breaking newsΕλλάδα

Αρχισαν τα όργανα – Πολεμικό μανιφέστο της Yeni Safak: «Φιλοξενείτε τρομοκράτες» – «Οι Ελληνες εθνικιστές καταπιέζουν τους “Τούρκους” της Θράκης!»

 

Η γνωστή φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak , η οποία πρωτοστατεί σε όλες τις δημοσιογραφικές επιθέσεις κατά της Ελλάδος, με άρθρο της προειδοποιεί στην ουσία για ειλημμένη απόφαση Ερντογάν να έρθει σε «πολεμική σύγκρουση» με την Ελλάδα, ειδικά μετά τις  πρόσφατες  εντάσεις που φέρνουν στην επιφάνεια  παλαιές αντιπαλότητες και έχθρες.  

Συγκεκριμένα αναφέρει η τουρκική εφημερίδα : «η ιστορία αποτελεί αναμφισβήτητη πηγή έμπνευσης για την εφαρμογή της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.

Αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση στις τουρκοελληνικές σχέσεις.

Στην πραγματικότητα, οι τουρκοελληνικές σχέσεις ανέκαθεν περιστρέφονταν γύρω από τα ιστορικά γεγονότα καθώς και  μύθους που εξακολουθούν να κυριαρχούν στο πολιτικό φάσμα.

Η αίσθηση ιστορικής αντιπαλότητας, σε συνδυασμό με την οθωμανική κληρονομιά, οδήγησε σε έναν ατέρμονο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών.

Στον ιδιότυπο αυτό διαγωνισμό , η μόνη διαφορά είναι ότι η Τουρκία αποδείχθηκε πιο επιτυχημένη από την Ελλάδα όσον αφορά την οικονομική και στρατιωτική της δύναμη από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, αναλύουμε γιατί οι ελληνικές πολιτικές και  πολιτικοί επιτέθηκαν και συνεχίζουν να το πράττουν  στην Τουρκία κάνοντας «αλλοτριωτικές» δηλώσεις έναντι του τουρκικού εδάφους.

Επιπλέον, εξετάζουμε πώς αυτή η παλαιά αντιπαλότητα επέτρεψε στην Ελλάδα να γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες που απειλούν την ύπαρξη και την ακεραιότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το παλαιό  μίσος εναντίον της οθωμανικής κληρονομιάς έχει κατά κάποιο τρόπο διαμορφώσει την αντίληψη του λαού στην Ελλάδα.

Σε αυτό το μίσος, η Τουρκία και οι Τούρκοι απεικονίζονται ως ένοχοι για τα προβλήματα της Ελλάδας, τα οποία οι ακροδεξιές ομάδες στη χώρα ανέφεραν  ως σημείο εκκίνησης για την εθνικιστική ρητορεία τους , με σκοπό να οδηγήσουν τις  μάζες υπό τον έλεγχο τους .

Αυτό οδήγησε στην κυριαρχία του εθνικισμού πάνω στην ελληνική πολιτική σκηνή, η οποία θέτει σε κίνδυνο τις τουρκοελληνικές σχέσεις για δύο λόγους.

Πρώτον, ο τουρκικός πληθυσμός που ζει στην Ελλάδα έχει γίνει πρωταρχικός στόχος για τους Έλληνες εθνικιστές, γεγονός που αναμφίβολα αυξάνει την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

 Η κακομεταχείριση του τουρκικού πληθυσμού στην Ελλάδα, καθώς και η εφαρμογή της καταπιεστικής πολιτικής σε αυτόν , ενισχύει τον τουρκικό σκεπτικισμό στην ελληνική πολιτική.

Επιπρόσθετα, αυτή η πολιτική  άνοιξε το δρόμο για την έξαρση του τουρκικού  εθνικισμού  με σκοπό την προστασία των Τούρκων στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, μια πιθανή συμφιλίωση ή, τουλάχιστον, μια  αναζωπύρωση των δεσμών  εμποδίζεται  από την εθνικιστική ατζέντα της Ελλάδας.

Δεύτερον, μια πιθανή εταιρική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα μπορούσε να επιλύσει πολλά περιφερειακά προβλήματα, που εκτείνονται από το Κοσσυφοπέδιο έως  την Κύπρο.

