breaking newsΕλλάδακοινωνία

Για να καμουφλάρουν τη νέα πραγματικότητα «βγάζουν» μπροστά τη μεζονέτα του Λάκη Γαβαλά – Δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία για χρέη προς το Δημόσιο

 

Μια βασική μνημονιακή δέσμευση από αύριο γίνεται… πράξη με την εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς την εφορία. Η κυβέρνηση ψήφισε τη σχετική διάταξη για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τώρα την εφαρμόζει.

Η διάταξη προβλέπει ότι θα επιτρέπονται στο εξής οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, για τα χρέη των πολιτών προς το κράτος (εφορίες – ασφαλιστικά ταμεία).

Με άλλα λόγια το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να βγάζει μαζικά στο «σφυρί» κινητά και ακίνητα οφειλετών για χρέη από 500 ευρώ και άνω. 

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη κατοικία δεν διασφαλίζεται για οφειλές προς το Δημόσιο (εφορίες – ταμεία) εκτός αν ο οφειλέτης έχει χρέη και προς τις τράπεζες και υπάγεται στο νόμο Κατσέλη

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύονται ότι δεν θα βγαίνει στο σφυρί η πρώτη κατοικία και η δημιουργία των πρώτων εντυπώσεων, αύριο Παρασκευή, έχει σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να επιβεβαιώνει αυτές τις διακηρύξεις.

Διότι παρά τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές για χιλιάδες πλειστηριασμούς από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, η αυριανή «πρεμιέρα» θα αφορά 15 ακίνητα που ανήκουν όλα σε επιχειρηματίες. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών «βγάζει» μπροστά τον γνωστό σχεδιαστή μόδας Λάκη Γαβαλά:στην αυριανή λίστα περιλαμβάνεται ένα δικό του διαμέρισμα – μεζονέτα στην Αγία Παρασκευή με πάρκινγκ και αποθήκη.

  Η αλλαγή που επέρχεται την Παρασκευή είναι ωστόσο μεγάλη καθώς τα τελευταία χρόνια το κράτος δεν έβγαζε στο σφυρί τα σπίτια των οφειλετών του (μετρημένες στα δάχτυλα οι περιπτώσεις κάθε χρόνο).

Αυτό αλλάζει ενώ η δέσμευση έναντι των Θεσμών αφορά χιλιάδες πλειστηριασμούς:

μόνο από πέρυσι, οι φορολογικές αρχές έχουν έτοιμα 16.789 προγράμματα πλειστηριασμών τα οποία δεν εκτελέστηκαν περιμένοντας την αλλαγή της νομοθεσίας που απλοποιεί και επιταχύνει τις διαδικασίες. 

Πρώτα στην εμπορική, μετά μπιρ παρά 

Με βάση όσα ψήφισε και τώρα εφαρμόζει η κυβέρνηση, η τιμή της πρώτης προσφοράς θα είναι η εμπορική αξία των ακινήτων όπως προσδιορίστηκε από ιδιώτες εκτιμητές.

Στη συνέχεια όμως, αν δύο πλειστηριασμοί κριθούν άγονοι, τα ακίνητα θα μπορούν να εκπλειστηριάζονται και σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής. Δηλαδή, μπιρ παρά, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στην κτηματαγορά ιδιαίτερα για τα παλαιά διαμερίσματα. 

Από τις τις 10 το πρωί θα της Παρασκευής το ηλεκτρονικό σφυρί θα αρχίσει για πρώτη φορά να χτυπάει για χρέη προς την εφορία, συνολικά για 15 ακίνητα μέσα στην ημέρα.

Πέρα από το ακίνητο του Λάκη Γαβαλά στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: 

-Γραφείο πρώτου ορόφου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, 95 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 96.000 ευρώ.
-Δύο οικόπεδα 113,49 τ.μ. και 82,90 τ.μ., του ίδιου οφειλέτη, στου Ψυρρή με τιμή πρώτης προσφοράς 210.000 ευρώ το καθένα.
-Μεζονέτα 130 τ.μ. στη Βάρη με τρία πάρκινγκ και τιμή πρώτης προσφοράς 246.000 ευρώ.
-Οικόπεδο στα Καλύβια Αττικής 800 τ.μ. με κτίσματα 480 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 599.000 ευρώ.

.protothema.gr

Back to top button