breaking newsΕλλάδα

Eκτός ελέγχου η Τουρκία: Νέα NAVTEX για άσκηση με πυρά κοντά στη Λέσβο – «Η Ελλάδα δεν έχει την απόλυτη κυριαρχία των νησιών του Β. Αιγαίου»

Λάδι… στη φωτιά συνεχίζουν να ρίχνουν οι Τούρκοι, οι οποίοι δέσμευσαν εκ νέου με NAVTEX περιοχή κοντά στη Λέσβο για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Σύμφωνα με τις Navtex, οι προγραμματισμένες ώρες των διαδοχικών ασκήσεων είναι από τις έξι σήμερα το πρωί έως στις πέντε το απόγευμα. Τις ίδιες ώρες θα δεσμευτούν και αύριο οι τρεις περιοχές, οι οποίες σημειώνεται ότι βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Όμως η βορειότερη βρίσκεται σε απόσταση μόλις εννέα ναυτικών μιλιών από τις νοτιανατολικές ακτές της Λέσβου.

Και αυτή η κίνηση εντάσσεται στις τουρκικές προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο με την δέσμευση μεγάλων περιοχών για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Οι συντεταγμένες

TURNHOS N/W : 0492/18
AEGEAN SEA
GUNNERY EXERCISE ON 17 AND 18 APR 18 FROM 0400Z TO 1500Z IN AREA BOUNDED BY:
38 40.83 N – 026 34.00 E
38 51.00 N – 026 36.10 E
38 51.25 N – 026 46.25 E
38 44.50 N – 026 45.00 E
38 40.00 N – 026 44.50 E

TURNHOS N/W : 0491/18
AEGEAN SEA
GUNNERY EXERCISE ON 17 AND 18 APR 18 FROM 0500Z TO 1500Z IN AREA BOUNDED BY:
38 40.83 N – 026 34.00 E 
38 40.00 N – 026 44.50 E
38 37.10 N – 026 46.00 E
38 33.75 N – 026 38.75 E
CAUTION ADVISED.

Η νέα άσκηση της Τουρκίας έρχεται μία μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση του Μπ. Γιλντιρίμ, πως Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από βραχονησίδα.

Την ίδια στιγμή, «χοντρό» παιχνίδι της Άγκυρας φέρεται σύμφωνα με ειδικούς να είναι σε εξέλιξη,  για να παρασυρθεί η Ελλάδα σε πολεμική κρίση με αφορμή την μικρόνησο « Μικρή Ανθρωποφάς» , και ευρύτερο  στόχο την διεθνοποίηση των τουρκικών ενεργειακών απαιτήσεων στο μισό Αιγαίο.

 Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να έδωσε με σαφήνεια το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας με την χρήση δυνάμεων καταδρομών …το επόμενο κρίσιμο διάστημα, …ενώ πιθανότατα τουρκικά πλοία με κομάντος να παραμονεύουν στην περιοχή με χίλιες δύο δικαιολογίες.  

«Οι Κομάντος  μας πήγανε εκεί ( στην μικρή Ανθρωποφάς) . Θα  πάνε  και πάλι αν  χρειαστεί . Πάντα κάνουν ( οι Έλληνες)  το επικίνδυνο βήμα , αυτό το λέμε συνεχώς, και τότε μπορεί να γίνει  ατύχημα, ή μπορεί να έχουμε ατύχημα των στρατιωτών μας ,», φέρεται να  δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επέκρινε τον  Έλληνα υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμένο για την ένταση, αναφέρει σήμερα τουρκικό κανάλι .

Στο πλαίσιο αναθεώρησης ολόκληρου του status quo που διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι Τούρκοι επιδιώκουν με δηλώσεις και έγγραφα στο ΟΗΕ ,  να αναθεωρήσουν συνθήκες  της εποχής των δύο βαλκανικών πολέμων καθώς και την συνθήκη  της Λωζάνης με διάφορες  «νομικές δικαιολογίες» , για να απαιτήσουν άδεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο μισό Αιγαίο…αλλιώς θα προκαλέσουν …πολεμικό επεισόδιο.

«Η  Ελλάδα δεν κατέχει την απόλυτη κυριαρχία των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά μπορεί μόνο να τα χρησιμοποιεί έχοντας μόνο δικαίωμα κατοχής τους» , δήλωσε προκλητικά  χθες ο πρώην γγ του τουρκικού υπουργείου άμυνας Umit Yalım αντικατοπτρίζοντας την φιλοσοφία που επικρατεί αυτήν την περίοδο στην Άγκυρα.

Ο ίδιος ομιλεί  για κατοχή η οποία χορηγήθηκε στην Ελλάδα το 1923 με την συνθήκη της Λωζάνης και όχι κυριαρχία σε : Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Άγιος Ευστράτιο, Λέσβο, Ψαρά, Χίο, Σάμο διότι η συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη των νησιών αυτών ανήκει στην τουρκική Δημοκρατία.

Ενώ λεκτικά οι νέο-οθωμανοί πράττουν όλα αυτά επί της ουσίας με ένα άλλο σχέδιο προσπαθούν να προκαλέσουν την μέγιστη «φθορά» σε ηθικό, υλικό και προσωπικό στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις…χωρίς να ρίξουν ντουφεκιά.

Υπενθυμίζουμε ότι τα μέτρα ετοιμότητας των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων αυξήθηκαν περαιτέρω μετά τις  δηλώσεις Γιλντιρίμ και Τσαβούσογλου, καθώς ετοιμάζεται η μεγάλη άσκηση EFES-2018.

Ενώ  από χθες,  σε πολεμική ετοιμότητα βρίσκεται ο τουρκικός πολεμικός στόλος, λόγω  της ισχυρής παρουσίας  πολυεθνικής αρμάδας στην Α.Μεσόγειο με πρόσχημα τον Άσαντ ( όπως λένε), η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους …« έχει αυξήσει» την ελληνική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ και θα απαγορεύσει τον κατάπλου του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ .

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό σύμφωνα με τον ίδιο τον τύπο της χώρας έχει λάβει «έκτακτα μέτρα ασφαλείας» και όλα αυτά μας δείχνουν καλομελετημένο σχέδιο τουρκικής προβοκάτσιας την οποία …πλέον θέλουν να επιβάλλουν με κάθε μέσο  και τρόπο.

.pentapostagma.gr/

Back to top button