Ωστόσο, ο σκεπτικισμός της Ελλάδας στην προσπάθεια επιδιόρθωσης των δεσμών εμπόδισε και τις δύο χώρες να διαδραματίσουν έναν τέτοιο ρόλο στην περιοχή. Ειδικότερα, τα προκατειλημμένα εθνικιστικά συνθήματα και η εθνικιστική ρητορεία, κρατά πίσω την  Ελλάδα κάνοντας την  επικίνδυνη σε περιόδους κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα μετά την κυπριακή κρίση το 1974.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ,  δύο μέλη του ΝΑΤΟ έχουν έρθει τόσο κοντά με δηλώσεις πολέμου ο ένας εναντίον του άλλου. Εδώ και μεγάλο διάστημα ,  Τουρκία και  Ελλάδα είχαν κάνει  βήματα μεταξύ τους μετά την κρίσιμη καμπή  το 1996 πάνω από τις βραχονησίδες Ίμια.

Ως εκ τούτου, η πρόσφατη κρίση γύρω από την τοποθέτηση η ελληνικής σημαίας σε μια νησίδα τόσο κοντά από την τουρκική ακτή του Didim πιστοποιεί  ότι αυτή η αντιτουρκική ρητορική των Ελλήνων είναι ζωντανή και ισχύει .

Οι σχέσεις  μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν τεταμένες. Η πιο πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων όμως, αποκαλύπτει ότι αυτές  συνεχίζουν να εκτείνονται. Οι ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με τη συμπεριφορά της Ελλάδας συνδέεται  επίσης με το γεγονός ότι στην Ελλάδα  φιλοξενούνται τρομοκράτες που απειλούν την Τουρκική Δημοκρατία.

Αυτές οι εντάσεις δημιουργήθηκαν καθώς ελληνικό δικαστήριο αρνήθηκε το αίτημα έκδοσης από την Τουρκία για  Τούρκους στρατιωτικούς  που συνδέονται με την οργάνωση του  Fetullah Gulen  (FETÖ), και  οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Ένα σημαντικό ζήτημα που εμποδίζει τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι παρόλο που και οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες σχετικά με την έκδοση παρανόμων που συνδέονται με τρομοκρατικές ενέργειες,  στις οποίους εφαρμόζεται ο ποινικός κώδικας, η Ελλάδα εξακολουθεί να αρνείται τα αιτήματα έκδοσης της Τουρκίας.

Η άρνηση του αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση Τούρκων στρατιωτικών  που συνδέονται με την FETÖ, » έρχεται σαν χαστούκι στο πρόσωπο».

Αυτό συμβαίνει επειδή η Ελλάδα ήταν και είναι ιστορικά ένα ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες που συνδέονται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Αν θέλουμε ας  ρίξουμε μια ματιά στα γεγονότα που οδήγησαν το 1999 και στα οποία ο αρχηγός του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν  προστατεύθηκε από τις ελληνικές αρχές, τότε θα καταφέρουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την άρνηση της έκδοσης και γιατί αυτές οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή ήταν μια εποχή που έμεινε στην ιστορία και στην οποία οι εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο .

Αντί οι δύο χώρες να συνεργάζονται για τη δημιουργία διαλόγου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Ελλάδα εξακολουθεί να φιλοξενεί τρομοκράτες οι οποίοι γνωρίζει  ότι είναι  ζωτικής σημασίας για την Τουρκία.

Η Ελλάδα φιλοξενεί επίσης τρομοκράτες του κόμματος  DHKP-C, ενώ  τον Μάρτιο του 2018 απορρίφθηκε από ελληνικό δικαστήριο το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση του Hasan Biber, μέλους της απαγορευμένης πολύ αριστεράς ομάδας DHKP-C.

Αυτή η έλλειψη σεβασμού προς την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας μας επαναλαμβάνει ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας αναμφισβήτητα τροφοδοτείται από το παλαιό  μίσος της.

Έτσι, οποιαδήποτε ελπίδα για την αναζωπύρωση των δεσμών έχει καταστραφεί καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να φιλοξενεί τρομοκράτες που ανοιχτά στοχεύουν στην ύπαρξη και ακεραιότητα της Τουρκίας.

Επιπλέον, οι εξελίξεις αυτές όχι μόνο καταστρέφουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ αλλά εκθέτουν και την εθνικιστική  ρητορική της Αθήνας , καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα .

Με  τέτοιες ιδέες και νοοτροπίες σίγουρα οι Τούρκοι έχουν χάσει το μέτρο και την λογική για άλλους λόγους όμως που έχουν να κάνουν με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο , αλλά και με την προσπάθεια υφαρπαγής ελληνικών νησιών.

.pentapostagma.g

Back to top button