρητικές θέσεις σας”.

Μάλιστα, με άλλη ανάρτηση γράφει: “ Αν για κάτι μπορούμε να κάνουμε κριτική στο επίπεδο των δικαιωμάτων είναι γιατί δεν είναι τοσο προωθημένες οι πρωτοβουλίες μας όσο θα έπρεπε να είναι. Να πάει λοιπόν (αφού παραιτηθεί από την βουλευτικη έδρα) ο καθένας/μια στο πολιτικό χώρο που τον αντιπροσωπεύει αντί να κάθεται εκεί που νιώθει άσχημα και θεωρεί ότι γκρέμιζεται ο συντηρητικός του κόσμος. Κι εκεί να διεκδικήσει να καταργηθούν όλα όσα θεωρεί ότι τον/την προσβάλουν”. 

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατά διαφωνούντων για τα ομόφυλα ζευγάρια: Ούτε βήμα πίσω στο σκοταδισμό

Μετά τις αντιδράσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι ζητούν την τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, σειρά στη διαμάχη παίρνει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ υποδεικνύοντας τους ότι δεσμεύονται από τις συνεδριακές αποφάσεις και “δεν νοείται να λειτουργούν με γνώμονα τις εκλογές τους πελατείες”.

Το σχόλιο της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τις αντιρρήσεις που διατυπώνουν κυβερνητικοί βουλευτές έχει ως εξής: 

«Το Σχέδιο Νόμου που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τα ζητήματα της αναδοχής και της υιοθεσίας αποτελεί μία θετική τομή για τα ελληνικά δεδομένα. Οι βουλευτές της Αριστεράς δεσμεύονται από τις Συνεδριακές μας αποφάσεις, αλλά και από τους μακροχρόνιους αγώνες που έχει δώσει συνολικά ο χώρος μας για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Σε αυτό το πλαίσιο, δε νοείται να λειτουργούν με γνώμονα τις εκλογικές τους πελατείες. Στη μάχη απέναντι στο σκοταδισμό και τη συντήρηση, κρινόμαστε καθημερινά και οφείλουμε όλοι/ες να μην κάνουμε βήμα πίσω».

.protothema.gr

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: