breaking newsΔιεθνή

Πρωτοβουλία του Τσαντ για να τερματιστεί η κρίση στο Νίγηρα – Δεν αποκλείουν στρατιωτική παρέμβαση οι χώρες της Δυτικής Αφρικής

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Τσαντ Mahamat Idris Debi Itno έφτασε στις 30/7 στη Νιαμέι «για να δει τι θα μπορούσε να κάνει» για να τερματιστεί η κρίση στον Νίγηρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Τσαντ Aziz Mahamat Saleh.

«Είναι μια πρωτοβουλία του Τσαντ», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει λάβει σχετική εντολή από την ECOWAS, την οικονομική κοινότητα της Δυτικής Αφρικής που νωρίτερα την ίδια μέρα έδωσε τελεσίγραφο μίας εβδομάδας στους πραξικοπηματίες να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη, χωρίς να αποκλείει την «προσφυγή στη βία».

Δύο πηγές της προεδρίας της Νιγηρίας είπαν ότι ο Idris Debi Itno προσφέρθηκε να μιλήσει στη στρατιωτική ηγεσία του Νίγηρα και να αναφέρει τα αποτελέσματα της μεσολάβησής του στον πρόεδρο της Νιγηρίας Bola Tinubu, που ασκεί και την προεδρία της ECOWAS.

Οι δύο πρόεδροι είχαν συναντηθεί νωρίτερα στην Αμπούτζα, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου της ECOWAS.

Σε μια φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Saleh, ο Debi Ιtno εμφανίζεται καθισμένος δίπλα στον στρατηγό Salifu Modi, έναν από τους ηγέτες της στρατιωτικής χούντας του Νίγηρα.

Στη σημερινή, έκτακτη σύνοδό της η ECOWAS ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση» του ανατραπέντος προέδρου του Νίγηρα Moamad Bazoum και την πλήρη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη χώρα αυτή.

Αποφάσισε επίσης να αναστείλει όλες τις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές των χωρών μελών της με τον Νίγηρα. Στη σύνοδο είχε κληθεί και το Τσαντ που δεν είναι μέλος της ECOWAS αλλά συνορεύει με τον Νίγηρα.

Ο Νίγηρας, μια χώρα του Σαχέλ με πληθυσμό 20 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι από τις φτωχότερες του κόσμου, μολονότι διαθέτει πλούσια κοιτάσματα ουρανίου.

Στις 29/7 η στρατιωτική χούντα υποστήριξε ότι ο στόχος της έκτακτης συνόδου της ECOWAS ήταν «να επικυρώσει ένα σχέδιο επίθεσης στον Νίγηρα».

Στα τέλη του 2022 η ECOWA είχε αποφασίσει να συγκροτήσει μια περιφερειακή στρατιωτική δύναμη που θα αναλάμβανε να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές που δρουν στην περιοχή αλλά και σε περίπτωση πραξικοπήματος σε κάποια χώρα.

primenews.

Back to top button